Ιεράπετρα: Καρφιά Πανταζή κατά Καλαντζάκη για τη νήσο Χρυσή

Κρήτη
Ιεράπετρα: Καρφιά Πανταζή κατά Καλαντζάκη για τη νήσο Χρυσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανεύθυνη», χαρακτηρίζει τη στάση της δημοτικής αρχής Ιεράπετρας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης της ήσσονος μειοψηφίας «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα», με αφορμή το θέμα διαχείρισης της νήσου Χρυσής

Κατά του δημάρχου, Θεοδόση Καλαντζάκη, καταφέρεται με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης της ήσσονος μειοψηφίας «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα», Αργύρη Πανταζή, με αφορμή τη στάση του δημάρχου στο θέμα διαχείρισης της νήσου Χρυσής.

Ο κ. Πανταζής χαρακτηρίζει «Ανεύθυνη» για άλλη μια φορά, τη στάση της δημοτικής αρχής Ιεράπετρας, τονίζοντας πως : «Με λάθος τρόπο φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών ο δήμαρχος Ιεράπετρας. Οι ανύπαρκτες υποδομές για την φιλοξενία φύλαξης, το αξεκαθάριστο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η ασυδοσία, οι σημαντικές φθορές σε πινακίδες αλλά και στα ξύλινα μονοπάτια που υπάρχουν στο νησί, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για να  διαπιστώσει εύκολα κάποιος ότι το στολίδι της Μεσογείου παρακμάζει». 

Παράλληλα ο κ. Πανταζής προσθέτει πως «η νήσος Χρυσή, ανήκει στα γεωγραφικά όρια του δήμου Ιεράπετρας κάτι που σημαίνει ότι πρωταρχικό λόγο για όποιες παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση των  επισκεπτών είναι ευθύνη της εκάστοτε  δημοτικής αρχής. Ας αφήσει λοιπόν ο κύριος  δήμαρχος τις εκτός τόπου και χρόνου (για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα) δηλώσεις του και  την λασπολογία  και ας δει επιτέλους την κατάντια στην οποία  έχει περιέλθει η νήσος  Χρυσή, αποτέλεσμα που φέρει αποκλειστικά την υπογραφή του και των μελών της  παράταξης του».

Επίσης ρωτά ποια είναι η στάση του δήμου απέναντι στην επιτροπή που έχει ως  έργο την  υλοποίηση του διαχειριστικού  σχεδίου για την νήσο Χρυσή;  Παράλληλα ποια  είναι η άποψη των μελών της επιτροπής για τον δήμο Ιεράπετρας;», επισυνάπτοντας φωτογραφίες από τη νήσο Χρυσή και αποσπάσματα από τα πρακτικά συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης της νήσου Χρυσής, όπου η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Κοζυράκη, τοποθετείται επικριτικά  αναφερόμενη στη στάση της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση της δημοτικής Παράταξης του Αργύρη Πανταζή, όπου ο δήμαρχος Ιεράπετρας εμφανιζόταν  ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, ο κ. Καλαντζάκης είχε απαντήσει με ανακοίνωση της Παράταξης του «Ιεράπετρας Νέα Πορεία», παραθέτοντας τα δικά του επιχειρήματα.

Στη φωτογραφία οι κύριοι Πανταζής και Καλαντζάκης

Στην ανακοίνωση της Παράταξης του «Ιεράπετρας Νέα Πορεία» αναφέρονται τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε την απέλπιδα προσπάθεια του επικεφαλής της Παράταξης της ήσσονος μειοψηφίας «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» να διαβάλει και να συκοφαντήσει το πρόσωπο του Δημάρχου Ιεράπετρας και τη Δημοτική Αρχή ισχυριζόμενος αυτή τη φορά ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι αυτά των Δημοτών της Ιεράπετρας. Εάν, λοιπόν, έχει στοιχεία για το αντίθετο ας τα δημοσιοποιήσει, διαφορετικά, όσο και αν του είναι δύσκολο, ας πάψει να λασπολογεί.

Η Δημοτική Αρχή, τα τελευταία χρόνια χάρη στις χρηματοδοτήσεις που φέρει και στα έργα υποδομής που υλοποίησε και υλοποιεί, συμβάλλει καταλυτικά πέρα από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου της Ιεράπετρας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις νέες μεγάλες εταιρείες στον χώρο του τουρισμού που επιλέγουν τον τόπο μας για να δραστηριοποιηθούν. Από τον τουριστικό τομέα βρίσκουν δουλειά  χιλιάδες Ιεραπετρίτες κάτι που επηρεάζει και όλη την τοπική οικονομία. 

Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, καθ ΄οιονδήποτε τρόπο να πληγεί όλη αυτή η προσπάθεια που έχουμε κάνει με δυσμενή αποτελέσματα στη ζωή των δημοτών μας, επειδή κάποιος επιθυμεί λίγα λεπτά προσωπικής προβολής.

Επειδή μάλλον έχετε την τάση να ξεχνάτε όσα δεν σας εξυπηρετούν, σε σχέση με τη νήσο Χρυσή, σας υπενθυμίζουμε ότι μολονότι υποχρέωση του Δήμου Ιεράπετρας είναι μόνο η αποκομιδή απορριμμάτων από τις παραλίες, εμείς μολαταύτα προβήκαμε σε μια σειρά από δράσεις και ενέργειες όπως :

Η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό –ΕΛΓΟ Δήμητρα για την εκτέλεση του έργου «Διατήρηση επί τόπου του κεδροδάσους της Νήσου Χρυσής» την οποία χρηματοδοτήσαμε από ίδιους πόρους,

Στείλαμε έγγραφο με σχέδιο τροποποίησης του Ν. 3463/06 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» στο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μπορέσουμε να συστήσουμε εταιρεία για να διαχειριστούμε ως Δήμος τον αιγιαλό και την παραλία στη προσπάθεια μας να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα,

Εκφράσαμε εγγράφως προς το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, την πρόθεση μας να χρηματοδοτήσουμε μέσω προγραμματικής σύμβασης, συστηματική ανασκαφική έρευνα στη Νήσο Χρυσή,

Αποστείλαμε επιστολή στο εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών –Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος –Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να μελετήσει το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων στο Νησί και να μας προταθεί λύση,

Δραστηριοποιηθήκαμε, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε επίσης από πόρους του Δήμου και είχε σαν αποτέλεσμα την έκδοση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την νήσο Χρυσή,

Αποστείλαμε την ανωτέρω μελέτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην οποία στηρίχθηκαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, για την έκδοση της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511 «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης,

Για πρώτη φορά μπήκε ανταποδοτικό τέλος ύψους 1€ κατ΄ άτομο στους επισκέπτες της νήσου Χρυσής.

Επιπλέον, χάρη στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του Δημάρχου προς την Κυβέρνηση, για πρώτη φορά το 2020 επισκέφθηκε τη νήσο Χρυσή εν ενεργεία αρμόδιος Υπουργός για να λάβει σαφή γνώση του θέματος.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, κα Θεοδώρα Χριστοδούλου- η οποία με εντολή του ασχολείται και με αυτό το θέμα- με στόχο να πειστεί η Κυβέρνηση να παραχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τη διαχείριση του νησιού στον Δήμο της Ιεράπετρας.

Μιλάμε, λοιπόν, με στοιχεία και ενημερώνουμε τον κόσμο για τις ενέργειες που πραγματοποιούμε, ώστε να δοθούν λύσεις σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται νήσος Χρυσή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση της Δημοτικής Αρχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News