Κρίση στέγης στην Κρήτη: Απλησίαστα ενοίκια, «στροφή» στην βραχυχρόνια μίσθωση - Οι τιμές στις μεγάλες πόλεις

Κρήτη
Κρίση στέγης στην Κρήτη: Απλησίαστα ενοίκια, «στροφή» στην βραχυχρόνια μίσθωση - Οι τιμές στις μεγάλες πόλεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά ενοικιαστών ακινήτων που θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες λόγω της αδυναμίας να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι - Οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην Κρήτη το πρώτο τρίμηνο του 2021

Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην Κρήτη ανέρχεται στο 8% για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ αύξηση κατά 15% καταγράφεται και στον όγκο των αγοραπωλησιών στην αντίστοιχη περίοδο.

Ταυτόχρονα, αυξημένα είναι και τα ενοίκια στο νησί της Κρήτης. «Λόγω της πανδημίας το 2020, αρκετοί απέσυραν τα ακίνητα τους από την βραχυχρόνια μίσθωση λόγω έλλειψης ζήτησης. Από το καλοκαίρι του 2021 όμως, όταν καταγράφηκε σημαντική αύξηση του τουρισμού, αρκετοί αποφάσισαν να επαναφέρουν τα ακίνητα τους από την μακροχρόνια στην βραχυχρόνια μίσθωση. Το γεγονός αυτό, σε σχέση με την απουσία επαρκών ακινήτων λόγω του φρένου που είχε μπει στην οικοδομική δραστηριότητα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ενοικίων», επεσήμανε ο κ. Αράπογλου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «αρκετοί είναι αυτοί που, λόγω των αυξήσεων στα ενοίκια, επιλέγουν να στραφούν στην λύση του δανείου με μειωμένα επιτόκια και να στραφούν είτε στην αγορά ακινήτου είτε οικοπέδου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα κινείται γύρω στο 73- 75%, συνεπώς το 25% των νοικοκυριών ζει σε μισθωμένες κατοικίες.

«Κινείται» η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα όμως για τουριστική αξιοποίηση

Το πρώτο 9μηνο του 2021, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 26,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 59,2% στην επιφάνεια και κατά 52,5% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, «στην Κρήτη καταγράφεται αντίστοιχη και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο οικοδομικών αδειών, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Ο όγκος και η επιφάνεια των οικοδομικών αδειών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση λόγω της τάσης που καταγράφεται στο νησί για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς με το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν διαμορφώθηκαν θετικές προοπτικές για τον κλάδο».

Ως ανασταλτικός παράγοντας, παρά την αύξηση των αδειών, λειτουργεί η «εκτίναξη» των τιμών στα οικοδομικά υλικά που «φτάνει έως και το 30%», τονίζει ο κ. Αράπογλου. Παράλληλα, «καταγράφεται έλλειψη του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού καθώς μετά την δυσχέρεια που βίωσε ο κλάδος στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στην συνέχεια με την πανδημία, αρκετοί τεχνίτες στράφηκαν σε άλλες εργασίες  προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην ή έφυγαν στο εξωτερικό».

Διαβάστε ακόμη:

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού «εκτοξεύθηκαν» στην Κρήτη - Οι δημοφιλείς περιοχές και οι ευκαιρίες

Generation Rent: Η γενιά ενοικιαστών ακινήτων που θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες

Πρόσφατη έρευνα της Geoaxis, αναδεικνύει την αδυναμία της πλειοψηφίας των νέων στην χώρα μας,  να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι, στοιχείο που διαμορφώνει την νέα γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες.

Την στιγμή που ο μέσος μισθός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι αξίες διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 57% με βάση τους δείκτες της Τραπέζης της Ελλάδος.

Επιπρόσθετα, οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η αυστηροποίηση των κριτηρίων τραπεζικής δανειοδότησης, η εργασιακή ανασφάλεια, η παραμονή στην οικογενειακή εστία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μείωση των γάμων/γεννήσεων, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για την πλήρη αποφυγή της ανάληψης ρίσκου αγοράς κατοικίας, από τους σημερινούς νέους.

Η μεταβολή των τιμών πώλησης και ενοικίασης στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Spitogatos, αύξηση καταγράφεται στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και στην Κρήτη.

Ο Δείκτης Τιμών ανά περιοχή (SPI) αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με βάση πραγματικά δεδομένα αγγελιών από την ιστοσελίδα real estate.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους στοιχεία για τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις την Κρήτη.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο spitogatos.gr, οι τιμές ενοικίασεις κατοικίων στην Κρήτη έχουν ξεκάθαρα αυξητική τάση, με εξαίρεση την πόλη του Ρεθύμνου στην οποία διαφαίνεται μείωση τιμών το τελευταίο έτος. Παράλληλα, τα στοιχεία για Χανιά και Λασίθι δείχνουν «εκτόξευση» των τιμών.

Τιμές ενοικίασεις κατοικίων Ηράκλειο (2011-2022)

Τιμές ενοικίασεις κατοικίων Χανιά (2011-2022)

Τιμές ενοικίασεις κατοικίων Ρέθυμνο (2011-2022)

Τιμές ενοικίασεις κατοικίων Λασίθι (2011-2022)

Έρευνα: Οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην Κρήτη το πρώτο τρίμηνο του 2021       

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έρευνα της Geoaxis για τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην Κρήτη.

Ιδιαίτερα υψηλές και ομοιογενείς καταγράφονται οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων και στις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης, αποτέλεσμα της περιορισμένης προσφοράς και της μεγάλης έλλειψης ελεύθερης γης για την ανέγερση νεόδμητων οικοδομών εντός του αστικού ιστού. Χαρακτηριστικό της περιορισμένη προσφοράς είναι και το γεγονός της σχετικά μικρής διαφοράς στις αξίες μεταξύ  νεόδμητων και παλαιότερων διαμερισμάτων.

Στο Ηράκλειο επιλέχθηκε το κέντρο (εντός των Ενετικών Τειχών έως και ένα οικοδομικό τετράγωνο πέριξ αυτών) θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή πληροί τα μέσα κριτήρια (ποιότητα κτιρίων, πρόσβαση, πληθυσμιακή ταυτότητα κλπ) που παρουσιάζει ένα αστικό και αυτοδιοικητικό κέντρο.

Στα Χανιά επιλέχθηκε το κέντρο καθώς συγκεντρώνει και τις διοικητικές δραστηριότητες της ΠΕ και όχι κάποια περιφερειακή περιοχή (Χαλέπα, Πολυτεχνείο Κρήτης, Αγία Μαρίνα κλπ).

Στα Ρέθυμνο επιλέχθηκε το κέντρο, λόγω της σαφέστερης ομοιογένειας στο εσωτερικό του σε σχέση με τις περιφερειακές περιοχές του (Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, Σκαλέτα κλπ).

Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο επιλέχθηκε το σύνολο του αστικού ιστού της πόλης (πυκνού ή μη) λόγω της έλλειψης ικανοποιητικών συγκριτικών στοιχείων στο κέντρο, της μικρής πληθυσμιακής συγκέντρωσης και της διασποράς της ανοικοδόμησης σε μεγάλη έκταση εκτός του παλαιού κέντρου που εντοπίζεται πέριξ της Λίμνης.

Νεόδμητα Διαμερίσματα - Τιμές

Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα διάμεσης επιφανείας 90 τμ, ηλικίας 8 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μέση τιμή για ένα απολύτως τυπικό διαμέρισμα βρίσκεται στα 1.840 ευρώ/τμ.

Οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στο Ηράκλειο (1.980ευρώ/τμ) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου (1.884ευρώ/τμ), στο Ρέθυμνο (1.788ευρώ/τμ) και τέλος στα Χανιά (1.707ευρώ/τμ).

Νεόδμητα Διαμερίσματα – Επιφάνειες

Αναφορικά με τις διαθέσιμες επιφάνειες, με δεδομένο τη διάμεση επιφάνεια των 90τμ, η μεγαλύτερη διάμεση διαθέσιμη προς πώληση καταγράφεται στον Άγιο Νικόλαο με 105τμ, και έπειτα στα Χανιά 90τμ, στο Ρέθυμνο 85τμ και τέλος στο Ηράκλειο 80τμ. Και στις επιφάνειες είναι χαρακτηριστική η ομοιογένεια της προσφοράς, η οποία αναλύεται σε τυπικό διαμέρισμα με σαλόνι, τραπεζαρία και δύο (ή τρία μικρά) υπνοδωμάτια.

Παλαιότερα Διαμερίσματα - Τιμές

Όσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας διάμεσης επιφανείας 99 τμ, διάμεσης ηλικίας 37 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μέση τιμή για ένα απολύτως τυπικό διαμέρισμα βρίσκεται στα 1.360 ευρώ/τμ, δηλαδή στο 74% της αξίας ενός νεόδμητου διαμερίσματος.

Οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Άγιο Νικόλαο (1.714ευρώ/τμ) και εν συνεχεία στο Ρέθυμνο (1.525ευρώ/τμ), στα Χανιά (1.143ευρώ/τμ) και τέλος στο Ηράκλειο (1.053ευρώ/τμ).

Παλαιότερα Διαμερίσματα - Επιφάνειες

Με δεδομένο τη διάμεση επιφάνεια των 99τμ, φαίνεται ότι τα παλαιότερα σε ηλικία διαμερίσματα καταλάμβαναν μεγαλύτερη επιφάνεια ακολουθώντας την τάση της τότε εποχής. Η μεγαλύτερη διάμεση διαθέσιμη προς πώληση επιφάνεια καταγράφεται στα Χανιά με 105τμ και έπειτα στο Ηράκλειο 104τμ, στο Ρέθυμνο 98τμ και τέλος στον Άγιο Νικόλαο 90τμ. Και στις επιφάνειες είναι χαρακτηριστική η ομοιογένεια της προσφοράς, η οποία αναλύεται σε τυπικό διαμέρισμα με σαλόνι, τραπεζαρία και δύο (ή τρία μικρά) υπνοδωμάτια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News