Ιστορίες πολέμου από τους Ουκρανούς της Κρήτης (βίντεο)

Κρήτη
Ιστορίες πολέμου από τους Ουκρανούς της Κρήτης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμέσως μετά το πρώτο σοκ των βομβαρδισμών της πόλης, όπου διέμενε κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ο ίδιος έπρεπε να καταστρώσει το σχέδιο σωτηρίας της οικογένειάς του

Τρομάζει και ζει ξανά τον εφιάλτη, όταν σκέφτεται, ότι η οικογένειά του σώθηκε την τελευταία στιγμή, αλλά ο γαμπρός του έμεινε πίσω στην Ουκρανία, για να δώσει ηρωική μάχη με τον ρωσικό στρατό.

Ο Γκερέκα Γκενάγκι είναι μόνιμος κάτοικος Κρήτης και επισκέφθηκε την κόρη και τα εγγόνια του στην Ουκρανία. Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV αναφέρθηκε στο εξαιρετικά επικίνδυνο ενγχείρημά του, να ταξιδέψει από την Κρήτη στην Ουκρανία, για να πάρει μαζί του πίσω στο νησί τους συγγενείς του.

Παρά τα οκτώ ταραγμένα χρόνια, ποτέ δεν περίμενε, ότι θα έβλεπε εν μια νυκτί τις φλόγες του πολέμου, να τυλίγουν την πατρίδα του.

Αμέσως μετά το πρώτο σοκ των βομβαρδισμών της πόλης, όπου διέμενε κοντά στη σύνορα με την Πολωνία, ο ίδιος έπρεπε να καταστρώσει το σχέδιο σωτηρίας της οικογένειάς του.

Πήρε την κόρη και τα εγγόνια του και έφτασε στα σύνορα. Γύρω του μόνο πόνος, ξεριζωμός και όλεθρος… Χρειάστηκαν να περπατήσουν 11 χιλιόμετρα και να κάνουν ταξίδι τριών ημερών, για να φτάσουν στην Κρήτη με απίστευτη ταλαιπωρία, πολλά εμπόδια και τον φόβο για τη ζωή τους. Όμως, δεν επέστρεψαν όλοι. Ο 66χρονος Ουκρανός  σκέφτεται με πόνο, ότι έχει αφήσει πίσω του τον αδερφό του στο Χάρκοβο, όπου οι πολιορκημένοι κάτοικοι ζουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Σήμερα, παρακολουθεί από τη Χερσόνησο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ξεσπά κατά του Πούτιν, ενώ το μυαλό του είναι στην πατρίδα του, καθώς πίσω έχει μείνει ο αδελφός του και ο γαμπρός του, που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Συγκλονιστικό αυτό που μετέφερε στη διάρκεια της εκπομπής ο κ. Γκερέκα, ότι ο 8χρονος εγγονός του κάθε φορά που ακούει αεροπλάνο, ρωτά τον παππού του, αν είναι ουκρανικό ή ρώσικο έχοντας στη μνήμη τους, τους βομβαρδισμούς που έζησε κατά την προσπάθεια της οικογένειάς του, να διαφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκινεί κατά τη διάρκεια της εκπομπής και ο Βίκτωρ Σπιβάκοφ, Ουκρανός που ζει στο Ηράκλειο και δεν μπορεί, να πιστέψει τον εφιάλτη, που ζουν οι συμπατριώτες στην πατρίδα του. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις στιγμές αγωνίας, που ζουν οι συγγενείς τους ξεσπόντας κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς, αλλά και στους δεκάδες νεκρούς αμάχους ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Με την ελπίδα να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης, αναφέρεται και στην τεράστια αλληλεγγύη, που δείχνουν οι Κρητικοί, που με κάθε τρόπο προσπαθούν, να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News