Ηράκλειο: Σε ποιες περιοχές αγοράζουν ακίνητα οι ξένοι - Το «προφίλ» των επενδυτών

Κρήτη
Ηράκλειο: Σε ποιες περιοχές αγοράζουν ακίνητα οι ξένοι - Το «προφίλ» των επενδυτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια χωριά στη Μεσαρά συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Από ποιες χώρες προέρχονται οι περισσότεροι επενδυτές ακινήτων και οικοπέδων

Αυξητική τάση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, συγκριτικά με την περίοδο της καραντίνας, τόσο στον όγκο των αγοραπωλησιών όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, στο σύνολο της χώρας, αυξήθηκε κατά 18,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 36,1% στην επιφάνεια και κατά 45,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Στην Κρήτη, καταγράφηκε αύξηση 38,8% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας, αύξηση 17,8% στην επιφάνεια και μείωση 7,7% στο αριθμό των οικοδομικών αδειών.

Σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου επενδύουν οι ξένοι

Αυξημένες σε ποσοστό 15-20% είναι οι αγοραπωλησίες από ξένους επενδυτές σε σχέση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας το 2020 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου.

«Οι ξένοι επενδύουν κυρίως σε περιοχές της Μεσάρας που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ιδανικά με θέα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού, το Καλαμάκι, οι Βώροι Ηρακλείου. Δευτερευόντως, ενδιαφέρον υπάρχει και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου σε περιοχές γύρω από την Χερσόνησο», επισημαίνει.

Το κύριο ηλικιακό προφίλ των ξένων επενδυτών αφορά σε συνταξιούχους που αποφασίζουν να περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού.

Σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χερσόνησος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ξένοι επενδύουν σε οικόπεδα στα οποία χτίζουν αρκετά κτίσματα και στην συνέχεια εκμισθώνουν κάποια εξ αυτών σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης δωματίων.

«Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και περιοχές που δεν είναι δίπλα στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Μύρωνας. Η Κρήτη άλλωστε είναι γνωστή για το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, στοιχείο που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Η τάση που διαμορφώνεται από τους ξένους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι είτε η επένδυση σε πολυτελείς βίλλες, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε η αγορά οικοπέδων και στην συνέχεια δημιουργία πετρόκτιστων κτηρίων, που συνιστά και οικονομικότερη επιλογή.

Διαβάστε ακόμη:

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη - Αναλυτικά παραδείγματα

Η γεωγραφική κατανομή των ξένων αγοραστών

Στην αγορά ακινήτων του νησιού, τον «πρώτο λόγο» εξακολουθούν να έχουν άτομα που προέρχονται από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές του νησιού.

«Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Ακολούθως, βρίσκονται πολίτες από χώρες όπως είναι η Ολλανδία αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες σε μικρότερο βαθμό».

Αναφορικά με την διαφαινόμενα τάση που διαμορφώνεται κυρίως στην Αθήνα, με αγοραστές από Ισραήλ, Κίνα και Ρωσία, ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως για την Κρήτη το ενδιαφέρον περιορίζεται κυρίως από Ρώσους αγοραστές, οι επενδύουν σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Κύπρος προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa και τα προνόμια που προκύπτουν από αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερες ισραηλινές επενδύσεις στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Λευκάδα και η Κέρκυρα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για την Κρήτη, αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων και οικοπέδων στον τομέα της φιλοξενίας.

Το πρώτο μεγάλο «κύμα» αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους επενδυτές, παρατηρήθηκε το 2010 όπου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οι τιμές είχαν μειωθεί αρκετά δημιουργώντας ευκαιρίες. «Παρατηρήθηκε μια μικρή παύση την περίοδο της πρώτης καραντίνας, λόγω της ανησυχίας που υπήρχε στον κόσμο για την πανδημία και στην συνέχεια ο όγκος των αγοραπωλησιών συνέχισε να αυξάνεται».

Σημαντική τάση, εκτός από την ιδιωτική κατοικία, αποτελεί και η εκμετάλλευση οικοπέδων για τουριστική δραστηριότητα κυρίως σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News