Χανιά: Λαγάνα «γίγας» για 26η συνεχή χρόνια - Θα μοιραστεί σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Λαγάνα «γίγας» για 26η συνεχή χρόνια - Θα μοιραστεί σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι άνθρωποι εργάστηκαν για την παρασκευή της – «Απαιτεί τέχνη και μεράκι η λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας»

Μια λαγάνα με γιγάντιες διαστάσεις παρασκεύασε Χανιώτης αρτοποιός ,τηρώντας μια παράδοση που άρχισε πριν από είκοσι έξι χρόνια. Ο Θεοχάρης Δημητρουλάκης κατάφερε και φέτος με τη βοήθεια των συνεργατών του, να δημιουργήσει το ξεχωριστό ψωμί της ημέρας, το οποίο μάλιστα θα μοιράσει σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Η λαγάνα γίγας, πλάτους ενός μέτρου και ενενήντα εκατοστών και μήκους τεσσάρων μέτρων και είκοσι εκατοστών, βρίσκεται και φέτος σε περίοπτη θέση έξω από το αρτοποιό του Θεοχάρη Δημητρουλάκη στη Νέα Χώρα. Η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής είναι για τον ίδιο συνυφασμένη με την παρασκευή της.Όπως ανέφερε ο αρτοποιός: «Είναι μια παράδοση, ο κόσμος περιμένει να τη δει κι εμείς είμαστε ευτυχισμένοι να βλέπουμε τον κόσμο να παρακολουθεί».

Εδώ και 26 χρόνια εκτός από την συνηθισμένη παραγωγή της ημέρας, αφιερώνει χρόνο για την τεραστίων διαστάσεων λαγάνα που απαιτεί πρώτα από όλα μεράκι.

Ο γιός του Μανόλης τόνισε: «Πρόκειται για κάτι πρωτότυπο. Ο πατέρας μου την ξεκίνησε και ήταν πιο μικρή τα πρώτα χρόνια. Κάθε χρόνο την έκανε και μεγαλύτερη. Πιστέψτε με αν είχαμε μεγαλύτερο φούρνο θα ήταν ακόμα πιο μεγάλη η λαγάνα».

Για να παρασκευαστεί η λαγάνα – γίγας χρησιμοποιήθηκαν 65 κιλά ζυμάρι και εργάστηκαν έξι άνθρωποι του αρτοποιείου. Το ξεχωριστό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, ένας είδος άρτου χωρίς προζύμι, απαιτεί ιδιαίτερη τέχνη και μεράκι.

Φέτος ο Θεοχάρης Δημητρουλάκης αποφάσισε να διαθέσει τη λαγάνα σε συνανθρώπους μας που αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα σαρακοστιανά. Η έναρξη της νηστείας της μεγάλης Σαρακοστής εξάλλου, βρίσκει ολόκληρο τον πλανήτη με το βλέμμα στο λαό της Ουκρανίας και η ευχή του είναι ανάλογη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News