Μελέτη Natura για Ψηλορείτη: Αναβρασμός στις τάξεις του κτηνοτροφικού κόσμου

Κρήτη
Μελέτη Natura για Ψηλορείτη: Αναβρασμός στις τάξεις του κτηνοτροφικού κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέραν του ξεσηκωμού που έχει σημάνει σε Σητεία και Ιεράπετρα, αναβρασμός καταγράφεται και στους κτηνοτρόφους για τον Ψηλορείτη, όπως και του Ορειβατικού Συλλόγου για την οροσειρά Δίκτη

Μπορεί τα δύο μεγάλα μέτωπα συζητήσεων, έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε σχέση με τις προς θέσπιση τοπικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες Natura να έχουν ανοίξει σε Σητεία (με φόντο τους προβλεπόμενους περιορισμούς-σοκ ακόμα και σε επίπεδο σερφ στον Κουρεμένο ή κολύμβησης στο Βάι) και σε Ιεράπετρα (με φόντο τη Χρυσή), ωστόσο δε λείπουν ο προβληματισμός και οι «ενστάσεις» και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Αναβρασμός καταγράφεται, επίσης, στις τάξεις του κτηνοτροφικού κόσμου με επίκεντρο τα όσα προβλέπει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή του Ψηλορείτη, ενώ θέση στην όλη συζήτηση πήρε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, βάζοντας μάλιστα μια άλλη οπτική για τον ορεινό όγκο της Δίκτης, καθώς ζητά να ενταχθεί στον ειδικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών», όπως έγινε με τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων.

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι

«Κτηνοτρόφοι και φορείς του Ψηλορείτη, μετά από πρωτοβουλία του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, ενημερώθηκαν σχετικά με τις προτάσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura 2000 του Ψηλορείτη, που θα είναι απ’ ό,τι φαίνεται το εφαλτήριο-οδηγός και για τις υπόλοιπες περιοχές Νatura του νησιού μας. Με δεδομένη την πάγια θέση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης ενάντια στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την υπό όρους οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιοχές και αφού άκουσαν τις προτάσεις και τις επεξηγήσεις των μελετητών, η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης δηλώνει τα ακόλουθα:

  1. Οι Σύλλογοι των κτηνοτρόφων της Κρήτης δεν ενημερώθηκαν επίσημα πιο πριν για τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν. Ο χρόνος που δόθηκε για τη διαβούλευση είναι πολύ μικρός και χρειάζεται να παραταθεί ώστε να κατατεθούν αναλυτικές προτάσεις.
  2. Στον Ψηλορείτη αλλά και σε όλη την Κρήτη παράγουμε ποιοτικά προϊόντα ζωικής παραγωγής και κατά συνέπεια θα πρέπει μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη προστασίας και διαχείρισης της περιοχής να διασφαλίζεται η συνέχεια της επαγγελματικής μας δραστηριότητας και να μην επηρεαστεί η παραγόμενη ποσότητα, αλλά πολύ περισσότερο η ποιότητα των προϊόντων μας.
  3. Εμμένουμε στην πάγια θέση μας, να μην τοποθετηθούν ΑΠΕ στις περιοχές “Natura 2000” του Ψηλορείτη και όλης της Κρήτης. Δεν είναι δυνατόν να λες ότι εκπονείς μελέτη προστασίας των περιοχών Natura και στη μελέτη αυτή να αναφέρεις ότι η ανάπτυξη ΑΠΕ θεωρείται δεδομένη, τη στιγμή που, πέρα από την αλλοίωση της αισθητικής του φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές και μόνο όπως φαίνεται δράσεις εγκατάστασης ΑΠΕ επιβαρύνουν την πανίδα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όπου εγκαθίστανται.
  4. Η οικιστική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα να μην απαγορεύεται στις περιοχές αυτές, αλλά, απαράβατος όρος, αυτό να συμβαίνει με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του εκάστοτε Δήμου και στη λογική πάντα ότι τα οφέλη θα πηγαίνουν είτε στους κατοίκους της περιοχής είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι να υποστηρίζονται μεγάλες και ξένες εταιρείες που επωφελούνται απ’ τον τόπο μας χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία.
  5. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενημέρωση για τις προτάσεις σχετικά με την εκ περιτροπής βόσκηση και τον τρόπο εφαρμογής της στον Ψηλορείτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γνωστός αγροτοκτηνοτρόφος και συνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αμαρίου), που καταλήγει: «Καλούμε την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης, τα αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα που μας εκπροσωπούν, να συνταχθούν με τις προτάσεις μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στηρίζουν πραγματικά την προστασία των ευαίσθητων περιοχών Νatura της Κρήτης και των ανθρώπων-φρουρών των περιοχών αυτών, που η επαγγελματική τους δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών».

Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου

Ένταξη της Δίκτης στα «Απάτητα Βουνά»

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Natura 2000, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου προχώρησε σε παρέμβαση, ζητώντας ο ορεινός όγκος της Δίκτης να συμπεριληφθεί στα «Απάτητα Βουνά», όπου έχουν ήδη ενταχθεί 6 ορεινοί όγκοι ανά τη χώρα, μεταξύ των οποίων και τα Λευκά Όρη στα Χανιά. «Δυστυχώς, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) δεν έχει λάβει υπόψη μελέτες πεδίου για την ορνιθοπανίδα και χλωρίδα, τις περιοχές απόλυτης προστασίας των εγκεκριμένων ΣΧΟΟΑΠ Νεάπολης και Αγίου Νικολάου, καθώς και σύγχρονες μελέτες χωροθέτησης σταθμών παραγωγής ενέργειας και διατήρησης Περιοχών Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με άμεση επίδραση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Το ΣΧΟΟΑΠ Νεάπολης προστατεύει την οροσειρά ανατολικά της Σελένας, ως περιοχή απολύτου προστασίας. Επιπλέον απαγορεύεται απολύτως η δόμηση, η εγκατάσταση κεραιών ραδιοσταθμών ή κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ, με σκοπό την αποφυγή αλλοίωσης του φυσικού ανάγλυφου. Απαιτούμε να συμπεριληφθούν στην ΕΠΜ οι σχετικές μελέτες και να αφαιρεθεί η δυνατότητα υλοποίησης έργων ΑΠΕ σε όλες τις ζώνες των περιοχών του Δικτύου “Νatura 2000”», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου και καταλήγει:

«Οι φορείς της περιοχής, ο κλάδος του τουρισμού και οι απλοί πολίτες είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Δίκτης. Ζητάμε από την Πολιτεία να σεβαστεί τη θέση των τοπικών κοινωνιών. Ο ορεινός όγκος της Δίκτης, χωρίς εξαιρέσεις, πρέπει να συμπεριληφθεί στα 6 βουνά της πατρίδας μας και να χαρακτηριστεί ως ένα από τα “Απάτητα Βουνά”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News