ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση Θραψανιώτη στη Βολή για τον ανεμόμυλο του Νικηθιανού

Κρήτη
ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση Θραψανιώτη στη Βολή για τον ανεμόμυλο του Νικηθιανού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ερώτηση παρουσιάζεται ο έντονος προβληματισμός που εκφράζουν ο Προοδευτικός Σύλλογος Νικηθιανού Νεάπολης Κρήτης και οι φορείς της περιοχής, για την τύχη του αναστηλωμένου, προβιομηχανικής εποχής ανεμόμυλου, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπόσημου της περιοχής

Ερώτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον υπουργό Υποδομών, κατέθεσε ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, με θέμα την «Επιτακτική ανάγκη προστασίας του ανεμόμυλου στο Νικηθιανό Νεάπολης στο νομό Λασιθίου». 

Στην ερώτηση παρουσιάζεται ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία που εκφράζουν ο Προοδευτικός Σύλλογος Νικηθιανού Νεάπολης Κρήτης και οι φορείς της περιοχής, για την τύχη του αναστηλωμένου, προβιομηχανικής εποχής ανεμόμυλου, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπόσημου της περιοχής, με την κατασκευή του τμήματος Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος του Β.Ο.Α.Κ.

Όπως αναφέρει ο κ. Θραψανιώτης:

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία εκφράζουν ο Προοδευτικός Σύλλογος Νικηθιανού Νεάπολης Κρήτης και φορείς της περιοχής για την τύχη του αναστηλωμένου, προβιομηχανικής εποχής ανεμόμυλου, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπόσημου της περιοχής, με την κατασκευή του τμήματος Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος του Β.Ο.Α.Κ.

Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι, η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του 2012 αγνοεί την ύπαρξη των ανεμόμυλων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, επειδή δεν περιλαμβάνονται στους Χάρτες του 2010 που συνόδευαν την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στην αρχική, οριστική μελέτη του τμήματος του Β.Ο.Α.Κ. Αγίου Νικολάου – Νεαπόλεως δείχνει ότι ο συγκεκριμένος ανεμόμυλος δεν επηρεάζεται από την κατασκευή του δρόμου καθώς δεν περιλαμβανόταν στην ζώνη απαλλοτρίωσης.

Με την νέα μελέτη και την επέκταση της ζώνης απαλλοτρίωσης, κατά 5 μέτρα νότια και πλησιέστερα προς τον οικισμό Νικηθιανού, το συγκεκριμένο μνημείο περιλαμβάνεται στην ζώνη, για αυτό και οι φόβοι για την τύχη του μνημείου. 

Επειδή οι λόγοι μετακίνησης του ορίου απαλλοτρίωσης προς την πλευρά του χωριού από τον μελετητή, παραμένουν άγνωστοι σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή δημοσίων έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Αγαπάκη.

Επειδή το έργο για το συγκεκριμένο τμήμα του Β.Ο.Α.Κ. πρόκειται να ανατεθεί με τη διαδικασία «μελέτη – κατασκευή», και μετά την ανάθεσή του, θα ακολουθήσει εκπόνηση μελέτης εφαρμογής από πλευράς του αναδόχου του έργου Επειδή το συγκεκριμένο μνημείο αποτελεί, αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βασικού στοιχείου του πολιτισμού μας. 

Επειδή η διασφάλιση του Μνημείου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν εξαιρεθεί ρητά από την ζώνη απαλλοτρίωσης τώρα που γίνεται η αποτύπωση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

Πιστεύει ότι το συγκεκριμένο προβιομηχανικό μνημείο - τοπόσημο πρέπει να διατηρηθεί;

Αν ναι, πως διασφαλίζεται ότι θα γίνει αποδεκτή η τροποποίηση της μελέτης εφαρμογής από τον μελετητή, ώστε να μην θιγεί το συγκεκριμένο μνημείο όπως αναφέρεται.

Προτίθεται να εξαιρέσει το μνημείο από την ζώνη απαλλοτρίωσης τώρα που γίνεται η αποτύπωση, ή ακόμα καλύτερα, να γίνει μικρής κλίμακας τροποποίηση της μελέτης για την διασφάλιση του συγκεκριμένου αναστηλωμένου ανεμόμυλου αλλά και των υπόλοιπων, ώστε να αξιοποιηθούν μελλοντικά και οι υπόλοιποι;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News