Κρήτη: Διπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος φθάνουν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Διπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος φθάνουν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωτιά» στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών βάζουν οι λογαριασμοί ρεύματος, που καταφθάνουν με διπλάσια ποσά σε χιλιάδες Κρητικούς

«Φωτιά» στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών βάζουν οι λογαριασμοί ρεύματος. Ποσά διπλάσια, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, είδαν στους τελευταίους λογαριασμούς, που έλαβαν από τη ΔΕΗ ή από άλλους παρόχους, χιλιάδες Κρητικοί. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Μαλαδάκης, αρτοποιός από τα Χανιά: «Εκεί που πληρώναμε 1500 ευρώ, χθες, ήρθε η ΔΕΗ 2.960! Όπως καταλαβαίνετε. όλα αυτά θα τα πληρώσει ο καταναλωτής. Γιατί δεν μπορούμε να κρατηθούμε. Δεν μπορούμε, να αφήσουμε τις τιμές, εκεί που ήταν. Από Δευτέρα το ψωμί ανεβαίνει από 2,40 στα 2,80».

Το κόστος της ενέργειας είναι πλέον δυσβάσταχτο, ειδικά για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μάλιστα, ακόμη και σε περιπτώσεις που τα νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο και παρά την κρατική επιδότηση, οι λογαριασμοί ρεύματος είναι υπέρογκοι και σε συνδυασμό με το γενικό κύμα ακρίβειας, γίνεται αδύνατη η εφάπαξ εξόφληση τους.

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που πασχίζουν να επιβιώσουν, δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, με το κόστος παραγωγής να διπλασιάζεται. Η μετακύληση των αυξήσεων του ρεύματος στα προϊόντα τους είναι μονόδρομος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των αρτοποιείων.

Στο μεταξύ, «όαση στην έρημο» μοιάζουν οι περιπτώσεις καταναλωτών, που δεν έχουν ακόμη δει τσιμπημένους λογαριασμούς.

Παράλληλα, πολύ ακριβά πληρώνουν και οι δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, την εκτόξευση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει υπολογίσει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου σημείωσαν αύξηση από 80 έως 120%.

(Φωτογραφία: ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News