Κρήτη: «Βόμβα» στον τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία - Ποιες νέες αγορές κάνουν την έκπληξη

Κρήτη
Κρήτη: «Βόμβα» στον τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία - Ποιες νέες αγορές κάνουν την έκπληξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι και πότε θα κάνουν «ποδαρικό» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Οι πτήσεις που εγκαινιάζονται για πρώτη φορά φέτος

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει τα πάνω κάτω στην βαριά βιομηχανία της χώρας μας τον τουρισμό, με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι μια από τις βασικές αγορές στην Κρήτη, ενώ η Ουκρανία τα χρόνια της πανδημίας κάλυψε αισθητά τις λεγόμενες ρωσικές απώλειες, με σημείο αναφοράς την προηγούμενη τουριστική σεζόν.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV, αποτυπώθηκε η αγωνία των φορέων του τουρισμού που θεωρούν ότι όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για τον κρητικό τουρισμό.

Όπως τόνισε στην διάρκεια της εκπομπής ο τουριστικός πράκτορας Αντύπας Σηφάκης πριν το πόλεμο, τα δεδομένα για φέτος από την Ρωσία και την Ουκρανία ήταν εντυπωσιακά, μιας και οι εκτιμήσεις ήθελαν 250.000 με 270.000 Ρωσικές αφίξεις στο νησιά και από 100.000 έως και 120.000 από την Ουκρανία.

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του 2021 στο νησί αφίχθηκαν περίπου 20.000 Ρώσοι και 83.000 ουκρανοί τουρίστες, με τους δεύτερους να καλύπτουν σε ένα μεγάλο ποσοστό τις απώλειες από την Ρωσία, σε μια αγορά σε διαρκή πτώση των αφίξεων λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα το 2019 με βάση τους κατά προσέγγιση αριθμούς στην Κρήτη, είχαν φτάσει περίπου 200.000 Ρώσοι τουρίστες και περίπου 20.000 Ουκρανοί. Τόσο ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης Κώστας Βλατάκης, ο ξενοδόχος Ανδρέας Μεταξάς, ο τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Βαμιεδάκης αλλά και ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία της σεζόν όσο υπάρχει αυτή η εμπόλεμη κατάσταση μια ανάσα από την καρδιά της Ευρώπης.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία από το αεροδρόμιο Ηρακλείου που παρουσίασε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, τα σχέδια πτήσεων (slots) από την Ρωσία πριν τον πόλεμο ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, ενώ πολύ καλή ήταν και η εικόνα από τα αντίστοιχα σχέδια πτήσεων (slots) της Ουκρανίας, ωστόσο πλέον επικρατεί η απόλυτη «παγωμάρα».

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα των slots, όπως τόνισε ο κ Πλιακας τα πράγματα φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Ρωσία και την Ουκρανία. Στα θετικά πάντως είναι το γεγονός ότι στις 6 Μαρτίου ξεκινά επίσημα η τουριστική σεζόν στην Κρήτη με την πρώτη άφιξη να είναι από το Αμβούργο με τους Γερμανούς τουρίστες και φέτος να κάνουν το ποδαρικό στο νησί.'

Όπως υπογράμμισε στην «Ώρα Αιχμής» ο αερολιμενάρχης του «Νίκος Καζαντζάκης», όλο το Μάρτιο καθημερινά περίπου 10 θα είναι οι πτήσεις εξωτερικού κυρίως από την Γερμανία και την Αγγλία, στοιχείο που αποτυπώνει ότι και ο πρώτος μήνας της Άνοιξης ξεκινά για τις βασικές αγορές του κρητικού τουρισμού με πολύ καλούς οιωνούς.

Παράλληλα φέτος εγκαινιάζονται για πρώτη φορά πτήσεις από Καζακστάν και Αμπού Ντάμπι με την Air Astana και την Etihad να δρομολογούν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Μάλιστα, οι πτήσεις της Etihad όπως είπε ο κ Πλιάκας από τα μέσα Ιουνίου, θα είναι καθημερινές.

(Φωτογραφία Αρχείου Pixabay)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News