Καύσιμα: Οι πρώτες μειώσεις σήμερα στις αντλίες - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Κρήτη
Καύσιμα: Οι πρώτες μειώσεις σήμερα στις αντλίες - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς «αποτυπώνονται» οι μειώσεις στα ταμπλό των πρατηρίων

Σε δεινή οικονομική θέση παραμένουν οι καταναλωτές και στην Κρήτη, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα είδαν τις τιμές - και - των καυσίμων να εκτινάσσονται στα ύψη. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες προσπαθούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και φυσικά χρήματα. Πάντως, από σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, κι εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να «αποτυπωθεί» στα ταμπλό των βενζινάδικων η μείωση των τιμών στο αργό πετρέλαιο, η οποία καταγράφεται εδώ και μερικά 24ωρα.

Αυτό ανέφερε μιλώντας σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης. Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, «η πρώτη μείωση στην τιμή των καυσίμων «αποτυπώθηκε το περασμένο Σάββατο. Αυτή η μείωση αναμένουμε να αποτυπωθεί πιθανώς από σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, και εν γένει εντός της εβδομάδας από τις τιμές των διυλιστηρίων. Εάν όλα πάνε καλά, αυτή η μείωση θα “αποτυπώνεται” και στα ταμπλό των πρατηρίων αυτήν την εβδομάδα».

Αποκλίσεις στις τιμές

Ο κ. Σαμόλης ερωτήθηκε αναφορικά με τις αξιοσημείωτες διαφορές στις τιμές που μπορεί να παρατηρούνται από πρατήριο σε πρατήριο, απαντώντας ότι, «λόγω του πλαφόν που έχει τεθεί, θα υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές από πρατήριο σε πρατήριο ανάλογα και με την αγορά καυσίμων που κάνει το κάθε πρατήριο και ανάλογα με το πόσο σύντομα θα διαθέσει την εν λόγω ποσότητα». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχουν «μειώσεις και αυξήσεις στις τιμές έως ότου ισορροπήσει η αγορά και σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πωλητών πετρελαιοειδών Ηρακλείου, «εάν ένα πρατήριο αγοράσει καύσιμα σήμερα, ενώ η τιμή πέφτει, το πρατήριο θα αλλάξει την τιμή την ίδια ημέρα. Εάν ένα πρατήριο αγοράσει καύσιμα πέντε μέρες αργότερα, θα υπάρχει “ψαλίδα” στην τιμή και λόγω του πλαφόν».

Οι τιμές σήμερα στο Ηράκλειο

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, στον νομό Ηρακλείου;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων νομού Ηρακλείου, η τιμή της αμόλυβδης (95) ήταν στα πρατήρια της πόλης περίπου 2,10 από τα 2,17 ευρώ το λίτρο, ενώ σε βενζινάδικα εκτός Ηρακλείου η τιμή έφτανε μέχρι και τα 2,20 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης στο Ηράκλειο πωλείται προς 2,00 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης 1,65 με 1,66 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, στα περισσότερα πρατήρια της πόλης του Ηρακλείου, η τιμή της αμόλυβδης ήταν μεταξύ 2,17 και 2,19 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, κατά το χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία κι έπειτα, σημειώθηκε αύξηση έως ακόμη και 10 λεπτά σε ημερήσια βάση. Εξάλλου, ο κ. Σαμόλης αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα σχολίασε ότι πρόκειται για «ημίμετρα». «Εκτός από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δεν υπάρχει άλλη λύση πιο δραστική», επισήμανε ο Λυκούργος Σαμόλης.

Προστριβές χωρίς τέλος στις πολυκατοικίες

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε την  το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV», οι τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν ως αποτέλεσμα να διαδραματίζονται εσχάτως απίστευτα σκηνικά έντασης σε πολυκατοικίες του Ηρακλείου μεταξύ των ενοίκων.

Σαν να μη φτάνει το... «ράλι» ακρίβειας στα καύσιμα, οι διαχειριστές των πολυκατοικιών βιώνουν μια νέα δυσάρεστη πραγματικότητα: Αιτία είναι οι καβγάδες για το πετρέλαιο που παρατηρούνται πλέον σε ημερήσια διάταξη. Λογαριασμοί που προκαλούν ίλιγγο, αλλά και παραγγελίες ολοένα και πιο... συρρικνωμένες είναι πλέον το σύνηθες φαινόμενο για τα νοικοκυριά του Ηρακλείου.

Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, οι καταναλωτές έφτασαν στο σημείο να μη βάζουν καθόλου πετρέλαιο, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των διαχειριστών νομού Ηρακλείου Γιώργος Γρύλλος στη δημοσιογράφο Φιλία Σαριδάκη, οι καταστάσεις θυμίζουν άλλες δύσκολες εποχές, που κάποιοι θεωρούσαν ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως για παράδειγμα το διάστημα των capital controls. «Μια συνηθισμένη μέρα είναι από το πρωί να χτυπάνε τα τηλέφωνα, στο ταμείο της πολυκατοικίας να μην υπάρχουν καθόλου χρήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε προμήθεια, να προσπαθούμε να εισπράξουμε και να μην μπορούμε. Δυσκολεύονται οι άνθρωποι, δεν μπορούν να καταβάλουν στην ώρα τις οφειλές τους, και δεν μπορεί να προχωρήσει η λειτουργία του κτηρίου», ανέφερε με νόημα ο κ. Γρύλλος.

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News