Τουρισμός: Η Κρήτη στους καλύτερους προορισμούς του 2022 - Τι αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες

Κρήτη
Τουρισμός: Η Κρήτη στους καλύτερους προορισμούς του 2022 - Τι αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη συναντάται στην 20ή θέση της λίστας του European Best Destinations, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για έναν από τους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης

Η Κρήτη και η Αθήνα βρίσκονται στους 20 κορυφαίες προορισμούς στην Ευρώπη για το 2022, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε ο ιστότοπος European Best Destinations. Πρόκειται ασφαλώς για μια ευχάριστη και θετική εξέλιξη, που σημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε ένα παραγωγικό και κερδοφόρο καλοκαίρι, όπως οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού αναφέρουν.

Πιο συγκεκριμένα, καταμετρώντας τις ψήφους από περισσότερους από 500.000 ταξιδιώτες από 182 χώρες, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από χώρες και διάφορες περιοχές στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Best Destinations (EBD) δημοσίευσε τη λίστα με τους 20 πιο μοντέρνους προορισμούς στην Ευρώπη για το 2022.

Καθώς, λοιπόν, οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ανοίγουν ξανά τα σύνορα και χαλαρώνουν ή τερματίζουν εντελώς τους περιορισμούς κατά της COVID - κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα, αφού από τις 7 Φεβρουαρίου η είσοδος στη χώρα πραγματοποιείται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρίς τεστ - και καθώς οι πτήσεις, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες ανοίγουν ξανά, οι διακοπές στην Ευρώπη αποτελούν και πάλι μια ρεαλιστική δυνατότητα για τους ταξιδιώτες.

Η Αθήνα, λοιπόν, βρέθηκε στη 15η θέση της λίστας του European Best Destinations, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Αθήνα έχει επανειλημμένα καταταχθεί μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών.

«Οι επισκέπτες επιστρέφουν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας ξανά και ξανά για τον Παρθενώνα ή τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, καθώς και για να ανακαλύψουν περισσότερα ιστορικά μνημεία σε αυτήν την ιστορική αλλά μοντέρνα πόλη, που στρέφεται αποφασιστικά προς το μέλλον».

Στα σημεία ενδιαφέροντος της Αθήνας που αναφέρονται στο δημοσίευμα η Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που διατηρούν γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα και άλλα από την Αρχαία Ελλάδα, ενώ αναφορά γίνεται και στον Εθνικό Κήπο, «την καταπράσινη όαση των 40 στρεμμάτων αγνής φύσης στην “καρδιά” της ελληνικής πρωτεύουσας».

Από την άλλη, η Κρήτη συναντάται στην 20ή θέση της λίστας του European Best Destinations, με το δημοσίευμα να κάνει λόγο για έναν από τους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης και την προτείνει τόσο για ξεγνοιασιά και χαλάρωση, όσο και για τους λάτρεις της άγριας ζωής.

«Επισκεφτείτε τους ιστορικούς χώρους Πέτρας και Κομμού, βουτήξτε στα ζεστά γαλάζια νερά στα Μάταλα ή τα Φαλάσαρνα. Μείνετε στη θρυλική πόλη του Ηρακλείου ή στα όμορφα λιμάνια των Χανίων και του Αγίου Νικολάου».

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, με τη Μαρμπέλα στην Ισπανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και την πόλη Άμιενς στη Γαλλία να συμπληρώνει την κορυφαία τριάδα.

Brand name

To neakriti.gr επικοινώνησε με τουριστικούς παράγοντες του νησιού, οι οποίοι έκαναν σαφή αναφορά πως η Κρήτη έχει δημιουργήσει ένα αρκετά καλό brand name στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

«Η Κρήτη κανονικά έπρεπε να είχε την πρώτη θέση. Έχω ταξιδέψει σε 156 χώρες στον κόσμο και η Κρήτη είναι ο πιο όμορφος προορισμός. Όταν ταξιδεύεις, το βλέπεις. Είναι σημαντική και θετική εξέλιξη το γεγονός πως η Κρήτη φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Εάν δε σταματήσει η πανδημία, που σταδιακά όπως έχουν υποστηρίξει οι ειδικοί και το βλέπουμε σταματάει, θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή σεζόν. Πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Η κάθε μία χώρα περιορίζει τα μέτρα και είμαι σίγουρος πως μέχρι αρχές του Μαΐου θα έχουν εξαλειφθεί τα μέτρα και στη χώρα μας. Όπως εκτιμάω, θα έχουμε μια αρκετά καλή σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Έχουν γίνει επενδύσεις»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο ξενοδόχος-τουριστικός πράκτορας κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος υποστήριξε πως Αθήνα και Κρήτη θα πρωταγωνιστήσουν, και μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού κάνουν λόγο για μια παραγωγική σεζόν. Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαμιεδάκης τόνισε πως η κερδοφορία της τουριστικής περιόδου 2022 θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

«Η Αθήνα και η Κρήτη έχουν μια πάρα πολύ καλή προοπτική για τη νέα τουριστική περίοδο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλές επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές. Έχουν δημιουργεί νέα ξενοδοχεία. Και έχουν αναβαθμιστεί ξενοδοχεία, κάτι το οποίο δίνει στους τουρίστες τη δυνατότητα να προωθήσουν τους προορισμούς αυτούς. Η Κρήτη και η Αθήνα θα πρωταγωνιστήσουν τουριστικά φέτος με διαφορετική μορφή τουρισμού ο κάθε προορισμός. Όσον αφορά το 2022, η σεζόν θα κινηθεί θετικά. Θα ξεκινήσει στα μέσα του Απριλίου και οι προκρατήσεις κινούνται καλά. Υπάρχουν κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι επιπλοκές στην Ουκρανία, που ευχόμαστε να μην επικρατήσουν», ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης, ενώ συνέχισε: «Η κερδοφορία της σεζόν θα εξαρτηθεί από ένα μεγάλο βαθμό από τις τιμές που θα πουληθούν τα πακέτα, διότι εάν ανέβει το κόστος των καυσίμων, επηρεάζει τα πάντα. Μπαίνει ένα ερωτηματικό εδώ: Τι μέρος θα πάρει ο προμηθευτής και τι μέρος θα μπορέσει να μετακινήσει στον πελάτη, ώστε να παραμείνει το ανταγωνιστικό πακέτο. Και υπάρχει και το ερωτηματικό τι θα γίνει με τους ανταγωνιστές μας. Δεν είμαστε μόνοι μας στη Μεσόγειο. Όταν έχουμε την Τουρκία, με το εθνικό της νόμισμα, την τουρκική λίρα, να είναι υποτιμημένο, τότε έχουμε έναν ισχυρό ανταγωνιστή απέναντί μας. Επίσης, Αίγυπτος και Μαρόκο είναι ανταγωνίστριες χώρες. Είναι ευχής έργον να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο τιμών. Υπάρχει προοπτική, αλλά υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το τουριστικό προϊόν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News