Κρήτη: Τα εφιαλτικά σενάρια για τα καύσιμα και την ακρίβεια στη σκιά του πολέμου

Κρήτη
Κρήτη: Τα εφιαλτικά σενάρια για τα καύσιμα και την ακρίβεια στη σκιά του πολέμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδυνηρές συνέπειες για τις Κρητικές εξαγωγές – Ελαιοπαραγωγοί πληρώθηκαν μόλις το 50% για το ελαιόλαδο που πούλησαν στη Ρωσία

Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα προκαλούν απίστευτο πονοκέφαλο και στους Κρητικούς. Μάλιστα η διεθνής τιμή του πετρελαίου «αγγίζει» και πάλι τα 130 δολάρια το βαρέλι καθώς ξημέρωσε μια ακόμη εφιαλτική ημέρα για τις αγορές.

Ποια είναι η διαφορά; Αυτοί που θα επιχειρήσουν να εφοδιάσουν αύριο τα οχήματά τους με βενζίνη, πολύ δύσκολα θα βρουν πρατήριο να την πουλάει κάτω από 2 ευρώ ενώ αν ξεμείνουν από πετρέλαιο θέρμανσης, θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμή λιανικής που θα ξεπερνάει και το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Σταθερά πάνω από 2 ευρώ το λίτρο πωλείται η βενζίνη στην Κρήτη, με συνεχείς αυξητικές τάσεις. Ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ, που θα βλάψει τους πρατηριούχους, χωρίς κανένα όφελος για τους καταναλωτές», το μέτρο του πλαφόν στο κέρδος των βενζινοπωλών, όσο η Ομοσπονδία τους πανελλαδικά, ενώ οι Ενώσεις Πρατηριούχων Κρήτης επαναφέρουν με έντονο και καυστικό τρόπο το πάγιο αίτημά τους για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και για μείωση του ΦΠΑ.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Σαμόλης κανείς δεν γνωρίζει που θα είναι το ταβάνι των αυξήσεων στα καύσιμα στην Κρήτη με δεδομένο ότι από την μια μέρα στην άλλη υπάρχουν αυξήσεις. Μάλιστα η τιμή έχει ξεπεράσει ήδη αρκετά τα 2 ευρώ, στοιχείο που αποτυπώνει πως αν δεν υπάρξουν μέτρα θα μπορούσε η κατάσταση να ξεφύγει και με τον περιορισμό των μετακινήσεων να είναι πλέον δεδομένος για την Κρήτη. Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν ένα ντελίριο ακρίβειας.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταραχή και στο Παγκόσμιο εμπόριο, με τις συνέπειες να είναι ορατές και για τις Κρητικές εξαγωγές. Οι πωλήσεις Κρητικών αγροτικών προϊόντων προς Ουκρανία και Ρωσία καταλαμβάνουν πολύ χαμηλό μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές του νησιού, ωστόσο αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τον Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV είναι οι παράλληλες επιπτώσεις προς τις υπόλοιπες χώρες.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαφανούν οι επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο.  Ήδη, Κρητικός βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο καθώς πληρώθηκε μόλις το 50% για το ελαιόλαδο που έκανε εξαγωγή προς τη Ρωσία, λίγες ημέρες πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανησυχία πάντως είναι μεγάλη για το Κρητικό ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 50% των Κρητικών εξαγωγών. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης περιέγραψε τις δυσκολίες και τον ορατό κίνδυνο της αύξησης των Κρητικών προϊόντων λόγω της αύξησης του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News