Χανιά: Αρνητική η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το Γυψορυχείο στο Στόμιο Βάθης Ιναχωρίου

Κρήτη
Χανιά: Αρνητική η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το Γυψορυχείο στο Στόμιο Βάθης Ιναχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα της εξόρυξης γύψου, ενός φθηνού σημειωτέον υλικού, έχει ξεκινήσει πριν 15 χρόνια και έχει απασχολήσει τον Δήμο, ο οποίος με συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις έχει εκφράσει την αντίθεση του σε οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας λατομείου εξόρυξης γύψου

Με την συμμετοχή του Δήμου Κισσάμου πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, η  συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, στην οποία συζητήθηκαν οι τρεις αιτήσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Εκμετάλλευση υπό ίδρυση Γυψορυχείου δημόσιας έκτασης στην θέση «Προφήτης Ηλίας», Στομίου Τ.Κ. Βάθης Δ.Ε. Ιναχωρίου Δήμου Κισσάμου», βάσει της εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Χανίων.

Για το ιστορικό, το θέμα της εξόρυξης γύψου, ενός φθηνού σημειωτέον υλικού, έχει ξεκινήσει πριν 15 χρόνια και έχει απασχολήσει τον πρώην Δήμο Ιναχωρίου και νυν Δήμο Κισσάμου, ο οποίος με συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις έχει εκφράσει την αντίθεση του σε οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας λατομείου εξόρυξης γύψου, διότι έρχεται απόλυτα σε σύγκρουση με τις χρήσεις γης, την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και την τουριστική άνοδο, οι οποίες καλύπτουν τις θέσεις εργασίας και το 90% και πλέον του εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων.

Επιπλέον η εξόρυξη γύψου στο Στόμιο, έρχεται σε αντίθεση με την Χωροταξική Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην συγκεκριμένη περιοχή για Αναπτυξιακούς, Χωροταξικούς και Περιβαλλοντικούς λόγους. Να σημειωθεί, ότι όλη η τοπική κοινωνία, οι σύλλογοι μέσα από την ΕΠΟΦΕΚ, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισσάμου, η Ένωση ξενοδόχων Χανίων, όλοι οι βουλευτές του νομού Χανίων καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην λειτουργία λατομείων στην εν λόγω περιοχή.

Ο Δήμος Κισσάμου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 89/2021 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ήδη υποβάλλει τις ενστάσεις του στο αρμόδιο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας Κρήτης κατά των τριών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις απόψεις – αντιρρήσεις του κατά την σχετική διαβούλευση αυτών.

Στην σημερινή συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης τόνισε για άλλη μία φορά την κάθετη αντίθεση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση λατομείου εξόρυξης γύψου καθώς και όλων των συνοδών έργων στην ευρύτερη περιοχή του Λαφονησίου, εφόσον, έρχονται σε αντίθεση με την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και σε σύγκρουση με τις χρήσεις γης, ενώ η νομική σύμβουλος του Δήμου τεκμηρίωσε με νομικούς ισχυρισμούς τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις του Δήμου Κισσάμου κατά των ΜΠΕ.

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας που πήραν τον λόγο κατά την συνεδρίαση, τάχθηκαν σθεναρά κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΜΠΕ και κάθε μορφής εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή, δεδομένης και της αρνητικής άποψης και θέσης της τοπικής κοινωνίας, όλων των δημοτικών αρχών καθώς και του τότε νομαρχιακού συμβουλίου εδώ και 15 χρόνια.

Η απόρριψη των υπό εξέταση ΜΠΕ για την λειτουργία λατομείων στην περιοχή Στομίου Ελαφονησίου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης και η πλήρως αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη αρνητική γνωμοδότηση της, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην αποδοχή των αναφερόμενων σε αυτήν βάσιμων και νόμιμων επιχειρημάτων και ως εκ τούτου στην έκδοση επίσης αρνητικής απόφασης από το αρμόδιο αποφασιστικό όργανο επί των ανωτέρω ΜΠΕ αλλά και επί κάθε ενδεχομένως υποβαλλόμενης ΜΠΕ με το ίδιο περιεχόμενο.

Τέλος, με την παρούσα, η δημοτική αρχή ευχαριστεί θερμά τον τέως Δήμαρχο Ινναχωρίου κ. Κωνσταντίνο Κουκουράκη για την σημαντική συμβολή του στο θέμα και την με κάθε τρόπο υποστήριξη των σχετικών ενεργειών του Δήμου Κισσάμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News