Κρήτη

Κρήτη: Που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ηρακλείου -Αίθριο της Λότζια, αντί της Πλατείας Ελευθερίας

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ Κρήτης)-Γραφείο Ισότητας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου-Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου (ΔΕΠΙΣ Ηρακλείου), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, υλοποιούν στις 12 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ., εκδήλωση με τον τίτλο: «Σπάμε την Προκατάληψη. Δικαίωμα στην Ισότητα, Δικαίωμα στη Ζωή».

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ηρακλείου -Αίθριο της Λότζια, αντί της Πλατείας Ελευθερίας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής θα πραγματοποιηθεί συμβολική δράση τοποθέτησης κόκκινων παπουτσιών και κορνιζών με αφαιρετικά σκίτσα, με σκοπό το μήνυμα κατά των γυναικοκτονιών, της έμφυλης βίας και της κακοποίησης, να γίνει ακόμη πιο ηχηρό. Γι’ αυτό προτρέπουμε όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, να φέρουν ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια και να τα τοποθετήσουν στην Πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση και την αποστροφή τους σε αυτά τα φαινόμενα. Στη δράση θα συμμετέχουν, επίσης, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, η Ανώτερη Δραματική Σχολή Ηρακλείου Νότος, το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS-Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Ηρακλείου, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων.

Παράλληλα, η συμβολική δράση τοποθέτησης των κόκκινων παπουτσιών θα πραγματοποιηθεί και από τη ΔΕΠΙΣ Σητείας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το «Γυναικείο Σύλλογο Ελληνίδων Ρομά-Μητέρα», το απόγευμα, 6:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην Αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ «Το κορίτσι γυναίκα» (σκηνοθεσία Ευαγγελία Γούλα) που γυρίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στον καταυλισμό των Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού και εστιάζει στη θέση της Τσιγγάνας γυναίκας. Η ταινία έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και έχει βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δυο ομιλίες, μια με θέμα «Οι άλλοι, εμείς οι Ρομά», από το Μανώλη Ράντη, Πρώην διευθυντή του Δικτύου ΡΟΜΑ, Πρόεδρο Δ.Σ. Εμπορικής Ένωσης Ελλήνων και Ελληνίδων Τσιγγάνων Αγ. Βαρβάρας, Συντονιστή των διαμεσολαβητών της ομάδας δράσης εξυπηρέτησης των «Κέντρων Κοινότητας Ρομά» και μια με θέμα: «Βιώνοντας τα οφέλη της εκπαίδευσης», από τη Γεωργία Καλπαζίδου, Φιλόλογο, Ιδρυτικό μέλος του «Εκπαιδευτικού και Επαγγελματικού Μηχανισμού Στήριξης Νέων» R.E.V.M.A. Επίσης, θα γίνει τοποθέτηση από το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα: «Σχολείο και εκπαίδευση παιδιών Ρομά», από την Αναστασία Πιπεράκη, Ψυχολόγο του Παραρτήματος. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων φιλοτεχνημένων από τις γυναίκες του Συλλόγου και προβολή των λαογραφικών στοιχείων της τσιγγάνικης κουλτούρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια