Με τιμές υποδέχτηκε το Ρέθυμνο τον νέο του Μητροπολίτη (βίντεο)

Κρήτη
Με τιμές υποδέχτηκε το Ρέθυμνο τον νέο του Μητροπολίτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμφότεροι κλήρος και λαός επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον νέο Μητροπολίτη στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη

Με τις δέουσες τιμές υποδέχτηκε το Ρέθυμνο, το μεσημέρι του Σαββάτου 19 Μαρτίου, τον νέο του ποιμενάρχη, κύριο Πρόδρομο.

Αμφότεροι κλήρος και λαός επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον νέο Μητροπολίτη στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, απ’ όπου και αναφώναζαν «άξιος».

Ο κ. Πρόδρομος, αφού προσκύνησε στην Παναγία του Χάρακα, μετέβη στο Ρέθυμνο, όπου τον καλωσόρισε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, προσφέροντάς του συμβολικά ένα εγκόλπιο. Το καλωσόρισμα του νέου ποιμενάρχη εκ μέρους των κληρικών, πραγματοποίησε με βαθιά συγκίνηση ο πατέρας Νικόλαος Νικηφόρος.

Η πομπή που σχηματίστηκε υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας και της δημοτικής φιλαρμονικής κατευθύνθηκε προς τον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οποίο τελέστηκε η ακολουθία της ενθρονίσεως. Κατά την είσοδο του Προδρόμου στον ναό, οι πιστοί αναφώνησαν «άξιος», ραίνοντας τον νέο τους ποιμενάρχη με ροδοπέταλα.

Στην τελετή της ενθρονίσεως οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, όπως και της Εκκλησίας της Κρήτης με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο ευχηθήκαν στον νέο ιεράρχη του Ρεθύμνου, μιλώντας με ιδιαίτερη συγκίνηση για την προσωπικότητά του νέου, όπως και τα νέα ιεραρχικά του καθήκοντα στο πηδάλιο της Εκκλησίας του Ρεθύμνου. 

Με δάκρυα στα μάτια ο νέος μητροπολίτης ανοίγοντας διάπλατα την αγκαλιά του και απευθυνόμενους στους πιστούς του Ρεθύμνου, τους κάλεσε σε συμπόρευση στον «μονόδρομο» της αγάπης, επιχειρώντας έξοδο από το «εγώ» και είσοδο στο «εμείς» της εκκλησιαστικής κοινότητας. 

Ο ίδιος, υποσχέθηκε ενώπιων Θεού και ανθρώπων, να συμβάλλει με αφοσίωση στην ενδυνάμωση της εκκλησίας του Ρεθύμνου, ως ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο νέος μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θα λειτουργήσει, για πρώτη φορά ως ποιμενάρχης του Ρεθύμνου, αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου, στον ιερό μητροπολιτικό ναό, ενώ στη συνέχεια, αφού μεταβεί για προσκύνημα στην ιερά μονή Αρκαδίου, θα επισκεφθεί το απόγευμα την ιερά μονή της Αγίας Ειρήνης.

Ακολουθεί ο ενθρονιστήριος λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομου ΕΔΩ

Η αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου κατά την υποδοχή του δημάρχου Ρεθύμνους κ. Γ. Μαρινάκη ΕΔΩ

Δηλώσεις Τοπικών Φορέων

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και πρώην Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος, παρέδωσε την Επισκοπική Ποιμαντορική Ράβδο στον νέο Μητροπολίτη λέγοντας του ότι τον υποδέχεται στο νομό: «…με την ιστορία του και τον ευγενικό της λαό που η Χάρις του Θεού με αξίωσε για 12 ολόκληρα χρόνια να ποιμένω. Ίσως μετά τη δική μου ενθρόνιση ως αρχιεπισκόπου, η μεγαλύτερη χαρά που μου δίνει ο Θεός στη ζωή μου είναι που σε υποδέχομαι. Να είσαι παιδί μου άξιος, ο Θεός μαζί σου».

Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος υποδέχτηκε τον νέο Μητροπολίτη, με αναφορά στη δίνη ενός φοβερού πολέμου που έχει όπως είπε: «… έχει οδηγήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, και μάλιστα ομόδοξους, στην απόγνωση, στην περιπέτεια της προσφυγιάς και την πάλη με το θάνατο. Δε θέλω να σκιάσω τη σημερινή χαρά όλων μας, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε… Το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας και ο Πατριάρχης ημών κ.κ. Βαρθολομαίος μετά την παμψηφεί εκλογή σας, για να οδηγήσετε το ευγενές ποίμνιο σε δρόμους σωτηρίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, συνέβαλε από τα νεανικά σας χρόνια στην πνευματική και παιδευτική οικοδομή και παρακολουθεί την οσιακή βιωτή και την καρποφόρο διακονίας στον ελαιώνα του κυρίου».

Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός

Στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρένα Παπαδάκη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Γιάννη Αναστασάκη. Νωρίτερα, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τον νέο Μητροπολίτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου και του ευχήθηκε «Καλή Ποιμαντορία».

Αμέσως μετά την τελετή ο Δήμαρχος δήλωσε: «Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Εκκλησία της Κρήτης, για το Ρέθυμνο. Του εύχομαι υγεία, ψυχική και πνευματική δύναμη στην σπουδαία αποστολή του. Άξιος!».

Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υποδεχόμενος τον νέο Μητροπολίτη ανέφερε πως: «Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου σηματοδοτεί μια νέα εποχή αρχιερατικής διακονίας, πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς για το Ρέθυμνο. Ο νέος Ποιμενάρχης, με την προσωπικότητα που διαθέτει, την παρρησία του λόγου του, τις πνευματικές και εκκλησιαστικές του αρετές, έρχεται να συνεχίσει και να μεγαλώσει, το σπουδαίο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη, ο προκάτοχος του και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος. Ο νέος Μητροπολίτης ξεκινά την ποιμαντορία του πλήρης γνώσεων και εμπειριών. Η αγάπη που έχει για το συνάνθρωπο και η ακούραστη διάθεση για προσφορά, εγγυώνται μια νέα δημιουργική περίοδο για το ποίμνιό του και το Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει. Άξιος!».

Βουλευτής Ρεθύμνου Ν.Δ., Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καλωσορίζοντας τον νέο Μητροπολίτη ανέφερε πως: «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μέρα για το Ρέθυμνο, καλωσορίζουμε τον νέο ιεράρχη είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητές του την ευρυμάθεια του θα συνεχίσει το ποιμαντικό έργο του προκατόχου του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Β' και ο ίδιος θα γράψει μία λαμπρή σελίδα στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας. Το Ρέθυμνο έχει μία μακρά παράδοση τόσο στην πνευματική ζωή όσο και στον πολιτισμό. Ήδη ο προκάτοχος του έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό προηγούμενο το οποίο είμαι βέβαιος ότι ο κ. Πρόδρομος, ο νέος ιεράρχης του νόμου, θα το συνεχίσει και βεβαίως έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά τόσο από κοινού, όλοι μαζί για την κοινωνία, για τον τόπο αλλά και για την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας που είναι και μακρά».

Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, στον χαιρετισμό της υποδοχής τόνισε ότι: «Το Ρέθυμνο με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή Σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας. Τούτη η πόλη, που βίωσε συχνά στο παρελθόν την παρουσία του κατακτητή, κατάφερε να διατηρήσει την ιδιαίτερη ιστορική, πνευματική και πολιτισμική της ταυτότητα, να την εμπλουτίσει με τα πιο υγιή στοιχεία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν στα εδάφη της και να εξελιχθεί με σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό. Ευλογημένη από το Θεό και τη Φύση, πορεύεται με προσήλωση σε θεμελιώδεις πνευματικές και ηθικές αξίες και ιδανικά που κλυδωνίζονται από τις συγκαιρινές μας, πρωτόγνωρες προσκλήσεις. Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την Αλήθεια, την πνευματική Ελευθερία και τη Δύναμη υπέρβασης των δοκιμασιών, είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι ζωτικής σημασίας… Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν, εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News