Γηροκομείο στα Χανιά: Η απόδοση των ευθυνών για το «κολαστήριο» των ψυχών - Στοιχεία που σοκάρουν (vid)

Κρήτη
Γηροκομείο στα Χανιά: Η απόδοση των ευθυνών για το «κολαστήριο» των ψυχών - Στοιχεία που σοκάρουν (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόδοση των ευθυνών, αλλά και η πλήρης διελεύκανση της υπόθεσης πρέπει να γίνει αμέσα, τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη - Την κοινωνική διάσταση του προβλήματος υπογραμμίζουν οι ειδικοί, καλεσμένοι στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής»

Οι ευθύνες για το «κολαστήριο» των Χανίων και η ανάγκη να διερευνηθούν πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα τόνισε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπογραμμίζοντας ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός ανήκει στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια.

Όπως είπε η κ. Ράπτη, η απόδοση των ευθυνών, αλλά και η πλήρης διελεύκανση της υπόθεσης πρέπει να γίνει αμέσα.

Οι καθηγητές γενικής Ιατρικής, Χρήστος Λιονής, Ψυχιατρικής, Αλέξανδρος Βγότζας και κοινωνιολογίας, Νίκος Νικολακάκης, μίλησαν για το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που αποτυπώνει την επιθετική συμπεριφορά ανθρώπων απέναντι σε πολίτες που, πλέον, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων που επιφέρει, δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Ο εποπτικός μηχανισμός ήταν και είναι ελλιπής, αναφέρει ο κ. Λιονής, ο οποίος μεταξύ άλλων παρουσίασε και την πρόταση που είχε καταθέσει στην Περιφέρεια Κρήτης για το πώς μπορούν να θωρακιστούν αυτές οι δομές.

Από την πλευρά του ο κ. Βγότζας αναφέρθηκε στους πλημμελείς ελέγχους και στο ελλιπέστατο εποπτικό σύστημα, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται γενναίες αποφάσεις σε τέτοια περιστατικά και ας δυσαρεστούνται «φίλοι και ψηφοφόροι». Την ίδια ώρα, ο  εγκληματολόγος, Γιώργος Παπακωσταντής, ανέλυσε την διαδικασία απόδοσης των ευθυνών, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο αναφερόμενος όμως και στο δικαστήριο των social media. Μάλιστα, ο κλινικός ψυχολόγος, Νίκος Παπανικολάου, ανέλυσε το προφίλ των δραστών που χωρίς ίχνος ευαισθησίας βιαιοπραγούν και την ίδια ώρα εγκαταλείπουν ανθρώπους.

Οι ευθύνες πολλές και τα ερωτηματικά αναπάντητα για ένα μείζον θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη, προκαλώντας σοκ και ντροπή. Υπενθυμίζεται πως η έρευνα, που αρχικά είχε εστιάσει στους θανάτους ηλικιωμένων από την αρχή του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έχει πλέον επεκταθεί προς τα πίσω χρονικά και στην περίοδο 2015-2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 30 υποθέσεις θανάτων, μόνο για τον πρώτο ενάμιση χρόνο που ζητήθηκαν στοιχεία από τα ληξιαρχεία και τα νοσοκομεία, ενώ μετά τη διεύρυνση της έρευνας ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει σε… εκατοντάδες.

Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης για τον ελεγκτικό μηχανισμό

Εν αναμονή της δικαστικής ετυμηγορίας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στάυρος Αρναουρτάκης δεν τοποθετείται στην ουσία του θέματος και ειδικότερα στο μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ή ισχυροποιημένες ενδείξεις ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του γηροκομείου- «κολαστηρίου» των Χανίων.

«Εμείς, επίσημα, ως Περιφέρεια Κρήτης, δεν έχουμε πάρει καμία επίσημη ενημέρωση για καταγγελίες εναντίον υπαλλήλων», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, μετά τις «βολές» της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, περί ευθυνών της Περιφέρειας για τα εγκληματικά συμβάντα που έλαβαν χώρα στο γηροκομείο-«κολαστήριο» των Χανίων, όπου 30 και πλέον ανυπεράσπιστοι ηλικιωμένοι έχασαν αδόκητα τις ζωές τους.

Εν τω μεταξύ, ο συνήγορος υπεράσπισης των ήδη προφυλακισμένων υπευθύνων του γηροκομείου - ιθύνοντων για τις χαμένες ζωές των 30 συνανθρώπων μας - ζητά ακύρωση της ανακριτικής διαδικασίας, με την αιτία ότι «δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα». Παράλληλα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες προέβη ή όχι το αρμόδιο υπουργείο, μετά τις καταγγελίες που έλαβε - εδώ και καιρό - για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.

«Αναμένουμε τη δικαστική ετυμηγορία»

O περιφερειάρχης Κρήτης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, αναφέρθηκε στον «ρόλο» της Περιφέρειας για τα συμβάντα στο γηροκομείο των Χανίων, «οι υπηρεσίες μας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους. Είναι σε συνεννόηση με αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ό,τι χρειαστεί θα γίνει. Όποιος φταίει και έχει κατηγορηθεί πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες, οι όποιες υπάρχουν. Εμείς από την πλευρά τη δική μας (σ.σ. της Περιφέρειας) περιμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Καταρχήν, δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι υπάλληλοι. Εμείς δεν έχουμε πάρει καμία καταγγελία από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Μόνο από δημοσιεύματα γίνονται τέτοιες καταγγελίες αυτή τη στιγμή. Εμείς, επίσημα, ως Περιφέρεια Κρήτης - το γνωρίζει καλύτερα ο κ. Καλογερής στα Χανιά - δεν έχουμε πάρει καμία επίσημη ενημέρωση για καταγγελίες εναντίον υπαλλήλων.

Όλο αυτό το διάστημα, παρά το ότι πήγαν και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δε διαπίστωσαν κάτι το οποίο ήταν μεμπτό. Από την πλευρά τη δική μας και των υπηρεσιών γίνεται ένας έλεγχος, ο οποίος δεν αφορά τον ιατρικό έλεγχο ή αν έχει γίνει οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα - όπως για παράδειγμα αν έχει παρθεί περιουσία. Εγώ δε θα απαντήσω στις “βολές” της κ. Μιχαηλίδου. Θα πω, όμως, ότι από τη στιγμή που υπάρχει μία δικαστική διαδικασία, θα περιμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και μετά, όπου επιβληθούν οι οποιεσδήποτε κυρώσεις και ποινές, τότε η Περιφέρεια θα απαντήσει».

Οι ιδιοκτήτριες οίκου ευγηρίας ζητούν ακύρωση της ανακριτικής διαδικασίας

Την πλήρη ακύρωση της ανακριτικής διαδικασίας για τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά, με το αιτιολογικό ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, ζητά ο συνήγορος υπεράσπισης της 67χρονης ιδιοκτήτριας και της 43χρονης συνδιαχειρίστριας της δομής, Νίκος Ρουσόπουλος. Την ώρα που οι πελάτισσές του είναι, ήδη, προφυλακισμένες στον Κορυδαλλό για ανθρωποκτονία κατά συρροή και απόπειρες ανθρωποκτονίας, η διαδικασία έχει «παγώσει» και, σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, «είναι ζήτημα απόφασης του εισαγγελέα και συζήτησης στη συνέχεια του αιτήματος στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών».

Μέχρι την έκδοση βουλεύματος από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία ανακριτική πράξη. Οι δύο βασικές κατηγορούμενες στην υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο υποστηρίζουν πως υπήρξαν παρατυπίες και λάθος χειρισμοί κατά την προανάκριση. Ο δε δικηγόρος τους δήλωσε ότι βρίσκεται στην αναμονή για την επανέναρξη της ανάκρισης, προκειμένου, όπως είπε, να δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν συγγενείς και τρόφιμοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων των 10 τελευταίων ετών. Επιπλέον, ο κ. Ρουσόπουλος έχει ζητήσει αξιολόγηση ευρημάτων από τρεις ιατροδικαστές του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και αυτοπρόσωπη παρουσία εισαγγελέα και ανακριτή στη δομή, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες που επικρατούν.

«Έχουμε υποβάλει το αίτημά μας εδώ και μία εβδομάδα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Αυτό είναι το κράτος δικαίου», ανέφερε στη «ΝΚ» ο κ. Ρουσόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αποκλείεται το θέμα να παραμείνει ως έχει και να τεθούν όλα στην εκδίκαση της υπόθεσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News