Αμμουδάρα Αγίου Νικολάου: «Πλημμυρίζουν» κάθε φορά που βρέχει – Πού «κολλάει» το αποστραγγιστικό έργο

Κρήτη
Αμμουδάρα Αγίου Νικολάου: «Πλημμυρίζουν» κάθε φορά που βρέχει – Πού «κολλάει» το αποστραγγιστικό έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατοικίες και αγροτεμάχια στην Αμμουδάρα του Αγίου Νικολάου βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ των όμβριων υδάτων και της θάλασσας

Κατοικίες και αγροτεμάχια στην Αμμουδάρα του Αγίου Νικολάου βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ των όμβριων υδάτων και της θάλασσας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κάθε φορά που σημειώνεται μέχρι και μία απλή βροχόπτωση. Το χρόνιο πρόβλημα της απορροής των όμβριων υδάτων έχει το τελευταίο διάστημα ενταθεί ακόμα περισσότερο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, τόσο ώστε να έχει τετραπλασιαστεί σε όγκο.

Κίνδυνο, ακόμη και για τη ζωή τους, διατρέχουν και οι οδηγοί που διέρχονται τον παράλληλο δρόμο - την παλαιά εθνική οδό Αγίου Νικολάου-Σητείας, ο οποίος και πλημμυρίζει από τα όμβρια ύδατα. Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου και ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στην περιοχή της Αμμουδάρας δηλώνουν αγανακτισμένοι, με το αντιπλημμυρικό ζήτημα να παραμένει άλυτο, παρότι έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες και έννομες διαδικασίες για την υλοποίηση του αποστραγγιστικού έργου. Το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού από τον περιφερειάρχη Κρήτης, σύμφωνα με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αμμουδάρας, με εκπρόσωπο του οποίου επικοινώνησε η “Νέα Κρήτη”.

Σε επιστολή του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουδάρας προς τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, ζητείται άμεση απάντηση και υπογραφή του συμφωνητικού, ώστε να ξεκινήσει, επιτέλους, το αποστραγγιστικό έργο ρέματος Αμμουδάρας.

Το έργο έχει φτάσει στο «παρά πέντε»

Η “Ν.Κ.” επικοινώνησε με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αμμουδάρας και τη Μαρία Μαρκάκη, η οποία αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για την καθυστέρηση της υπογραφής του συμφωνητικού, την ώρα που όλες οι άλλες απαραίτητες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Μαρκάκη, «ήταν μια συνέλευση με πάρα πολύ κόσμο, που δεν έχει ξαναγίνει ομοίως στον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αμμουδάρας. Υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα, τα οποία και συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη συνέλευση, με πρώτο το αντιπλημμυρικό, που πλήττει μεγάλη έκταση. Αφότου έγινε η νέα εθνική οδός, ο όγκος των υδάτων που κατεβαίνουν ψάχνοντας διέξοδο προς τη θάλασσα τετραπλασιάστηκε. Ο όγκος, δηλαδή, των ομβρίων που καταλήγουν στην παραλία της Αμμουδάρας έχει τετραπλασιαστεί.

Η αγανάκτηση του κόσμου, εξαιτίας αυτού, είναι πολύ έντονη. Για να σας δώσω να καταλάβετε, τα ρέματα κινούν προς τη θάλασσα και στη μέση είμαστε εμείς! Κάθε φορά που βρέχει πλημμυρίζουν τα πάντα! Στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε να οριστεί ομάδα-επιτροπή, ώστε να παρουσιαστεί στον κ. Αρναουτάκη και να εισηγηθεί σε αυτόν γιατί δεν προχωράει η υπογραφή του συμφωνητικού. Το συμφωνητικό αυτό είχε σταλθεί από τις 8 του μήνα από την Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να έχει παραβεί ή παραλείψει κάποια νομοθεσία. Μάλιστα, το συγκεκριμένο συμφωνητικό ζητούνταν να υπογραφεί ακόμα κι αν ήταν αρνητική η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος, στην ουσία, γνωμοδοτούσε. Δεν υπογράφει τίποτα.

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι και οι πληττόμενοι, φυσικά, ένα παραπάνω. Αυτή τη στιγμή, υπόγεια έχουν πλημμυρίσει. Σε κάθε πλημμύρα συμβαίνει αυτό, αλλά τώρα που έχει τόσο έντονες βροχοπτώσεις, επιτείνεται. Ως νέο Συμβούλιο, ζητήσαμε και περιμένουμε συνάντηση με την Περιφέρεια και θα επιμείνουμε. Για να μας λύσει ο περιφερειάρχης την απορία και να τεκμηριώσει γιατί δεν υπογράφει το συμφωνητικό με τον εργολάβο, για να προχωρήσει το όλο έργο. Αυτό το διάστημα, ο ίδιος εργολάβος ασχολείται με άλλο ένα έργο (αποχέτευσης) εδώ στην Αμμουδάρα και θα μπορούσε να το συνδυάσει, εφόσον έχει αναλάβει και το αντιπλημμυρικό. Να τονίσω ότι όλο αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας, που το ολοκλήρωσε, το υλοποίησε, βγήκε και κονδύλιο. Το έργο έχει φτάσει στο “παρά πέντε” και μένει η υπογραφή του περιφερειάρχη με τον εργολάβο».

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, ώστε να μεταφέρει την πλευρά της Περιφέρειας. Ο ίδιος, λόγω κατεπειγόντων γεγονότων, απολογήθηκε ότι δεν μπορεί να τεθεί, επί του παρόντος, ως προς το ζήτημα και απλώς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «το συμφωνητικό βρίσκεται στην Περιφέρεια, έχει αποσταλεί εκεί και απλώς μένει η υπογραφή του».

Η επιστολή στον περιφερειάρχη - «Γιατί δεν υπογράφετε το έργο;»

Η επιστολή του Αναπτυξιακού Συλλόγου προς τον περιφερειάρχη Κρήτης έχει ως εξής: «Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση του Αναπτυξιακού Συλλόγου της Αμμουδάρας, στο ξενοδοχείο “Φαίδρα”, έχοντας σαν κυρίαρχο θέμα, εκτός από τον απολογισμό, το αποστραγγιστικό έργο της περιοχής. Η διαδικασία δημοπράτησης του έργου έχει ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λασιθίου και το αντίστοιχο συμφωνητικό βρίσκεται στο γραφείο σας αρκετό καιρό, χωρίς ακόμα να έχει υπογραφεί από εσάς. Η συνέλευση είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από ίδρυσης του Συλλόγου, γεγονός που καταδεικνύει την ανησυχία, τον προβληματισμό αλλά και το ενδιαφέρον των κατοίκων για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της απορροής των ομβρίων, το οποίο είναι ένα (ίσως το πιο άμεσο) από τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή και υπονομεύουν την ανάπτυξη και το μέλλον της.

Η αθρόα προσέλευση των κατοίκων, που συμμετείχαν στην απολογιστική συνέλευση του Αναπτυξιακού Συλλόγου της Αμμουδάρας, ανέδειξε την έντονη δυσαρέσκειά τους, αλλά κυρίως την αγωνία τους για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του αποστραγγιστικού έργου της περιοχής, το οποίο είναι απολύτως ώριμο και περιμένει την υπογραφή σας για να υλοποιηθεί. Σε συνέχεια του υπ’ αρ. πρωτ. 33037 εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου προς εσάς, δημιουργείται έντονος προβληματισμός στους κατοίκους της περιοχής γιατί δεν προχωράει το συγκεκριμένο έργο, με δεδομένο ότι έχουν ληφθεί υπόψη ΟΛΕΣ οι παρατηρήσεις του Δήμου Αγίου Νικολάου. Οι εν λόγω παρατηρήσεις υποβλήθηκαν εγγράφως από τον δήμαρχο στη ΔΤΕ και έχουν υλοποιηθεί ΟΛΕΣ.

Το αντιπλημμυρικό έργο της παραλίας της Αμμουδάρας θα συμβάλλει στην προστασία και την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των διερχόμενων οδηγών. Οι περιουσίες των κατοίκων, τόσο τα αγροτεμάχια όσο και τα σπίτια, πλημμυρίζουν από τις έντονες βροχοπτώσεις, φαινόμενα που είναι πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, λόγω των κλιματολογικών αλλαγών που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης. Επίσης, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και τα διερχόμενα οχήματα από την παλαιά εθνική οδό Αγ. Νικολάου-Σητείας, καθώς όλα τα όμβρια της περιοχής (από το Μαρδάτι μέχρι την παραθαλάσσια ζώνη) διαρρέουν εγκάρσια το κατάστρωμα της οδού. Με δεδομένο ότι, ήδη, εκτελούνται αποχετευτικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, και τα οποία, ήδη, πλησιάζουν στην παραλία της Αμμουδάρας, εύλογα διατυπώνεται η απορία γιατί υπάρχει απροθυμία από μέρους σας να υπογράψετε το σχετικό συμφωνητικό, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Γιατί δεν προχωράει ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή, αφού η κατασκευαστική εταιρεία είναι ίδια και για τα δύο έργα;

Παρακαλούμε όπως υπογράψετε άμεσα το συμφωνητικό, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλιστούν οι περιουσίες και η ζωή τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των διερχόμενων οχημάτων, και να αποφύγουμε να θρηνήσουμε θύματα (και αναζήτηση ευθυνών), όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News