Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Φιλόξενο καταφύγιο βρήκαν τρεις γυναίκες και δύο παιδιά στον Μοχό (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Πρόσφυγες από την Ουκρανία: Φιλόξενο καταφύγιο βρήκαν τρεις γυναίκες και δύο παιδιά στον Μοχό (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολόκληρο το χωριό έγινε «μία αγκαλιά» για να υποδεχτεί τις τρεις γυναίκες και τα δύο μικρά παιδιά

Ένα ζεστό και φιλόξενο καταφύγιο βρήκαν τρεις γυναίκες και δύο παιδιά από την Ουκρανία στον Μοχό Χερσονήσου, όπου και τους φιλοξενεί μια οικογένεια, με ολόκληρο το χωριό να γίνεται «μία αγκαλιά» για να τους υποδεχτεί.

Οι τρεις γυναίκες από την Ουκρανία δηλώνουν, μάλιστα, πως η Κρήτη δεν αποτελεί απλώς μία προσωρινή λύση, αλλά επιλογή μόνιμης διαμονής, αφού σκοπεύουν να βρουν εργασία, με τα παιδιά να έχουν, ήδη, ξεκινήσει μαθήματα σε ελληνικό σχολείο.

Οι Ουκρανές, πίνουν ρακή, «γεύονται» την κρητική φιλοξενία και εύχονται τα εφιαλτικά συμβάντα στην πατρίδα τους, να ανήκουν σύντομα στο παρελθόν.

Στον Μοχό, οι ίδιες φιλοξενούνται από την οικογένεια Τυράκη, ενώ οι –πλέον- συγχωριανοί τους τις υποδέχτηκαν με θέρμη, προσπαθώντας να τις κάνουν να αισθανθούν ασφάλεια και ζεστασιά.

Αν και στα μάτια τους διακρίνεται ο φόβος, για όσα έζησαν και αντίκρισαν πίσω στην εμπόλεμη Ουκρανία, οι γυναίκες παραμένουν δυνατές και δεν χάνουν την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο αύριο. Ήρθαν αποφασισμένες να «χτίσουν» μια νέα ζωή και το πράττουν με απίστευτη θέληση και δύναμη.

Η μία εξ αυτών είναι χειρουργός, η άλλη δασκάλα και η τρίτη εργαζόμενη τουριστικών επαγγελμάτων, όπως αναφέρουν, τονίζοντας ότι ψάχνουν για εργασία.

Η πιο συγκινητική εικόνα είναι αυτή των δύο μικρών παιδιών. Τα δύο μικρά παιδιά μπορεί ακόμη να μην καταλαβαίνουν τη γλώσσα, καταλαβαίνουν όμως την αγάπη και την αλληλεγγύη. Μάλιστα, οι τωρινοί συμμαθητές τους και τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου τα υποδέχτηκαν με μια ζωγραφιά.

Οι τρεις Ουκρανές άφησαν πίσω τους τα πάντα, δεν ξέρουν, αν και πότε θα ξαναγυρίσουν, γνωρίζουν, όμως ότι στην Κρήτη βρήκαν ένα ασφαλές σπίτι, αισθανόμενες μόνο ευγνωμοσύνη για τους Κρητικούς.

«Ήρθαμε από το Χάρκοβο. Δεν είναι ασφαλές. Ήμασταν 5 μέρες στον δρόμο. Εδώ είναι πολύ καλά. Είμαστε ευχαριστημένοι», επισημαίνει η Ουκρανή χειρουργός Γιούλια Ντεμίντοβα στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”.

«Ήρθα από το Κίεβο κι όταν αναχώρησα, ο κόσμος υπέφερε πολύ και ακούγονταν παντού βόμβες. Ήρθαμε χάρη στη φιλοξενία αυτής της οικογένειας και όλοι φρόντισαν να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε και να είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε μια άλλη κυρία, η οποία δε θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της.

«Μια κοπέλα από τις τρεις που φιλοξενούμε είναι φίλη με τη γυναίκα μου. Ζήτησε βοήθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κι εμείς, λόγω του ότι είχαμε εδώ το σπίτι, ενδιαφερθήκαμε να τους φιλοξενήσουμε μαζί με τα μικρά παιδάκια, δωρεάν για όσο καιρό μπορούμε», τόνισε ο κάτοικος Μοχού Γιάννης Τυράκης, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του φιλοξενεί τις Ουκρανές μαζί με τα μικρά παιδάκια.

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που μου παραχώρησε το σπίτι. Υπάρχουν πολύ ευγενικοί άνθρωποι με μεγάλη καρδιά. Ευχαριστώ πολύ», είπε στα Ελληνικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” η Ουκρανή δασκάλα Τατιάνα Τολστολίτκινα.

«Οι κυρίες που φιλοξενούμε εδώ πέρα είναι η μία χειρουργός καρδιολόγος, αυτή που έχει τα παιδάκια, η αδερφή της επίσης είναι δασκάλα και η άλλη κοπέλα ασχολείται με τα τουριστικά. Κάνουμε μια προσπάθεια να τους βρούμε εργασία», επισήμανε από την πλευρά του ο Αδάμ Πλατάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινότητας Μοχού, και πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα παιδιά τούς έκαναν μια πολύ όμορφη υποδοχή, έχοντας ζωγραφίσει μια τεράστια, μεγάλη ουκρανική σημαία. Καλωσόρισαν τα παιδιά αυτά με αυτόν τον τρόπο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News