Πλακιωτάκης για μεταφορικό ισοδύναμο: Περισσότεροι ΚΑΔ - Άμεση ενίσχυση των παραγωγών στην Κρήτη (vid)

Κρήτη
Πλακιωτάκης για μεταφορικό ισοδύναμο: Περισσότεροι ΚΑΔ - Άμεση ενίσχυση των παραγωγών στην Κρήτη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεταφορικό ισοδύναμο στην σκια του Ουκρανικού πολέμου - Τι ανέφερε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτακης - Τι ζήτησαν φορείς της εργασίας και του πρωτογενή τομέα
  • Κραυγή αγωνίας για το μεταφορικό ισοδύναμο
  • Δεν έχει πιστωθεί η πρώτη δόση για το μεταφορικό ισοδύναμο του 2021
  • Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κρήτης
  • Υποφέρει από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, αλλά και τις ανατιμήσεις της περιόδου που προηγήθηκε σε βασικά προϊόντα και ενέργεια, ο τομέας των αγροτοκτηνοτρόφων στην Κρήτη. Οι εισαγωγές πρώτων υλών, όπως παραδείγματος χάριν σιτηρά, γίνονται κυρίως από Ουκρανία και Ρωσία και ένεκα των εξελίξεων, εκτός του ότι πλέον είναι δυσεύρετες, οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ενδεικτικά οι τιμές του αραβόσιτου, του κριθαριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, που αποτελούν βασικά συστατικά για τις ζωοτροφές, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

    Οι πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο είναι αλυσιδωτές και κατά συνέπεια αναπόφευκτες, αφού ξεκινούν από τις αυξήσεις των τιμών στα ναύλα, τους εισαγωγείς στη συνέχεια, στους ζωοτρόφους και κτηνοτρόφους και εν τέλει στους καταναλωτές. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού εκπέμπουν σήμα κινδύνου τόσο για τα ζώα όσο και για τις καλλιέργειές τους. Οι συνέπειες όπως λένε, τους εμπορικού και οικονομικού πολέμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οδυνηρές.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Ώρα Αιχμής», τοποθετήθηκε στο διαχρονικό θέμα του μεταφορικού ισοδυνάμου στο νησί αναφορικά με τις ζωοτροφές: «Η θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδυνάμου για επιχειρήσεις της Κρήτης, ξεκίνησε από το 2020 με αναδρομική ισχύ και κάθε χρόνο προστίθενται νέοι ΚΑΔ. Φέτος, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 8 εκατ. ευρώ για το μεταφδορικό ισοδύναμο στις ζωοτροφές, έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης», είπε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι η ενίσχυση αυτή πηγαίνει κατευθείαν στους κτηνοτρόφους για να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρους του κόστους παραγβγής.

    Πρισσότεροι ΚΑΔ στο μεταφορικό ισοδύναμο - Εμπρακτη ενίσχυση των παραγωγών

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, η νέα ΚΥΑ θα έχει επίσης αναδρομική ισχύ, ενώ στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν και νέοι ΚΑΔ. Όπως είπε, ηδη οι επιχειρήσεις της Κρητης έχουν προμηθευτεί με ποσά πάνω από 10 εκατ. ευρώ που αφορά σε εισαγωγές πρώτων υλών, αλλά και εξαγωγές προϊόντων, ενώ στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί, «εξετάζεται με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, όχι μόνο η επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου σε περισσότερους ΚΑΔ, αλλά και η έμπρακτη ενίσχυση των παραγωγών. 

    Ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε ότι στην επερχόμενη ΚΥΑ, θα προβλέπεται η απευθείας ενίσχυση των παραγωγών, μέσω του μεταφορικού ισοδυνάμου. «Αυτή είναι η φιλοσοφία στην ΚΥΑ που επεξεργαζόμαστε, τα χρήματα να πάνε κατευθείαν στους κτηνοτρόφους και νομίζω πως έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους όλων των φορέων, αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτη», είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για την πληρωμή της πρώτης δόσης του μεταφορικού ισοδυνάμου για το έτος 2021, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα, ο υπουργός σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες, ώστε το επόμενο διάστημα να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. 

    Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, οι παρεμβάσεις του υπουργείου Ναυτιλίας δεν εξαντλούνται στο μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς έχουν προγραμματιστεί δράσεις σε επίπεδο ενίσχυσης των λιμενικών υποδομών της Κρήτης, με έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 70 εκατ. ευρώ, αναφέροντας το παράδειγμα το εμβλήματικό έργο ανάπλασης του λιμένα Χερσονήσου, του οποίου ο προϋπολογισμός από τα 5 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 8 εκατ. ευρώ. 

    Την εικόνα των τρομακτικών οικονομικών επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης για τον κλάδο αποτύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης. Όπως υπέδειξε, οι τιμές είχαν ήδη υποστεί μια σειρά αυξήσεων λόγω της πανδημίας και τώρα ο πόλεμος τις ανέβασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

    Ο κ. Χιλετζάκης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 200.000 ευρώ ανά τριετία για κάθε επιχείρηση του πρωτογενή τομέα. Σε κάθε περίπτωση, οι αγροτοσυνδικαλιστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ζητούν περισσότερα κονδύλια και δηλώνουν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News