Ηράκλειο: «Λαβωμένες» δεκάδες εκκλησίες από τον σεισμό

Κρήτη
Ηράκλειο: «Λαβωμένες» δεκάδες εκκλησίες από τον σεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι μήνες μετά την καταστροφική δόνηση των 6 Ρίχτερ, ναοί και εκκλησιαστικά κτίσματα του Ηρακλείου παραμένουν ερείπια – Έκκληση από ιεράρχες για επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης τους

Σιωπή επικρατεί για το μέλλον των εκκλησιαστικών κτισμάτων μετά τον αιφνίδιο και καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή του στα τέλη του Σεπτέμβρη. Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία, ενώ οι εξελίξεις της Εκκλησίας της Κρήτης με τις αρχαιρεσίες και την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης είχαν ως αποτέλεσμα να μην τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου ζητήματα όπως η εκ νέου ανέγερση εκκλησιαστικών κτισμάτων.

Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα ιεράρχες του νησιού, όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου να κάνουν έκκληση προς την Πολιτεία να επισπεύσει τις προσπάθειές της. Πιο συγκεκριμένα, έξι μήνες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό που ξέσπασε στο Αρκαλοχώρι. Οι υλικές ζημιές ήταν τεράστιες. Ζημιές, ωστόσο, δεν είχαν μόνο τα σπίτια και τα μαγαζιά, αλλά και οι εκκλησίες. Πολλά εκκλησιαστικά κτίσματα υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή, ενώ σε άλλα δημιουργήθηκαν μεγάλες ή μικρές ρωγμές. Και οι εκκλησίες που υπέστησαν ρωγμές δεν ήταν μόνο του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών, αλλά και εκκλησίες που εντάσσονται στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια (πόλη του Ηρακλείου) και στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας. Οι ζημιές είναι μεγάλες και μέχρι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει σιωπή.

Το ζοφερό αποτύπωμα που άφησε ο σεισμός είναι χαρακτηριστικό στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» τον Νοέμβριο του 2021, τα εκκλησιαστικά κτίσματα που υπέστησαν ζημιές ήταν 90, τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής: 60 εκκλησιαστικά κτίσματα και ναοί στον δήμο Γόρτυνας, 13 εκκλησιαστικά κτίσματα και ναοί στον δήμο Φαιστού και 17 εκκλησιαστικά κτίσματα και ναοί στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων.

Και η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου υπέστη μεγάλο πλήγμα, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ανδρέα Νανάκη να τονίζει πως αυτή τη στιγμή «πρόβλημα έχουν 20 κεντρικοί ναοί σε 20 ενορίες. Προβλήματα έχουν και μικρότερες εκκλησίες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας τόνισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να συμπαρασταθεί. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ιδιαίτερα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα κονδύλια που παίρνει η Ενορία με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που έχει ο ναός, αλλά τα κονδύλια δεν είναι επαρκή. Υπάρχουν προβλήματα εκκλησιών σε πολλά χωριά, όπως το Ίνι, η Μαχαιρά, ο Θραψανός, τα Ρουσσοχώρια, οι Μελέσες, το Δεμάτι...».

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία ώστε τα ζητήματα της ανέγερσης και βελτίωσης των δομών των εκκλησιαστικών κτισμάτων να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Είναι αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα να δοθεί χώρος δράσης, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να επιλυθούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα και να υπάρξει άμεση και καίρια επέμβαση. Η σιωπή, όπως διατηρείται, είναι επιζήμια για τον θεσμό της Εκκλησίας αλλά και για το ποίμνιο.

Στις Μελέσες - Έκαναν λειτουργία στο κοινοτικό κατάστημα

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος μίλησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», όπου υποστήριξε πως μέχρι και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κάποια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Το εάν θα μπει στην ημερήσια διάταξη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου είναι ένα δεδομένο που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη βούληση των μητροπολιτών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Το προβλέπει εξάλλου και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, όπου οι Μητροπολίτες ορίζουν τη θεματολογία της ημερήσιας διάταξης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανονίσει κάποιο διάβημα στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, ούτε έχω κάποια ενημέρωση από τους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού μας. Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης είχαμε λιγότερα προβλήματα. Οι άλλες δύο Μητροπόλεις (Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, και Γορτύνης και Αρκαδίας) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι ιεράρχες των Μητροπόλεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με διάφορους τρόπους. Γνωρίζω πως στο χωριό μου, στις Μελέσες, δεν έχει μείνει ούτε ένας ναός. Από εκεί έχει καταγωγή η μητέρα μου. Προχθές, εάν δεν κάνω λάθος, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο παλιό κοινοτικό κατάστημα, που μετατράπηκε σε ναό. Εύχομαι να τελειώσει το συντομότερο αυτό. Δεν έχει τεθεί θέμα συζήτησης από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, εκτός και εάν τεθεί από τους ιεράρχες των Μητροπόλεων. Εμείς από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης περάσαμε μόνο την ενίσχυση των σεισμοπαθών που έγινε τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, τον έρανο για τους ανθρώπους και τη διανομή των χρημάτων, όπως έλαβε χώρα στις πληγείσες μητροπόλεις για τους ανθρώπους. Γνωρίζω πως τόσο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης κάνουν ό,τι μπορούν σε συνεργασία με τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια για να επουλώσουν τις πληγές και να βρουν τις λύσεις», υποστήριξε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News