Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η αλήθεια πίσω από το ρήγμα του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου (βίντεο)

Κρήτη
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Η αλήθεια πίσω από το ρήγμα του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη της ομάδας του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου έφερε στο φως για πρώτη φορά το 10 χλμ. ρήγμα Νιπιδιτού- Γαρίπας- Παρτίρων, που προκάλεσε τη δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ηρακλείου

Στην γνωστοποίηση μιας σημαντικής είδησης προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής-Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 και το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τη μελέτη του, η οποία είναι η πρώτη του είδους, που εντοπίζει, ακτινογραφώντας, όλα τα ρήγματα της περιοχής που «έδωσε» τον φονικό σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, μεγέθους 6 ρίχτερ, με ανυπολόγιστες ζημιές στον ευρύτερο χώρο του Αρκαλοχωρίου.

Ο καθηγητής μέσα από μελέτη του ίδιου και της ομάδας του, εξηγεί ότι ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε το Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή του δεν οφείλεται στο ορατό ρήγμα Καστελίου προς Νιπιδιτό, το οποίο έχει μήκος 5 χιλιομέτρα, αλλά στο αόρατο τμήμα Νιπιδιτού- Γαρίπας- Παρτίρων, με μήκος 10 χιλιομέτρων.

Η κοινοποίηση της συγκεκριμένης είδησης αποκτάει, πέρα από δημοσιογραφικό, και γεωλογικό ενδιαφέρον, αφού κάνει σαφές πως η αιτία του μεγάλου σεισμού δε βρίσκεται στο μέρος που παρουσιάζουν πολλοί σεισμολόγοι, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη δημοσίευση να χτυπάει «κόκκινο καμπανάκι» για τους ειδικούς. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “GeoHazard”.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος, ο μεγάλος σεισμός δεν προήλθε από το ορατό ρήγμα Καστελίου προς Νιπιδιτό, μήκους 5 χλμ., αλλά από το αόρατο τμήμα Νιπιδιτού- Γαρίπας- Παρτίρων, μήκους 10 χλμ. Το αόρατο τμήμα είναι θαμμένο. Δεν είναι δηλαδή στην επιφάνεια, αλλά στο υπέδαφος.

«Είναι η πρώτη μελέτη που υπάρχει, εξαντλητική, αναλυτικότατη ακτινογράφηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Αρκαλοχώρι, έτσι όπως η σεισμικότητα εξελίχθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από τον σεισμό και πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου και μετά. Το ζήτημα είναι πώς συσχετίζεται η μετασεισμική ακολουθία από τα ρήγματα της περιοχής. Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκείνο που γνωρίζουμε και το γνωρίζαμε πριν τον σεισμό είναι πως υπήρχε ένα ενεργό ρήγμα στην περιοχή του Καστελίου. Το ρήγμα είναι στα ανατολικά του Καστελίου. Η μελέτη μας έδειξε πως δεν είναι το τμήμα του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε. Η μελέτη μας έδειξε πως, κατά πάσα πιθανότητα, ενεργοποιήθηκε μια προέκταση του ρήγματος του Καστελίου, που βρίσκεται στον Νιπιδιτό μέχρι τη Γαρίπα. Από τον Νιπιδιτό μέχρι νοτιοδυτικά υπάρχει ρήγμα σε βάθος που ενεργοποιήθηκε. Το θαμμένο ρήγμα κλείνει προς τα βορειοδυτικά και πάει προς τα χωριά Πάρτιρα και Στείρωνα. Εκεί είχαμε όλη την προσεισμική δραστηριότητα, που προδίκαζε ότι θα γινόταν ο κύριος σεισμός. Εκεί έχουν γίνει όλοι οι μετασεισμοί, που έχουν μέγεθος πάνω από 4 ρίχτερ», υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής-Σεισμολογίας αναφέρθηκε και στην περιοχή μεταξύ Θραψανού και Καστελίου, λέγοντας πως στη συγκεκριμένη περιοχή «υπάρχει ένα νέφος από επίκεντρα μετασεισμών. Είναι μια δευτερογενής ενεργοποίηση με πολλούς μετασεισμούς αλλά λίγων ρίχτερ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη: «Στο ερώτημα “γιατί ο σεισμός ήταν μεγάλος” έρχεται να μας δώσει την απάντηση το ρήγμα του Νιπιδιτού, το οποίο έρχεται από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά και κόβει σχεδόν κάθετο ρήγμα του Καστελίου. Εκεί που το κόβει, σταματάει να έρχεται στην επιφάνεια το ρήγμα του Καστελίου. Εκείνη τη στιγμή είναι τυφλό και κάτω από την επιφάνεια της Γης. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να κατανοήσουμε τέτοια ρήγματα».

Ο κ. Παπαδόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη περιοχή όπου έγινε ο σεισμός δεν απειλείται από μεγάλους σεισμούς σε μικρό ή σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Οι μεγάλοι σεισμοί γίνονται σε αραιά χρονικά διαστήματα».

https://www.youtube.com/watch?v=h2i1SO0VLgQ?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Η τρισδιάστατη απεικόνιση του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου (South Kastelli fault, νότιο ρήγμα Καστελλίου). Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται οι προσεισμοί, ενώ με μαύρο χρώμα οι μετασεισμοί.

Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η δορυφορική ανάλυση έδειξε εδαφική παραμόρφωση με καταβύθιση περίπου 20 εκατοστών στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Η αποκαλυπτική Μελέτη

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News