Γηροκομείο στα Χανιά: Σιωπηρή διαμαρτυρία από συγγενείς θυμάτων - Ζητούν να κλείσει η δομή (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Γηροκομείο στα Χανιά: Σιωπηρή διαμαρτυρία από συγγενείς θυμάτων - Ζητούν να κλείσει η δομή (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση έξω από τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά πραγματοποίησαν συγγενείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κατά την παραμονή τους στο γηροκομείο - Ζητούν να κλείσει η δομή - «Από καθαρίστριες τις έκαναν νοσηλεύτριες, αυτό το επίπεδο έχουν», καταγγέλει πρώην εργαζόμενη
  • Διαμαρτυρία συγγενών έξω από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας
  • «Όχι άλλη ανοχή, κλείστε τώρα τη δομή»
  • Ζητούν δικαίωση για τις ψυχές των νεκρών τους
  • Με τον πόνο και την οργή να ξεχειλίζει, συγγενείς ηλικιωμένων που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά και έσβησαν αποστεωμένοι και βασανισμένοι ,πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία νωρίτερα μέσα στην ημέρα (16/2) έξω από τις εγκαταστάσεις της δομής. Με διάχυτη την αγανάκτηση για όσα μαρτυρικά υπέμειναν οι δικοί τους άνθρωποι μέχρι που εξέπνευσαν, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν δικαίωση για τις δεκάδες ψυχές που πέθαναν άδικα αλλά και για όλους εκείνους που υπέμειναν προσβλητικές συμπεριφορές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα γεράματα τους.

    Αναρτώντας στην είσοδο πανό που ανέγραφαν μηνύματα όπως «Όχι άλλη ανοχή, κλείστε τώρα τη δομή», «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου» και κρατώντας στα χέρια αναμμένα κεριά και τις φωτογραφίες των συγγενικών τους προσώπων που βρήκαν το θάνατο μέσα στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να μοιραστούν το βαρύ φορτίο που κουβαλούν. Περιέγραψαν καταστάσεις που οι ίδιοι βίωσαν και συμπεριφορές που δεν θα ξεχάσουν. Οι περισσότεροι στάθηκαν στο γεγονός ότι πήγαν τον άνθρωπο τους σε καλή σωματική και ψυχική κατάσταση στη δομή και τον πήραν νεκρό αφού πρώτα είχε μετατραπεί σε ράκος.

    Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας, οι μαρτυρίες των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία βάσει της οποίας συνελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα οι επτά φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, από τους οποίους οι τέσσερις είναι από την περασμένη Κυριακή προφυλακισμένοι.

    Η Στάνεβα Ρουσίτσα από τη Βουλγαρία, μπορεί να μην είχε δικό της άνθρωπο στον οίκο ευγηρίας, θεώρησε όμως χρέος της να συμμετάσχει. Μάλιστα μίλησε με δάκρυα στα μάτια και φανερά εξοργισμένη για όσα συνέβαιναν στο διάστημα των λίγων μηνών που εργάστηκε ως ασκούμενη το 2018, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο δομή – κολαστήριο. «Βρισκόμουν εδώ έξι μήνες. Αυτό που βίωσα δεν το εύχομαι σε κανέναν. Να βλέπω ανθρώπους στο τέλος της ζωής τους, να τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Πολλοί συγγενείς έδιναν και τις τελευταίες τους καταθέσεις για να πληρώσουν για τη φιλοξενία των ηλικιωμένων τους και στο τέλος έμεναν μόνοι σε τέσσερις τοίχους με ένα μίζερο πιάτο φαγητό. Χωρίς γιατρό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό» είπε ανάμεσα σε πολλά ακόμη η Στάνεβα Ρουσίτσα.

    «Από καθαρίστριες τις έκαναν νοσηλεύτριες, αυτό το επίπεδο έχουν»

    Σύμφωνα με την κ. Ρουσίτσα, οι εργαζόμενοι στη δομή δεν είχαν την ελάχιστη γνώση νοσηλευτικής. Όταν υπήρχε ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού, οι ιδιοκτήτριες προσελάμβαναν ανειδίκευτους χωρίς να ενδιαφέρονται για το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών. «Από καθαρίστριες τις έκαναν νοσηλεύτριες. Αυτό το επίπεδο έχουν» είπε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

    Οι μαρτυρίες και χθες διαδέχονταν η μία την άλλη. Πίσω από κάθε μια, ένα ανθρώπινο δράμα. Ο Νίκος Μαυρομουστακάκης πήγε την μητέρα του στον οίκο ευγηρίας πριν από δύο χρόνια επειδή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ήταν εξήντα ετών. «Όταν τη φέραμε ήταν εκατό κιλά και πήραμε μόνο τα κόκκαλα. Πέθανε τριάντα κιλά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρομουστακάκης υπογραμμίζοντας πως οι υπεύθυνες εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας οπότε και δεν επιτρεπόταν το επισκεπτήριο και έτσι έδρασαν ανεμπόδιστα. «Δεν μας επέτρεπαν λόγο covid να δούμε τη μητέρα μας, μέχρι που κάποια στιγμή μπήκα στα κρυφά από τα μαγειρεία. Ήταν αγνώριστη» πρόσθεσε.

    Μέρες, μήνες ,κάποιοι χρόνια ολόκληρα υπέμειναν προσβλητικές συμπεριφορές, βία, έγιναν έρμαια- όπως καταγγέλλουν συγγενείς- στα χέρια αδίστακτων δήθεν νοσηλευτών. Υποσιτισμένοι, βασανισμένοι και σε καταστολή από τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων περίμεναν καρτερικά τη λύτρωση με τον θάνατο, που δεν αργούσε να ρθει.

    Η νεαρή Κατερίνα Παρτσαλάκη ανέσυρε μνήμες οδυνηρές: «Φέραμε τον θείο μου στη δομή. Είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και επιπλέον έπασχε από καρκίνο του παχέως εντέρου. Του φέρναμε φαγητό από το σπίτι μας . Η ιδιοκτήτρια μας ζητούσε κάθε δεκαπέντε μέρες επτακόσια ευρώ δήθεν για τα φάρμακα συν τα οκτακόσια ευρώ που δίναμε για τη φιλοξενία του. Κάποια στιγμή μας πήρε τηλέφωνο, είπε «ο Γιάννης πέθανε» και μας ζήτησε να της βάλουμε λεφτά για να μας δώσει το χαρτί προκειμένου να μπορέσουμε να τον θάψουμε. Διαφορετικά δεν θα μας το έδινε».

    Εξοργισμένη η Κατερίνα Παρτσαλάκη δήλωσε ότι στην ίδια και τα άλλα μέλη της οικογένειας δεν επιτρεπόταν να μπουν μέσα στον οίκο ευγηρίας. «Ούτε το δωμάτιο του είχαμε δει, ούτε το κρεβάτι που κοιμότανε, ούτε πως περνούσε ξέραμε. Μας τον έβγαζε έξω στο προαύλιο για να τον δούμε. Ότι ώρα κι αν ερχόμασταν το προσωπικό μας έλεγε πως ο θείος μας κοιμάται. Του αγοράζαμε τσιγάρα και ποτέ δεν του τα έδιναν. Το ίδιο και τα φαγητά. Τα κρατούσαν». Οι αναφορές ανθρώπων που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη λύση του οίκου ευγηρίας για το γονιό, τον θείο ή άλλο συγγενικό τους πρόσωπο, ήταν για μια ακόμη μέρα ανατριχιαστικές.

    Η κ. Μαρία Παπαδάκη, η δικηγόρος που αφού έχασε τον πατέρα της στον οίκο ευγηρίας έφερε στο προσκήνιο την εγκληματική λειτουργία της δομής υπογράμμισε ότι «αν οι εννέα υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας που φέρονται ως εμπλεκόμενοι για παράβαση καθήκοντος με βάση το κατηγορητήριο , παραμείνουν στο πόστο τους και συνεχίσουν να ελέγχουν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αυτό είναι αδιανόητο. Οι δε έλεγχοι που διενεργούνται για μας δεν αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα γιατί μέχρι σήμερα οι έλεγχοι φέρεται ότι ασκούνταν πλημμελώς ,συνεπώς χρειαζόμαστε άλλου είδους προστασία». 

    Διαβάστε επίσης

    ⇒ Γηροκομείο Χανιά - Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη (βίντεο, εικόνες)

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι - Αντί για «λουκέτο» ψάχνουν για νέους τρόφιμους

    Χωρίς να έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ιδιωτικού γηροκομείου, μέσω υπεύθυνης που φέρεται να έχει εξουσιοδοτηθεί για να ασκεί καθήκοντα διοίκησης και ενώ η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος, οι εναπομείναντες υπάλληλοι της μονάδας υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία της» και ότι οι έλεγχοι πλέον είναι καθημερινοί!

    Μάλιστα, σε επικοινωνία του neakriti.gr με τον οίκο «ευγηρίας», που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τις συλλήψεις, τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες ηλικιωμένων και συγγενών τους και τις αδιανόητες βιαιοπραγίες και αθλιότητες σε βάρος ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, αρμόδια υπάλληλος εμφανίσθηκε καθησυχαστική, σημειώνοντας πως «η δομή παραμένει ανοιχτή και έχει και κενές θέσεις για γυναίκες τροφίμους».

    Πηγές αναφέρουν πως επόπτες και κοινωνική σύμβουλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας προχώρησαν και σήμερα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, σε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων για να διαπιστωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας καθώς και αν τηρείται η κείμενη νομοθεσία.

    Η μόνη παράβαση που διαπιστώθηκε ήταν η έλλειψη φυσιοθεραπευτή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μετά την προφυλάκιση της 67χρονης ιδιοκτήτριας και της 43χρονης κόρης της και συνδιαχειρίστριας, έγινε εξουσιοδότηση σε τρίτο πρόσωπο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της μονάδας, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την τύχη της. Επί του παρόντος, τριάντα επτά τρόφιμοι εξακολουθούν να φιλοξενούνται στον οίκο ευγηρίας. Τέσσερις ακόμη έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων.

    Την ίδια στιγμή, η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται ενώ και οι ανακριτικές αρχές είναι πιθανό να καλέσουν τις δύο βασικές κατηγορούμενες, την ιδιοκτήτρια και την κόρη της, για συμπληρωματική κατάθεση. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την πορεία της μονάδας σε βάθος χρόνου. Εστιάζουν επίσης και σε παλιές παραβάσεις.

    Τι διαπιστώθηκε το 2010

    Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, το 2010 διαπιστώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της τότε νομαρχίας Χανίων ότι η δομή λειτουργούσε κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν είχαν προσκομιστεί σχέδια οικοδομικής άδειας και πυρασφάλειας.

    Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι ιδιοκτήτριες συμμορφώθηκαν στα προβλεπόμενα από τον κανονισμό πυρασφάλειας και έλαβαν τη σχετική αδειοδότηση. Αργότερα, σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούσε περί τους είκοσι πέντε ηλικιωμένους ενώ η άδεια ήταν για πολύ λιγότερους. Με απόφαση του τότε νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη στις 3 Μαΐου του 2010 επιβλήθηκε πρόστιμο 14.672 ευρώ και ζητήθηκε η διακοπή λειτουργίας της δομής.

    Μετά από μια επέκταση, ο τότε αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης το 2011 χορήγησε άδεια λειτουργίας για φιλοξενία επιπλέον δέκα έξι ηλικιωμένων. Το 2014 εγκρίθηκε τροποποίηση που προέβλεπε σαράντα έξι άτομα. Ωστόσο τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, σε ελέγχους καταγράφηκαν περισσότεροι ηλικιωμένοι αλλά παρόλα αυτά δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη «υπήρχαν μόνιμα προβλήματα πολεοδομικά». Πλην όμως, στα χρόνια της θητείας του, όπως ο ίδιος είπε, δεν έφτασε στο γραφείο του καμία καταγγελία που να αναφέρεται σε κακομεταχείριση, υποσιτισμό ή ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων.

    Στη δε αρμόδια διεύθυνση δημόσιας υγείας, υπήρξαν μόνο δύο αναφορές πολιτών, συγγενών ηλικιωμένων, που αφορούσαν σε εμφάνιση συμπτωμάτων δερματοπάθειας.

    Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με τη λειτουργία του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας. Το βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή εμφανίζει κενά στη διοίκηση και λειτουργία του με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία περί λειτουργίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Ταυτόχρονα τα περιθώρια παρέμβασης σε επίπεδο δικαστικών αρχών μοιάζουν στενά, δεδομένου ότι προϋποθέτουν εξασφάλιση της φιλοξενίας των τριάντα επτά φιλοξενούμενων σε άλλη δομή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News