Ηράκλειο: Νέα αύξηση στο κόστος των καυσίμων - Ανησυχία για την πορεία των τιμών

Κρήτη
Ηράκλειο: Νέα αύξηση στο κόστος των καυσίμων - Ανησυχία για την πορεία των τιμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα πρατήρια του Ηρακλείου - Δεν βλέπω «προκοπή» στα καύσιμα μέχρι το καλοκαίρι, ανέφερε η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα

Νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων καταγράφεται σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 στην Κρήτη και την χώρα, με τους πρατηριούχους μάλιστα να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία των τιμών.

Η μέση τιμή καυσίμων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, για σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Απλή Αμόλυβδη: 2,02 – 2,04 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης: 1,84 – 1,87 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 1,54 – 1,57 ευρώ το λίτρο

Μ. Ζάγκα: Δεν βλέπω «προκοπή» στα καύσιμα μέχρι το καλοκαίρι

Ανήσυχη για την πορεία των καυσίμων εμφανίστηκε και η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, τονίζοντας δεν βλέπει «προκοπή» στα καύσιμα μέχρι το καλοκαίρι.

Σε ερώτηση για το πότε θα φτάσουμε σε επίπεδα τιμών προ κρίσης στα καύσιμα, η κ. Ζάγκα τόνισε πως τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους επόμενους τρεις μήνες, δείχνουν πως θα υπάρξει δυσκολία όλο αυτό το διάστημα.

//--> //-->

Υπενθυμίζεται πως οι πρατηριούχοι ανέφεραν ήδη από την περασμένη Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 πως αναμένονταν αυξήσεις στις τρέχουσες τιμές καθώς η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κατέγραψε και πάλι άλμα ανόδου. Η τιμή του πετρελαίου σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

Κρήτη: Πού θα βρείτε φθηνότερα καύσιμα – Η οnline στην εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Επιδότηση καυσίμων: Μπόνους πέντε ευρώ με τη χρήση ψηφιακής κάρτας

Προσαύξηση έως και 5 ευρώ που θα λειτουργήσει ως bonus στην επιδότηση καυσίμων για όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας έναντι της κατάθεσης του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Για τους μήνες της παρ. 1, η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα ακόλουθα ποσά:

α) Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

β) σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

γ) τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών- μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και

δ) τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους -ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου κίνησης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 1η Απριλίου 2022 έως την 30η Απριλίου 2022. Το ύψος αυτής ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια ή τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές με την επιδότηση

Η Κάρτα καυσίμων θα χορηγηθεί τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου, ως επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) και θα καλύπτει μέρος του κόστους των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών).

Οι τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη,ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,82 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,92 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,67 ευρώ

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Οι τριπλά κερδισμένοι

Οι πλέον κερδισμένοι από τη δέσμη μέτρων στήριξης στα καύσιμα είναι οι οδηγοί ταξί που ταυτόχρονα έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει διότι, επιπλέον της οριζόντιας έκπτωσης στο πετρέλαιο και της κάρτας καυσίμων για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμων Μαρτίου και Απριλίου.

Η ενίσχυση αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News