Κρήτη: Εβδομάδα ανακοινώσεων για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου – Τα τρία σενάρια που εξετάζονται

Κρήτη
Κρήτη: Εβδομάδα ανακοινώσεων για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου – Τα τρία σενάρια που εξετάζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παρασκήνιο και ο ρόλος της ΕΔΕΥ - Οι εταιρείες που έχουν επικυρωμένα με νόμο δικαιώματα έρευνας και παραχωρήσεων στην Ελλάδα

Εβδομάδα ανακοινώσεων είναι η ερχόμενη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην χώρα, με έντονο κρητικό ενδιαφέρον.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε από το Βήμα της Βουλής την Τετάρτη 23 Μαρτίου πως «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης εθνικών ενεργειακών πόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την μια πλευρά θα απλοποιήσουμε και άλλο στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, μια κατεύθυνση που δίνει συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Οφείλουμε να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030».

Ακόμη, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αέριου δυτικά και νότια της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο».

«Για το ζήτημα θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και οφείλουμε να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν και αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα», επεσήμανε.

«Ο συνδυασμός αυτός είναι ο κορμός του αυριανού μας ενεργειακού μείγματος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται σε τρία σενάρια αξιολογεί για την επανεκκίνηση των ερευνών εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοδυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν «τα ΝΕΑ», το πρώτο σενάριο θέλει την είσοδο νέων πετρελαϊκών ομίλων σε υφιστάμενες παραχωρήσεις ή και σύναψης καινούργιων συμμαχιών μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη μισθωμένα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ως στόχος εμφανίζεται η είσοδος νέου παίκτη ή παικτών στα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» στα οποία μισθωτής είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενήργησαν τα ΕΛ.ΠΕ. πρόσφατα με το σεισμογραφικό σκάφος «SW COOK» θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών.

Νέες παραχωρήσεις

Το δεύτερο σενάριο που μελετά η κυβέρνηση με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), είναι το ενδεχόμενο παραχώρησης νέων θαλάσσιων περιοχών.

Στην περίπτωση της Νότιας Κρήτης τα πράγματα διαφαίνονται πιο περίπλοκα, καθώς υπάρχει η εμπλοκή με την αμφισβητούμενη ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης που προσπαθούν να επιβάλουν οι δύο χώρες με το μεταξύ τους παράνομο μνημόνιο. Νότια της Κρήτης ο παλαιότερος σχεδιασμός ήθελε τη χάραξη δύο θαλάσσιων blocks, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έκταση έχει επικυρωθεί ως ελληνική και μη αμφισβητούμενη με τον παλαιότερο γύρο παραχωρήσεων Μανιάτη.

Το τρίτο σενάριο της κυβέρνησης είναι η άρση των όποιων διοικητικών εμποδίων αφορούν υπάρχουσες παραχωρήσεις προκειμένου να «τρέξουν» οι επόμενες εργασίες της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Εκκρεμότητα υπάρχει και στις πλέον ελπιδοφόρες ως προς την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» των TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ΣτΕ έχει αναβάλει για τέταρτη φορά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το παρασκήνιο και ο ρόλος της ΕΔΕΥ

Η αναφορά του πρωθυπουργού δεν ήρθε τυχαία, καθώς ήδη από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχε αρχίζει να παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις. Σημείο αναφοράς ήταν η 5η Μαρτίου, όταν και πραγματοποιήθηκε, μακριά από τα επίσημα φώτα της δημοσιότητας, ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του ΥΠ.ΕΝ. Κώστα Σκρέκα, της κ. Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του CEO των ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη.

Εκεί είχε δοθεί «σήμα» να ξαναβγούν από το συρτάρι και από τη «ναφθαλίνη», όπου είχαν μπει, με επιλογή - είναι η αλήθεια - της ίδιας της κυβέρνησης, τα προγράμματα ερευνών-εξόρυξης των κοιτασμάτων εδώ στην Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Φαίνεται λοιπόν πως έχει ξεκινήσει ήδη μια σχετική προεργασία για να φτάσουμε στην ονομαστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κοιτάσματα της Κρήτης και στην προαναγγελία πιο εξειδικευμένων ανακοινώσεων, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανακοινώσεων που σύμφωνα με πληροφορίες θα τις αναμένουμε κατά βάση από την πλευρά της ΕΔΕΥ (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων). Η ΕΔΕΥ φέρεται να έχει λάβει εντολή για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες (Τotal-ExxonMobil-EΛ.ΠΕ. στην Κρήτη και ΕΛ.ΠΕ. στο Ιόνιο). Ζητούμενο, σε πρώτη φάση, είναι η διερεύνηση των τριών περιοχών ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει, και στη συνέχεια, στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους.

Οι επενδυτές

Στην Ελλάδα σήμερα οι εταιρείες που έχουν επικυρωμένα με νόμο δικαιώματα έρευνας και παραχωρήσεων είναι οι Total, ExxonMobil, ΕΛ.ΠΕ. και Energean.

Οι τρεις πρώτες έχουν κοινό σχήμα για τα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι ο μοναδικός μισθωτής των θαλάσσιων περιοχών «10» και «Ιόνιο» στο Ιόνιο Πέλαγος. Η Energean είναι μοναδικός μισθωτής των χερσαίων blocks «Ιωάννινα» και «Κατάκολο» και είναι διαχειριστής (operator) με 75% του «block 2» στο Ιόνιο Πέλαγος. Το υπόλοιπο 25% κατέχουν τα ΕΛ.ΠΕ.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται ο χρόνος διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών των TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. στις δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Η δικαστική διένεξη οικολογικών οργανώσεων – ελληνικού Δημοσίου δεν εμποδίζει τους επενδυτές να φέρουν σκάφος γεωφυσικών ερευνών. Ολα δείχνουν ότι οι σεισμικές θα γίνουν τον επόμενο χειμώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News