Κρήτη: Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό από Γαλλία και Βρετανία - Οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν

Κρήτη
Κρήτη: Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό από Γαλλία και Βρετανία - Οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη αναμένεται να αγγίξει το 80-85% του 2019, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες εκτιμώμενες απώλειες θα περιοριστούν στο 15-20%

Ανοδικά ποσοστά αφίξεων στη χώρα μας σημειώνουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων, οι χώρες της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Οι δύο αυτές χώρες θα ενισχύσουν το τουριστικό μας προϊόν, με αποτέλεσμα να σημάνει περισσότερα έσοδα για την Κρήτη και τον κόσμο που εργάζεται και ζει για τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως οι λόγοι που κάνουν τους Γάλλους να έρθουν στη χώρα μας είναι κυρίως πολιτικοί, ενώ φαίνεται πως η Κρήτη φέτος θα αγγίξει το 80-85% του 2019, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες εκτιμώμενες απώλειες θα περιοριστούν στο 15-20%.

Ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας άφησε το αποτύπωμά του και στον τουρισμό, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για τουριστική υπέρβαση του 2019 να αποδεικνύονται πλέον αβάσιμες, χωρίς ωστόσο να χάνεται η αισιοδοξία.

«Οδεύουμε σε μία εξαιρετική χρονιά ενίσχυσης των τουριστικών ροών από τη Γαλλία», υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, από το συνέδριο “Forces de Ventes”, με αποτέλεσμα πολλοί τουριστικοί παράγοντες να αισθάνονται ικανοποιημένοι.

Στην ομιλία του, ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε το συνέδριο ιδιαίτερα σημαντικό, σε μια χρονιά που οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Γαλλία προς τη χώρα μας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, και επισήμανε ότι η σχέση των Γάλλων με την Ελλάδα είναι μια σχέση ζωής, καθώς ο μέσος Γάλλος επισκέπτεται τη χώρα μας κατά μέσο όρο τέσσερις φορές στη ζωή του: ως παιδί, ως φοιτητής, ως νέο ζευγάρι και ως γονιός.

Με αυτά τα λόγια, ο κ. Κικίλιας έκανε σαφές πως η Γαλλία θα πρωταγωνιστήσει στις τουριστικές αφίξεις πλέον της χώρας μας. Πρόκειται για μια θετική και ευχάριστη είδηση, εάν αναλογιστούμε πως η φετινή τουριστική χρονιά, παρά την περισσή αισιοδοξία, ξεκινάει μάλλον με αρνητικό τρόπο, αφού φέτος δε θα υποδεχτούμε Ρώσους, Λευκορώσους και Ουκρανούς. Η απώλεια των τριών αυτών εθνών στον τουρισμό αποτυπώνεται στους 700.000, με τους μισούς εξ αυτών (δηλαδή 350.000) να είχαν ως τουριστικό προορισμό την Κρήτη. Η στήριξη των Γάλλων, ωστόσο, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.

Ο κ. Τσακαλάκης, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», υποστήριξε ότι «οι Γάλλοι προτιμούν να έρχονται στην Ελλάδα, όπως ακριβώς οι Ρώσοι προτιμούν να πηγαίνουν για διακοπές στην Τουρκία. Υπάρχουν συμφέροντα. Και το γεγονός πως ο πολεμικός εξοπλισμός της Ελλάδας είναι γαλλικής προέλευσης έχει ως άμεσο αποτέλεσμα πολλοί Γάλλοι πολίτες να έχουν κίνητρο και συμφέρον να έρθουν στη χώρα μας. Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως οι Γάλλοι είναι εκ φύσεως φιλέλληνες. Υπάρχουν πολιτικοί λόγοι, αλλά υπάρχουν και λόγοι πεποιθήσεων που οι Γάλλοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Είναι μια ευχάριστη είδηση και σίγουρα, όταν γνωρίζουμε ότι φέτος δε θα υπάρξουν ούτε Ρώσοι ούτε Ουκρανοί ούτε Λευκορώσοι, είναι ριψοκίνδυνο να βγάλουμε αριθμούς, αλλά βλέπουμε πως τόσο οι κρατήσεις των Άγγλων όσο και οι κρατήσεις των Γάλλων είναι ανοδικές. Πάντως, πιστεύω πως φέτος θα φτάσουμε το 80-85% της τουριστικής σεζόν του 2019, που ήταν η τελευταία καλή χρονιά πριν την εκκίνηση της υγειονομικής κρίσης».

Καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2021

Την εκτίμησή του πως η φετινή χρονιά θα είναι σαφέστατα καλύτερη σε σχέση με την περυσινή κοινοποίησε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης. Ο κ. Βλατάκης υποστήριξε πως φέτος ο τουρισμός θα κινηθεί στο 80% του 2019, ενώ είπε πως οι απώλειες των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών θα καλυφθούν. Πέρυσι, όπως ισχυρίστηκε, ο αριθμός Ρώσων και Ουκρανών τουριστών ήταν αρκετά μικρός.

«Σαφώς, μας γεμίζει αισιοδοξία πως οι Γάλλοι θα στηρίξουν τη χώρα μας. Η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών αφίξεων κάθε έτος μετά τη Γερμανία και την Αγγλία. Μας χαροποιεί που η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα. Πέρυσι είχαν έρθει 73.000 Ουκρανοί τουρίστες και 43.000 Ρώσοι τουρίστες στην Κρήτη. Θεωρώ δεδομένο ότι την απώλεια αυτή θα την υπερβούμε. Υπάρχει αυξημένος αριθμός κρατήσεων. Και θεωρώ πως η σεζόν θα κινηθεί στο 80% του 2019. Το 2019 είναι το μέτρο σύγκρισης, γιατί ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία. Θεωρώ πως η χρονιά θα είναι καλύτερη εάν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δε ξεφύγει και δε κλιμακωθεί και εάν δε δούμε μια χειρότερη μετάλλαξη της “Όμικρον”. Σε περίπτωση που επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, τότε πρέπει να ανασκευαστεί όλη η τουριστική πολιτική».

Από Γερμανία και Πολωνία - Έφτασαν οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού για τη φετινή σεζόν

Την ίδια στιγμή, με τις πρώτες πτήσεις από το Mέμινγκεν της Γερμανίας και τη Βαρσοβία άνοιξε χθες Κυριακή 27 Μαρτίου η “αυλαία” της νέας τουριστικής περιόδου στο αεροδρόμιο “Ιωάννης Δασκαλογιάννης”. Άμεσα, αναμένονται στο αεροδρόμιο έξι ακόμα πτήσεις από το Βερολίνο, την Πάφο, το Γκντανσκ, τη Βουδαπέστη, τη Μασσαλία και το Λονδίνο. Για σήμερα αναμένονται επτά πτήσεις εξωτερικού, ενώ οι αφίξεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα από διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Είναι αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, πως οι πρώτοι Γερμανοί τουρίστες για τη νέα σεζόν έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαρτίου, με πτήση της Condor στο Ηράκλειο, με την ελπίδα για μία τουριστική περίοδο που θα κυλήσει απρόσκοπτα, παρά τη βαριά σκιά που “ρίχνει” παντού ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε τις τακτικές πτήσεις της από το Ανόβερο στην Κρήτη, με τους Γερμανούς επισκέπτες του νησιού να αδημονούν να ξεκινήσουν τις διακοπές τους, αναζητώντας ηρεμία, χαλάρωση και νέες εμπειρίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News