Έρχεται βάση ελικοδιάσωσης στην Κρήτη – Άμεση προσέγγιση των τραυματιών σε βουνά

Κρήτη
Έρχεται βάση ελικοδιάσωσης στην Κρήτη – Άμεση προσέγγιση των τραυματιών σε βουνά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική επιχειρησιακή βοήθεια για περιστατικά με άτομα που εξορμούν σε φαράγγια και βουνά και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν γνώσεις, εμπειρία ή στερούνται της απαραίτητης προετοιμασίας

Τέσσερις βάσεις ελικοδιάσωσης, η μία εκ των οποίων εδώ στην Κρήτη, που μπορεί να είναι νησί αλλά έχει μεγάλους ορεινούς όγκους και δυναμική στον ορεινό εκδρομικό τουρισμό, πρόκειται να οργανωθούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το σχέδιο που φέρεται να αναπτύσσει η κυβέρνηση μετά τον προ ημερών τραγικό θάνατο του 21χρονου ορειβάτη Ερμή Θεοχαρόπουλου και τον γενικότερο αναβρασμό-ξεσηκωμό που σήμανε στις τάξεις των ορειβατών, των χιονοδρόμων και των περιπατητών.

Ο χαμός του νεαρού αλλά έμπειρου ορειβάτη στα Τζουμέρκα, σε συνδυασμό με μια πληθώρα περιστατικών, ενίοτε με τραγική δυστυχώς κατάληξη, που έχουν συμβεί σε ορεινούς όγκους ανά τη χώρα, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να έρθει στο προσκήνιο το θέμα των οργανωμένων διασώσεων και αεροδιακομιδών σε ορεινές περιοχές, δεδομένου και του ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού όχι μόνο επαγγελματιών ορειβατών αλλά και τελείως ερασιτεχνών πολιτών, ντόπιων και ξένων, που αρχίζουν και ανεβαίνουν στα βουνά της χώρας. Φαινόμενο μάλιστα το οποίο το έχουμε δει έντονα κι εδώ στην Κρήτη, όπου τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μεγάλο αριθμό εξορμήσεων, σε φαράγγια και βουνά, ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν γνώσεις, εμπειρία ή στερούνται της απαραίτητης προετοιμασίας, με συνέπεια έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων απεγκλωβισμού-διάσωσης από Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ και ΕΛ.ΑΣ.

Υπάρχει πλέον πίεση προς την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και φαίνεται ότι, υπό το πρίσμα της συνεχώς αυξανόμενης δυναμικής τού λεγόμενου “ορεινού εκδρομικού τουρισμού” στη χώρα μας, σχεδιάζεται για πρώτη φορά κάτι πιο οργανωμένο, με μπούσουλα μάλιστα πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Ιταλία κ.τ.λ., όχι προφανώς στον ίδιο βαθμό όπως γίνεται εκεί.

Με βάση λοιπόν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από σχετική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή υπουργών, γενικών γραμματέων, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται με ορειβατικές δραστηριότητες, έχει αποφασιστεί να οργανωθούν 4 ειδικές βάσεις ελικοδιάσωσης στη χώρα, οι οποίες θα εδρεύουν σε Κρήτη, Πάτρα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι οι 4 βάσεις να εξοπλιστούν με ειδικά ελικόπτερα που θα λειτουργούν σαν ιπτάμενα ασθενοφόρα και με εξειδικευμένο ιατρικό και διασωστικό προσωπικό, εκπαιδευμένο σε ορεινού τύπου διασώσεις-απεγκλωβίσεις, μιας και μέχρι τώρα η οργάνωση, η κατάρτιση και η εμπειρία επικεντρώνονται αποκλειστικά στις διασώσεις και τις αεροδιακομιδές σε θαλάσσιο χώρο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ηπειρωτικός Αγών”, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Απόστολος Καχριμάνης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, έκανε γνωστό στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ότι οι τέσσερις βάσεις ελικοδιάσωσης θα χωροθετηθούν στα Γιάννενα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη σε όλη τη χώρα, με την πρώτη εξ αυτών να οργανώνεται στην Ήπειρο, όπου υπάρχουν πολλά περιστατικά με τραυματισμούς στο βουνό.

«Η κατάσταση στην ορεινή διάσωση είναι ανεπαρκέστατη. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από εδώ και πέρα το θέμα θα αντιμετωπιστεί, όπως στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Θα φτιάξουν ένα σύστημα με μικρά ελικόπτερα, τα οποία θα έχουν μεγάλη ιπποδύναμη, με ανθρώπους με πολύ καλή εκπαίδευση και γιατρούς. Γιατί σήμερα, ως ένα σημείο φτάνει η ΕΜΑΚ, μέχρι ένα σημείο το ΕΚΑΒ και μετά πρέπει να έρθει ελικόπτερο από την Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου.

Ορεινή διάσωση - Άμεση προσέγγιση των τραυματιών

Με δεδομένο ότι η οργάνωση μιας βάσης ελικοδιάσωσης δεν εξαντλείται στην αγορά ενός ελικοπτέρου, αλλά θα απαιτήσει τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, το μοντέλο που προκρίνεται είναι αυτό της μίσθωσης μιας υπηρεσίας εναέριας διάσωσης από εταιρεία του εξωτερικού, η οποία θα μπορεί παράλληλα να εκπαιδεύει προσωπικό, ώστε κάποια στιγμή να αποκτήσει και η χώρα μας δική της υπηρεσία ορεινής διάσωσης. Αυτό ακριβώς, δηλαδή μια σοβαρή, επιτέλους, οργάνωση σε ορεινές διασώσεις με ελικόπτερα ζήτησαν τις προάλλες, σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στο Σύνταγμα, πεζοπόροι, χιονοδρόμοι και ορειβάτες από διάφορους συλλόγους ανά την Ελλάδα, με αφορμή το τραγικό συμβάν στα Τζουμέρκα.

«Ζητάμε να δημιουργηθεί μια σοβαρή ορεινή διάσωση με ελικόπτερα και εξειδικευμένους διασώστες, διότι ο κόσμος που ανεβαίνει πια στο βουνό είναι πάρα πολύς, τα ατυχήματα γίνονται συχνότερα και είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει μια άμεση και σωστή διάσωση, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν αναπτυγμένο ορεινό τουρισμό και η διάσωση είναι άμεση, μέσα σε λίγα λεπτά, με εξειδικευμένο ελικόπτερο να προσεγγίζει τους τραυματίες και υπάρχει μια σωστή διάσωση», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, Γιάννης Δημητράκης, προσθέτοντας ότι αυτό που ζητούν είναι να δημιουργηθούν διάφοροι σταθμοί με εξειδικευμένα ελικόπτερα και εξειδικευμένους διασώστες, καθώς είναι άλλη η διάσωση στο βουνό κι άλλη στη θάλασσα.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News