Σεισμός - Κρήτη: Είναι επικίνδυνο το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι; - Πού εστιάζουν οι ειδικοί (vid)

Κρήτη
Σεισμός - Κρήτη: Είναι επικίνδυνο το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι; - Πού εστιάζουν οι ειδικοί (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μιλούν οι καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος, άλλα και ο γεωλόγος του μουσείου φυσικής ιστορίας, Χαράλαμπος Φασουλάς

Το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου με την τοσο έντονης μετασεισμική δραστηριότητα ίσως να είναι το πιο ασφαλές ρήγμα της Κρήτης, τόνισαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος, άλλα και ο γεωλόγος του μουσείου φυσικής ιστορίας, Χαράλαμπος Φασουλάς.

Στην επιστημονική αυτή διαπίστωση συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκας, τονίζοντας ότι πλέον είναι πολύ η μικρή η πιθανότητα μετατόπισης της σεισμικής δραστηριότητας σε γειτονικές περιοχές, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί κάτι στο 100%. Μάλιστα, όλοι απηύθηναν έκκληση στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης να μην εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη, μιας και τα στοιχεία της πιθανής εσωτερικής μετανάστευσης στην περιοχή είναι έντονα.

Όσον αφορά στα καταγεγραμμένα ρήγματα της Κρήτης που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τον γεωλόγο και διευθυντή του μουσείου φυσικής ιστορίας, είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, κόβει κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το βόρειο κρητικό πέλαγος.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα ρήγματα της Κρήτης (βίντεο)

Επίσης, ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς. Επιπλέον, δύσκολο ρήγμα θεωρείται αυτό στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη της Κρήτης.

Ωστόσο, ο κ Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στη Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Μάλιστα ο γεωλόγος αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, αναφέροντας πως ήταν ξεχωριστός σεισμός, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και, ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στο δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, βυθισμένη μετά από το σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Φασουλάς παρουσίασε και χαρακτηριστικά από τον τρόπο που αντέδρασε το υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Στο μικροσκόπιο η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα

Σίγουρα η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, ωστόσο οι ειδικοί μελετούν με προσοχή την εξέλιξή της με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Μανόλη Λέκκα, να τονίζει στην εκπομπή ότι η μετασεισμική δραστηριότητα παρά την πρόσφατη έξαρση φθίνει σε σχέση με την συχνότητα των σεισμών του προηγούμενου διαστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο ρόλος της αντισεισμικής θωράκισης είναι κομβικής σημασίας, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, τα λαβωμένα από το σεισμό κτήρια -αρκετά από αυτά ετοιμόροπα- στο Ηράκλειο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την δημοτική αρχή, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μαρίνος Πατακός, αλλά και η ανάγκη να καθοριστεί ένα πλαίσιο προστασίας σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Λεονταράκη.

«Χρειάζονται να γίνουν στο κομμάτι της αντισεισμικής θωράκισης πολλά βήματα και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος», τόνισε ο επικεφαλής της Σύν-Πραξης Πολιτών, Πέτρος Ινιωτάκης.

Η αντισεισμική Θωράκιση στην Κρήτη

Η χωρική κατανομή των σεισμών από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι και σήμερα παρουσιάστηκε από τον καθηγητή γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Ινσντιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του ΕΛΜΕΠΑ, Φίλιππο Βαλιανάτο. Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για την μεταβολή των τάσεων (δυνάμεων) που απελευθερώθηκαν με τον μεγαλύτερο προσεισμό, τον κύριο σεισμό, αλλά και τον μεγαλύτερο μετασεισμό.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα εντυπωσιακά στοιχεία του κ Βαλλιανάτου, η κατακόρυφη μετατόπιση από τον κύριο σεισμό με την βοήθεια των δορυφόρων.

Επίσης, ο καθηγητής παρουσίασε δεδομένα για την σεισμική δραστηριότητα, όπως αυτή εξελίσεται και επηρεάζει το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο νέο δίκυο στο Ηράκλειο το οποίο θα δείχνει την κατανομή της σεισμικής επιτάχυνσης μέσα στην πόλη, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα. Ήδη, όπως είναι γνωστό, αυτό το μοντέλο λειτουργεί στα Χανιά περίπου 7 με 8 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News