Εκκλησία της Κρήτης: Αύριο η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου

Κρήτη
Εκκλησία της Κρήτης: Αύριο η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γεμάτη ατζέντα η πρώτη Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου

Η πρώτη Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, υπό το βλέμμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, συγκαλείται αύριο με φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι τα υπηρεσιακά, εξ αναβολής διοικητικά, αλλά και την πλήρωση της θέσης του νέου Mητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μέσα από δύο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες. Η συγκεκριμένη Ιερά Σύνοδος αποκτάει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς θα τεθούν ζητήματα που δεν είχαν συζητηθεί στο παρελθόν αφού η υγεία του Αρχιεπισκόπου τέως Κρήτης δεν άφηνε τα περιθώρια σύσκεψης και διαλόγου. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έχουν φουντώσει, με το κύριο φαβορί να είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος Ξενάκης.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την τέλεση της Ενθρόνισης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά. Έχει προγραμματιστεί Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος για την ερχόμενη Παρασκευή, με τα ζητήματα να χαρακτηρίζονται από εκκλησιαστικούς και θεολογικούς κύκλους ως φλέγοντα. Η νέα Επαρχιακή Σύνοδος θα αποτελείται από τους Μητροπολίτες του νησιού και τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ν.Κ.”, τα ζητήματα είναι μείζονος σημασίας και διακρίνονται σε ζητήματα: υπηρεσιακά, εξ αναβολής διοικητικά και την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Τα υπηρεσιακά ζητήματα αφορούν τη νέα σχέση της Εκκλησίας Κρήτης με την Εκκλησία της Ελλάδος. Οι δύο Εκκλησίες βρίσκονται σε καθεστώς δογματικής ενότητας. Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ο νυν Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, όπου οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει διεύρυνση συνεργασίας των δύο Εκκλησιών. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι και οι δασικοί χάρτες. Οι δασικοί χάρτες ψηφίστηκαν από την Ελληνική Πολιτεία ανάλογα με την ελληνική επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν οι νέοι δασικοί χάρτες και το πώς επηρεάζουν τις Μητροπόλεις της Κρήτης.

Ένα άλλο σημαντικό διοικητικό και συνάμα υπηρεσιακό ζήτημα έχει να κάνει με τη νομιμοποίηση των οργανικών θέσεων των κληρικών. Συνολικά, οι κληρικοί, είτε υψηλόβαθμοι είτε χαμηλόβαθμοι, ανέρχονται σχεδόν στους 9.000 σε πανελλαδικό επίπεδο. Εξ αυτών κάποιοι δε βρίσκονται σε νομιμοποιημένες οργανικές θέσεις, ενώ άλλοι βρίσκονται σε νομιμοποιημένες οργανικές θέσεις. Είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί την Εκκλησία της Ελλάδας εδώ και πάνω από 70 χρόνια. Σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία της Κρήτης, το θέμα των κληρικών θα τεθεί σε συζήτηση (και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη) στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.

Επίσης, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι πάρα πολλά. Όπως επισημαίνουν, το γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος τέως Κρήτης δεν ήταν καλά στην υγεία του εδώ και πολλούς μήνες, είχε ως αποτέλεσμα πολλά ζητήματα να μπουν... “στο ντουλάπι”. Αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν.

Τι δε θα συζητηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα συζητηθούν οι ζημίες που έχουν υποστεί Εκκλησίες που εντάσσονται στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Κρήτης, στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου και στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας. Υπενθυμίζεται πως, μετά τον μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε την περιοχή του Αρκαλοχωρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ζημιές υπέστησαν ιεροί ναοί και μονές. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες του νησιού, θα τεθούν κάποια υπηρεσιακά υπομνήματα για την κατάσταση των ναών, αλλά δε θα υπάρξει ουσιώδης διάλογος γύρω από την αντιμετώπιση των ζημιών των ναών. Είναι αξιοσημείωτο επίσης πως μέχρι και σήμερα οι ζημιές είναι ορατές.

Ο Πρωτοσύγκελος

Πέρα από τη θέση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, έχει δημιουργηθεί μεγάλη συζήτηση στον εκκλησιαστικό χώρο για τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, που μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι ο πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως ο Πρωτοσύγκελος δεν επιλέγεται ούτε ψηφίζεται από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης επιλέγεται και παύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Είναι στη διακριτική του ευχέρεια ποιον θα κάνει Πρωτοσύγκελο και ποιον όχι σε ανύποπτο χρονικό διάστημα.

Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει νεότερη εξέλιξη. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης, έχουν άριστες σχέσεις. Όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και αναγνώριση του εκκλησιαστικού ρόλου και έργου τους.

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί - Είκοσι τρεις οι υποψήφιοι για την πλήρωση της θέσης

Στην ημερήσια διάταξη γίνεται αναφορά και στην πλήρωση της θέσης του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της “Ν.Κ.”, οι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη θέση είναι 23 άτομα και η πλήρωση της θέσης θα γίνει από δύο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες έχουν πληροφορηθεί τα ονόματα των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις σύμφωνα με το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κρήτης. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι για παράδειγμα: να έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του, να έχει πτυχίο Θεολογικής Σχολής, να είναι χειροτονημένος ιερέας πάνω από 10 χρόνια κ.λπ.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μαζί με τους άλλους Μητροπολίτες του νησιού θα μεταβούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη δέηση. Κατόπιν, εντός του Ναού, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία. Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει 23 υποψηφίους. Οι τρεις υποψήφιοι που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους θα συγκροτήσουν το “τριπρόσωπο”. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του νέου Αρχιεπισκόπου, έτσι και στην περίπτωση εκλογής νέου Μητροπολίτη, πρέπει να καταρτιστεί “τριπρόσωπο”.

Μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας, θα υπάρξει αμέσως μετά και δεύτερη ψηφοφορία. Ο υποψήφιος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους από τους άλλους δύο συνυποψηφίους του θα είναι εκείνος που θα αναλάβει μητροπολιτικά καθήκοντα στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Είναι άξιο αναφοράς πως πριν λίγες ημέρες ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος μετέβη στον Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου, όπου συλλειτούργησε μαζί με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κρήτης κ. Πρόδρομο Ξενάκη. Σε μια τοποθέτησή του προς τους πιστούς, χαρακτήρισε τον Θεοφιλέστατο ως αγαπητό και διάδοχο σε όλες τις θέσεις που κατείχε. Μια τέτοια δήλωση ασφαλώς δημιουργεί την αντίληψη πως ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος προτιμάει ως αντικαταστάτη του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τον Επίσκοπο Κνωσού.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News