Καθαρά Δευτέρα: Αυξημένη η τιμή της λαγάνας φέτος

Κρήτη
Καθαρά Δευτέρα: Αυξημένη η τιμή της λαγάνας φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένες είναι οι τιμές των προϊόντων φέτος με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι συντηρητικός ως προς τις διατροφικές του προτιμήσεις

Αυξημένες είναι οι τιμές των προϊόντων φέτος με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι συντηρητικός ως προς τις διατροφικές του προτιμήσεις και αυτό το τριήμερο, που μας προετοιμάζει για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα. Η κατανάλωση κινείται σε καθοδικά επίπεδα, με τους οπωροπώλες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, η οποία έβαλε ξαφνικό τέλος στις εορτές του τριημέρου πριν την έναρξη της Σαρακοστής. Δύο χρόνια μετά, επικρατεί ένα παρόμοιο σκηνικό, με την έννοια πως η κυβέρνηση μπορεί να μη βάζει φρένο στις καταναλωτικές συνήθειες τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά η τόνωση της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό αναιμική. Η υγειονομική κρίση είναι ασφαλώς ένας παράγοντας, αλλά υπάρχουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που δυσχεραίνουν τον Ηρακλειώτη καταναλωτή να ψωνίσει.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Οπωροπωλών του ν. Ηρακλείου, ο οποίος υποστήριξε: «Υπάρχει μείωση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος. Αυτό οφείλεται κατά βάση στον πόλεμο που υπάρχει. Ο κόσμος δεν έχει όρεξη να εορτάσει όταν πεθαίνουν άνθρωποι. Υπάρχει ακόμη η υγειονομική κρίση. Και επίσης οι τιμές των προϊόντων είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Βέβαια, δεν αυξήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά τις προηγούμενες ημέρες. Η αύξηση της τιμής βασικών προϊόντων άγγιξε και τα οπωροειδή. Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο».

//--> //-->

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, οι τιμές στα σαρακοστιανά-οπωροειδή κυμαίνονται ως εξής: παπούλες 1,50 ευρώ/μάτσο, κουκκιά 3,50 ευρώ/κιλό, αγγούρια 2 ευρώ/κιλό, ντομάτες 1,20-1,50 ευρώ/κιλό και αγκινάρες 4 ευρώ/κιλό.

Όσον αφορά στην αύξηση της τιμής των προϊόντων στην Κρήτη, ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υφίσταται ακόμη και η κακοκαιρία. Η κακοκαιρία που γνωρίσαμε τους προηγούμενους μήνες είχε αντίκτυπο στα θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια δεν μπόρεσαν να παράξουν επαρκή ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πληθώρα προϊόντων».

Ανοδική η τιμή της λαγάνας

Αυξημένη είναι η τιμή της λαγάνας φέτος σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οφείλεται στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Ο διπλασιασμός της τιμής του αλευριού και άλλων πρώτων υλών δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μιλήσουμε για αύξηση στην τιμή της λαγάνας.

«Πέρυσι η τιμή της λαγάνας ήταν 3 ευρώ. Εάν βάλουμε τις αυξήσεις της τιμής των πρώτων υλών, τότε μπορούμε να πούμε πως θα αυξηθεί η τιμή της λαγάνας φέτος σε σχέση με πέρυσι. Θα είναι μάλλον ανοδική η τιμή της, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 70%, το πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 30% και το αλεύρι σημειώνει διπλάσια τιμή. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες», υποστήριξε ο κ. Δαφέρμος.

Την ίδια στιγμή, τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων ενισχύει κατά την περίοδο της Σαρακοστής ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην ορθή επιλογή τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ιδιαίτερα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές όπως υπάρχουν στην ανακοίνωση:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές): Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

- Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News