Ηλεκτρονικές απάτες: Έξαρση κρουσμάτων στην Κρήτη – Τι πρέπει να προσέχουμε (βίντεο)

Κρήτη
Ηλεκτρονικές απάτες: Έξαρση κρουσμάτων στην Κρήτη – Τι πρέπει να προσέχουμε (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα ανέφερε στη ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος του CSI - Cyber Security International Institute in Greece, Μανόλης Σφακιανάκης, για τα απανωτά παρεμφερή περιστατικά σε διάφορες περιοχές του νησιού

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κρήτης η έξαρση κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης, με δράστες οι οποίοι, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων θυμάτων τους, αποσπούν τις οικονομίες των τελευταίων, οι οποίες - σε αρκετές περιπτώσεις - ανέρχονται σε ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται απανωτά παρεμφερή περιστατικά σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ μόνο σε επίπεδο Κρήτης τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 110 σχετικά κρούσματα. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV ο αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόεδρος CSI - Cyber Security International Institute in Greece (Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας), ΤF κ. Μανόλης Σφακιανάκης.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα ηλεκτρονικής απάτης και υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού διαδραματίστηκε προχθές Τρίτη με θύμα έναν 66χρονο γιατρό ΩΡΛ, ο οποίος είδε να εξαφανίζονται από τον λογαριασμό του 120.000 ευρώ!

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο γιατρός δέχτηκε την περασμένη Δευτέρα τηλεφώνημα από γυναίκα, η οποία ζήτησε να κλείσει ραντεβού για δύο συγγενείς της, καθώς η ίδια είχε επισκεφτεί στο παρελθόν τον συγκεκριμένο ΩΡΛ κι είχε μείνει ικανοποιημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα ζήτησε από τον γιατρό τον τραπεζικό του λογαριασμό, ούτως ώστε να του καταβάλει προκαταβολικά το αντίτιμο της επίσκεψης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα φέρεται να τον έπεισε να της δώσει και τους κωδικούς ebanking. Την επομένη, ο 66χρονος γιατρός είδε να λείπουν από τον τραπεζικό του λογαριασμό 120.000 ευρώ, τα οποία είχαν... κάνει φτερά μέσω έξι διαδοχικών αναλήψεων.

Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης, οι πολίτες, σε μεγάλο βαθμό, αγνοούν τους ηλεκτρονικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Υπάρχει άγνοια των πολιτών για τους ηλεκτρονικούς κινδύνους. Τους κωδικούς μας δεν τους δίνουμε ποτέ. Οι τράπεζες δε θα στείλουν μήνυμα ότι μπλόκαρε ο λογαριασμός ή στείλτε μας το iban. Ποτέ και κανένα τραπεζικό ίδρυμα δε ζητά πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο και κανείς δεν πρέπει να δίνει πληροφορίες για τους κωδικούς του», ανέφερε με νόημα ο κ. Σφακιανάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ουκ ολίγοι συντοπίτες μας, από διάφορες περιοχές της Κρήτης, έπεσαν θύματα ανάλογων περιστατικών απάτης. Πριν από λίγες ημέρες, μια ακόμη γιατρός, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου, είδε περισσότερα από 8.000 ευρώ να κάνουν “φτερά” από τον τραπεζικό της λογαριασμό. 

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η γιατρός έπεσε θύμα άγνωστης γυναίκας, η οποία της τηλεφώνησε δήθεν για να κλείσει ραντεβού για τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος υποτίθεται ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Η επιτήδεια ανέφερε στη γιατρό ότι επιθυμεί να την πληρώσει ηλεκτρονικά, πείθοντάς την ανυποψίαστη γυναίκα να της δώσει τους τραπεζικούς της κωδικούς. Όταν η γιατρός ήλεγξε τον τραπεζικό της λογαριασμό, όχι μόνο δεν αντιλήφθηκε να έχουν προστεθεί χρήματα, αλλά διαπίστωσε ότι 8.100 ευρώ που υπήρχαν σ' αυτόν είχαν... εξαφανιστεί!

Θύμα επιτήδειων έπεσε μέχρι και... σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, απ’ όπου άγνωστοι κατάφεραν να αποσπάσουν πριν από λίγες ημέρες, ηλεκτρονικώς, 2.000 ευρώ, τα οποία προορίζονταν για λειτουργικές δαπάνες της εν λόγω σχολικής μονάδας.

Εξάλλου, προ ημερών, ένας 47χρονος Χανιώτης επιχειρηματίας είδε να λείπει από τον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 83.000 ευρώ. Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο 47χρονος επιχείρησε να προβεί σε εμπορική συναλλαγή μέσω του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι η συναλλαγή δεν είναι εφικτή. Αμέσως, ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με την τράπεζα, απ’ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ενημέρωσαν ότι τα χρήματα φέρεται να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Γερμανίας.

Στη «φάκα» της ΕΛΑΣ - Εξιχνίαση υπόθεσης στο νησί μας

Μέσα στο 2022, άγνωστοι είχαν καταφέρει με παρεμφερή τρόπο να υφαρπάξουν πάνω από 5.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό μιας συντοπίτισσάς μας στο Ηράκλειο. Το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων εξιχνίασε, πάντως, την υπόθεση, σχηματίζοντας παράλληλα δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, που φέρονται να “κρύβονται” πίσω από την υπόθεση.

Εξάλλου, τις προηγούμενες εβδομάδες ένας ημεδαπός φέρεται να αφαίρεσε 1.900 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός επιχειρηματία στο Ρέθυμνο. Ο παθών κατήγγειλε το συμβάν και τελικά οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του δράστη, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News