Αλπικό τοπίο στην Κρήτη έφερε ο «Φίλιππος» - Στα λευκά για 2η ημέρα Ανώγεια, Οροπέδιο και Σφακιά (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Αλπικό τοπίο στην Κρήτη έφερε ο «Φίλιππος» - Στα λευκά για 2η ημέρα Ανώγεια, Οροπέδιο και Σφακιά (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη θα συνεχιστεί και αύριο, με τους ειδικούς να εκτιμούν, ότι τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από την ερχόμενη Δευτέρα

Στα «λευκά» παραμένουν, για δεύτερη ημέρα, οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, μετά από σφοδρές χιονοπτώσεις, που έφερε η εν εξελίξει κακοκαιρία «Φίλιππος».

Οι έντονες καιρικές συνθήκες θέτουν, για ακόμη μία φορά, σε υψηλή ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό, που δίνει «μάχη» να διατηρήσει ανοικτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο. 

Τόσο στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, όσο και στο Λασίθι η επέλαση του «Φιλίππου» κρίνεται, μέχρι στιγμής, διαχειρίσιμη, με τις αρχές να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ειδικά στις ορεινές περιοχές.

Το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη θα συνεχιστεί και αύριο, χωρίς μεγάλες εντάσεις.  Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά και ημιορεινά του νησιού, ενώ θα χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας Κρήτης, με τα φαινόμενα να εξασθενούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ομίχλη, χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες και στο Οροπέδιο Λασιθίου, με δημότες να βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα.

Οι κάτοικοι του Αγίου Γεώργιου παρέμειναν, για αρκετές ώρες, στο κρύο, καθώς υπήρξαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ στο Τζερμιάδο κατέρρευσε παλιό σπίτι.

Παράλληλα, προσωπικό της δομής «Βοήθεια στο σπίτι» μεταβαίνει με τα πόδια, στο Οροπέδιο σε σπίτια ηλικιωμένων, εξασφαλίζοντάς τους, φαγητό, φάρμακα και ότι άλλο έχουν ανάγκη.

Το χιόνι στον κάμπο του Οροπεδίου ξεπέρασε τους 50 πόντους, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών της Παρασκευής 11 Μαρτίου, με τους δημότες να προσπαθούν να ζεσταθούν με ρακή, δίπλα στις ξυλόσομπες.

Στο μεταξύ, μήνυμα Ειρήνης έστειλε ο Δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης μαζί με εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι σχημάτισαν στο χιόνι, το σύμβολο της Ειρήνης.

Στεφανάκης: «Όχι στον πόλεμο. Ναι στον χιονοπόλεμο»

Την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταδικάζει ο Δήμαρχος Οροπεδίου, Γιάννης Στεφανάκης. Οι εργαζόμενοι του δημου σχημάτισαν στο χίονι το σύμβολο της ειρήνης στο πάρκινγκ του Δήμου Οροπεδίου, όπου το χιόνι είχε ξεπεράσει τους 20 πόντους. Όλοι ενθουσιάστηκαν στην ιδέα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. «Όχι στον πόλεμο. Ναι στον χιονοπόλεμο», δήλωσε με νόημα ο κ. Στεφανάκης.

«Θεέ μου να αλλάξουν οι καιροί. Να ’ρθει η αδελφοσύνη. Να φύγουν τα πυρηνικά. Να ξανάρθει η Ειρήνη», η μαντινάδα δημότη από το Τζερμιάδο.

Ο ορεινός όγκος του Ρεθύμνου έχει καλυφθεί με τα νέα χιόνια, που έφερε ο «Φίλιππος», με τον υδράργυρο στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές να αγγίζει τους 0° βαθμούς Κελσίου. Σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά, ενώ εξίσου έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σημειώνονται στα πεδινά, στους δήμους του Ρεθύμνου, που με εξαίρεση τον μητροπολιτικό, έκλεισαν, χθες και σήμερα, τα σχολεία τους.

Στα θετικά της κακοκαιρίας καταγράφεται η έλλειψη σοβαρών προβλημάτων σε υποδομές και ηλεκτρικό. Βέβαια, δεν έλλειψαν οι κατολισθήσεις, ειδικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με τον δρόμο από την Παντάνασσα έως τις Βολιώνες στο Αμάρι να κλείνει προσωρινά. 

Στ’ Ανώγεια, πάντως, κάθε χιονιάς είναι συνυφασμένος με την καλή παρέα, τα γευστικά καλούδια και το τραγούδι.  

Χανιά                 

Σε «λευκό κλοιό» βρίσκονται, από την Πέμπτη 10 Μαρτίου, όλες οι ορεινές περιοχές και των Χανίων. Στο Οροπέδιο του Ομαλού, στο Ανατολικό Σέλινο και στα Σφακιά εκδηλώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατούν ανοικτό τον επαρχιακό οδικό δίκτυο. 

Κλειστά παρέμειναν το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Χώρας Σφακίων, το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ασκύφου και το Δημοτικό Σχολείο του Βουβά. Λόγω της αδυναμίας εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεν λειτούργησαν, επίσης, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Έλους στην Κίσσαμο, όπως και όλα τα σχολεία της Καντάνου, της Παλαιόχωρας και του Ροδοβανίου. 

Στα ορεινά των Κεραμειών, κατάπτωση βράχων προκάλεσε το κλείσιμο του δρόμου, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Νεροκούρου προς Μαλάξα στο ύψος του Κέραμου να έχει διακοπεί. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News