ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας - Πλαφόν 1.200 ευρώ τον μήνα για τους πρώτους 6 μήνες

Κρήτη
ΟΑΕΔ: Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας - Πλαφόν 1.200 ευρώ τον μήνα για τους πρώτους 6 μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς τοποθετούνται στη συνθήκη της ανεργίας οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης - Χάνει τις παροχές του ο άνεργος αν απορρίψει θέσεις εργασίας - Τα σενάρια που εξετάζονται στην Ελλάδα

Μπόνους για αναζήτηση εργασίας και υψηλότερο επίδομα ανεργίας το οποίο θα είναι ανάλογο του τελευταίου μισθού που λάμβανε ο άνεργος και αύξηση των δικαιούχων επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, είναι οι κυριότερες αλλαγές στη νέα δέσμη μέτρων που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, εντός του πλαισίου αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ.

Στόχος του επικείμενου νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τους επόμενους μήνες, είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους τους ανέργους, με σκοπό την άμβλυνση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Έως 1.200 ευρώ το πρώτο 6μηνο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα στελέχη του υπουργείου προκρίνουν στο επερχόμενο σχέδιο νόμου την κλιμακωτή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Όπως εξηγούν, το επίδομα θα είναι ανάλογο των προηγούμενων απολαβών του ανέργου.

Μάλιστα εξετάζεται το σενάριο τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ. Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς ωστόσο, να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μπόνους σε όσους βρήκαν εργασία

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση μπόνους στον άνεργο που βρήκε δουλειά κατά την περίοδο που ήταν άνεργος και ειδικότερα τους πρώτους 12 μήνες. Το μπόνους θα είναι χρηματικό ποσό ως επιβράβευση για την άμεση επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι άνεργοι του ΟΑΕΔ, μακροχρόνιοι και μη, θα παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης, ώστε να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα μέσω voucher.

Σκέψεις για τους μακροχρόνια ανέργους

Στην Κλαυθμώνος υπάρχει προβληματισμός ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εύρεσης εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το 54% των ανέργων παραμένει στο μητρώο για περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή στις λίστες φθάνει και τα 10 χρόνια, προκαλώντας ερωτήματα αν μια μεγάλη μερίδα ανέργων αναζητούν πραγματικά εργασία ή προτιμούν να επωφελούνται από τις παροχές που συνδέονται με την ανεργία. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετές φορές και σε υψηλούς τόνους την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ειδικά όταν συζητείται το σενάριο που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες αν ο άνεργος απορρίψει θέσεις εργασίας αποκλείεται προσωρινά ή οριστικά από τις παροχές. Σήμερα, οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν επιδοτούνται μπορούν να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ.

H πρόταση Πισσαρίδη

Η πρόταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εργασίας, καθώς δίνει έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και κινητοποιεί άμεσα τον άνεργο, ώστε να μην περάσει στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Ειδικότερα, από τους Σοφούς της Επιτροπής Πισσαρίδη είχε πραταθεί του Ιούλιο του 2021 το ύψος του επιδόματος να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για έως 6 μήνες επιπλέον το επίδομα ανεργίας στο ύψος των 400 ευρώ όπως περίπου ισχύει σήμερα.

Η πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά μια συγκεκριμένη δεξαμενή ανέργων με ειδικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Παράλληλα σχεδιάζονται ήδη από το υπουργείο εργασίας και τον ΟΑΕΔ μικτά προγράμματα απασχόλησης που θα συνδυάζουν επιδότηση αλλά και επαγγελματική κατάρτιση με στόχο να «τρέξουν» στην αγορά για την ανάσχεση της ανεργίας, μόλις υποχωρήσουν τα επιδημιολογικά φαινόμενα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News