Γηροκομείο στα Χανιά - Σοκαριστική μαρτυρία: «Την άφησαν αβοήθητη με αιμορραγία για 3 μέρες» (βίντεο)

Κρήτη
Γηροκομείο στα Χανιά - Σοκαριστική μαρτυρία: «Την άφησαν αβοήθητη με αιμορραγία για 3 μέρες» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαριστική μαρτυρία γιου ηλικιωμένης, η οποία κατέληξε μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι - «Την άφησαν αβοήθητη με αιμορραγία για 3 μέρες, μέχρι που πέθανε»

Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο-κολαστήριο των Χανίων, αλλά και το πώς κατέληξε η μητέρα του, αναφέρεται ο κ. Χουρδάκης. «Η μητέρα μου όταν μπήκε εκεί μέσα περπατούσε κανονικά και τέσσερις μήνες μετά βρέθηκε δεμένη με καταστολές, την ξεκάνανε και εκείνη και τους υπόλοιπους ηλικιωμένους».

Τα παιδιά της άτυχης γυναίκας δεν είχαν επικοινωνήσει μαζί της για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας έτσι άγνοια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε η μητέρα τους: «Από την στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε. Το τραγικό της όλης ιστορίας είναι ότι μας κοροϊδεύαν. Μου έλεγαν ότι η μητέρα μου έχει ουρολοίμωξη!», ότι ανέλαβε ο γιατρός και άλλα.

Διαβάστε επίσης 

⇒ Γηροκομείο Χανιά - Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη (βίντεο, εικόνες)

Μετά από μαρτυρίες αποκαλύφθηκε η αλήθεια – «Την άφησαν αβοήθητη με αιμορραγία για 3 μέρες μέχρι που πέθανε»

Η μητέρα του κ. Χουρδάκη είχε ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, όπως αναφέρουν μάρτυρες, δεν είχε όμως την κατάλληλη περίθαλψη και βοήθεια. Της έδεσαν έναν επίδεσμο στο κεφάλι, έχασε τις αισθήσεις της, και μετά από τρεις ημέρες αβοήθητη, με αιμοραγία, έφυγε.

«Μετά από το θάνατό της, όταν πήγε ο αδερφός μου, δεν τον άφησαν να την δει, μέχρι να την ντύσουν. Αυτό που διαπίστωσα εγώ, κατά την κηδεία, όταν αφαιρέθηκαν τα λουλούδια από πάνω της, είδα τις μελανιές και τους επιδέσμους στα χέρια της».

Διαβάστε επίσης

⇒ Χανιά: Επτά συλλήψεις για την υπόθεση του γηροκομείου – Τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν 

«Μετά της καταθέσεις των μαρτύρων καταλάβαμε ότι η μητέρα μου, ενώ ήταν δεμένη έπεσε από το κρεβάτι και χτύπησε το κεφάλι της και την άφησαν χωρίς καμία περίθαλψη!». Παρόλο που μάρτυρας ανέφερε ότι η σχισμή ήταν μεγάλη και αιμορραγούσε, οι υπεύθυνοι την άφησαν με ένα απλό επίδεσμό, ώσπου τρεις μέρες αφού είχα χάσει τις αισθήσεις της πέθανε. «Μας μιλούσαν στο τηλέφωνο και μας έλεγαν πως όλα είναι καλά!», αναφέρει φανερά εκνευρισμένος ο γιος της αδικοχαμένης γυναίκας.

Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη

Εφιαλτικές εμπειρίες που σημάδεψαν τα γηρατειά του, βίαιες συμπεριφορές σε βάρος του ίδιου και άλλων ηλικιωμένων και καταστάσεις που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους , περιγράφει ένας 76χρονος, πρώην φιλοξενούμενος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά.

Ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγος του Ελένη, μίλησαν για υποσιτισμό, βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες υγιεινής, για φέρετρα στο υπόγειο, γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους, είναι γροθιά στο στομάχι. «Νεκροταφείο» αποκαλούσαν οι ίδιοι το γηροκομείο στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερη.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Βατόλακκο, ένα χωριό του δήμου Πλατανιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης κάνει σήμερα τον σταυρό του που κατάφερε να επιβιώσει από το κολαστήριο, όπως ο ίδιος λέει. Χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του, ξεσπά, άλλοτε δοξάζει το θεό που κάποιοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Είχε την ατυχία να μπει προσωρινά ευτυχώς στη δομή, λόγο της απαραίτητης υποβολής της συζύγου του σε εγχείριση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Τα παιδιά του, εργαζόμενα, με βαρύ πρόγραμμα, ήταν δύσκολο να τον κρατήσουν κοντά τους για φροντίδα κι έτσι αποφάσισαν από κοινού να φιλοξενηθεί στην εν λόγο μονάδα. Κατέβαλαν όλη τη σύνταξη του 76χρονου, συνολικά 800 ευρώ, ενώ πλήρωναν από την τσέπη τους και τα φάρμακα του, το κόστος των οποίων ανερχόταν στα περίπου διακόσια ευρώ.

«Ξύλο, έτρωγα πολύ ξύλο. Στον πισινό. Πονούσα και φώναζα. Μου έκαναν ενέσεις χωρίς λόγο. Με χτυπούσαν αλύπητα» είπε ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης.

Ο κ. Χρήστος κάθε τόσο τηλεφωνούσε στη σύζυγο του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας».

Στις εκκλήσεις του συζύγου της, η κ. Ελένη Δερμιτζάκη όσο διάστημα προετοιμαζόταν για την επέμβαση, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Τηλεφωνούσε όμως στη διεύθυνση της μονάδας και επέμενε να φροντίσουν τον άνθρωπο της. «Σε κάμποση ώρα με έπαιρνε πάλι. Ελένη με δέσανε. Ρωτούσα: Γιατί δέσατε τον άντρα μου; Μου απαντούσαν πως τον έδεναν για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα».

Οι οδυνηρές μνήμες φέρνουν δάκρυα θλίψης και οργής για τα βασανιστήρια, την κακομεταχείριση, τον υποσιτισμό, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής: «Δίπλα στην είσοδο με είχαν κάτσει και με είχαν δέσει για να μην κουνιέμαι. Στο χώρο που μας έκαναν μπάνιο, ήταν στοίβα οι πετσέτες από προηγούμενους ασθενείς, βρεγμένες. Λέω ρε παιδιά με αυτές θα σκουπιστώ; Αν σου αρέσει μου έλεγαν. Αν δε σου αρέσει τα παράπονα σου στη διευθύνουσα» είπε ο κ. Χρήστος που ξαπλωμένος σε ένα φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού του πια, μέσα στη θαλπωρή, θυμάται τον εφιάλτη του.

Στα 76 του χρόνια όσα βίωσε το εφιαλτικό εκείνο τρίμηνο θα τον ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής του: «Έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Κι όταν τους έλεγα ότι πεινάω μου απαντούσαν «αυτά είναι ,δεν έχουμε άλλο». Για πρωινό μας έφερναν σκέτο τσάι ή γάλα και μας έπιανε κόψιμο. Τέτοια πείνα δεν είχα ζήσει ξανά» έλεγε ο κ. Χρήστος, χωρίς να προλαβαίνει τις σκέψεις του.

Μια μέρα που η σύζυγος του τον επισκέφθηκε, αφού πια είχε εγχειριστεί και πριν τον πάρει ξανά κοντά της, διαπίστωσε ιδίοις όμασι την απάνθρωπη μεταχείριση, όχι μόνο προς τον άντρα της, αλλά προς όλους τους ηλικιωμένους.

Όπως είπε η κ. Ελένη: «Του έφεραν να φάει άθλιες φακές μέσα σε ένα μικρό μπολάκι σαν αυτό που ταΐζω τα γατιά και μισό αυγό! Όταν ρώτησα πού είναι το άλλο μισό αυγό, μου είπαν πως θα το δώσουν σε άλλο τρόφιμο. Ευτυχώς, βρέθηκε εκεί μέσα κάποιος που πουλούσε κουλούρια και τυρόπιτες και όταν του έδωσα να φάει έτρωγε σαν λιμαγμένος»!

Ο κύριος Χρήστος ήταν ενενήντα κιλά όταν μπήκε στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, με μόλυνση από τις ακαθαρσίες, είχε μείνει πενήντα.

Οι φωνές των ηλικιωμένων αντηχούν ακόμη στα αυτιά του ζευγαριού

«Βοήθεια, παιδί μου, γιέ μου, φώναζαν οι γυναίκες» είπε η κ. Ελένη. Οι δε θάνατοι ήταν τόσο συχνοί όσο και ακατανόητοι. «Εκεί μέσα είναι κολαστήριο δεν είναι ίδρυμα. Όταν κατεβαίναμε στο υπόγειο για μπάνιο, έβλεπες τα φέρετρα, στη σειρά. Λέω ρε παιδιά τι συμβαίνει; Πέθανε ο ένας, πέθανε ο άλλος, τι γίνεται;» ρωτούσε ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης και φοβόταν πως ερχόταν και η δική του σειρά.

Άνθρωποι ρυτιδιασμένοι και αδύναμοι, πλην όμως αξιοπρεπείς, πήγαν ελπίζοντας πως θα τύχουν της φροντίδας που τους πρέπει. Πολλοί έσβησαν αβοήθητοι και οι πιο τυχεροί απομακρύνθηκαν εγκαίρως. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας δεν έχουν τέλος.

«Είδα μια γιαγιά με άνοια να της ανοίγουν το στόμα και να της βάζουνε με το ζόρι το κουτάλι με το φαγητό. Εκείνη να μην τρώει και να της το σπρώχνουν με μια πετσέτα. Είδα έναν άλλο να τον σπρώχνουν σαν ζώο στη σκάλα», είπε ανάμεσα σε πολλά απίστευτα και απάνθρωπα η ηλικιωμένη από το Βατόλακκο.

Περιγραφές σαν αυτές περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για το ιδιωτικό γηροκομείο με τους τουλάχιστον τριάντα ύποπτους θανάτους, τους τριακόσιους καταγεγραμμένους την τελευταία εξαετία. Για μια μονάδα - πληγή για την κοινωνία και την ανθρώπινη υπόσταση που συνέχιζε να λειτουργεί με την ευλογία της πολιτείας.

Το κολαστήριο ψυχών συνεχίζει τη λειτουργία του - Ερευνώνται κρατικοί λειτουργοί

Την ώρα που η κοινωνία σοκαρισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά, τους ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων και τις συλλήψεις για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία κατά συρροή, η μονάδα παραμένει ανοιχτή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργούν και χθες έλεγχο, χωρίς να διαπιστώνεται οτιδήποτε μεμπτό.

Δεκάδες, ωστόσο, είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις αναφορικά με τους τακτικούς ελέγχους που λέγεται ότι διενεργούνταν ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους, αλλά κυρίως ως προς την άγνοια των ελεγκτικών μηχανισμών. Σήμερα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, το πρωί, οι πρώτοι από τους επτά συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια Χανίων, ενώ ο κύκλος των απολογιών αναμένεται να κλείσει το Σάββατο (12/2).

Με τη βεντάλια των ερευνών να ανοίγει για 29 ακόμη άτομα (εκτός από τους επτά που συνελήφθησαν) που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Εκτός από την αστυνομική έρευνα που είναι συνεχής, έχει διαταχθεί και φορολογικός έλεγχος για να διερευνηθούν τα πιθανά οικονομικά οφέλη των φερόμενων ως εμπλεκομένων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και κρατικοί λειτουργοί. Πλην όμως, επισήμως, η εποπτεύουσα αρχή της διεύθυνσης δημόσιας υγείας που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των ελέγχων, δεν έχει επίσημη ενημέρωση για οποιαδήποτε σχέση υπαλλήλων της.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, εξέφρασε την πρόθεση του να συμβάλει στο έργο της δικαιοσύνης για να λάμψει όπως είπε η αλήθεια: «Όποιος έχει παρανομήσει ή έχει ασκήσει πλημμελώς τα καθήκοντα του, δεν έχουμε κανένα θέμα πάνω σ αυτό. Απλά, φαίνεται περίεργο πως μια ολόκληρη διεύθυνση είναι αδρανοποιημένη σε τέτοιο βαθμό, αν πράγματι ισχύει ότι περίπου δέκα άτομα εμπλέκονται όλα αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε.

Ο πρώην διευθυντής δημόσιας υγείας Χανίων, Δημήτρης Νικολακάκης, εμφανιζόταν κατηγορηματικός πριν από περίπου ένα χρόνο σε σχέση με τις συνθήκες μέσα στη μονάδα: «Έχω να πω ότι η μονάδα αυτή είναι από τις καλύτερες της Κρήτης» είχε πει και μάλιστα επικαλείτο συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες έγιναν έλεγχοι από την υπηρεσία του.

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι δεκάδες

Μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων, ελεγχόταν, συνέχιζε να λειτουργεί και σύμφωνα με τις αρχές, δεν διαπιστώθηκε ποτέ κάτι επιλήψιμο. Η μόνη παράβαση που διαπίστωσαν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ήταν μια αυθαίρετη επέκταση το 2009. Δόθηκε τότε εντολή για λουκέτο, όμως μετά τη νομιμοποίηση, το θέμα τακτοποιήθηκε. «Από κει και πέρα εμείς πηγαίναμε συγκεκριμένες ώρες σε αραιά διαστήματα. Τι γινότανε τις υπόλοιπες μέρες και νύχτες δε γνωρίζω» υπογράμμισε ο κ. Καλογερής.

Η Χανιώτισσα δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του πατέρα της, τον οποίο είχε δει δεμένο και σε άθλια κατάσταση, έκανε την πρώτη καταγγελία και προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ήταν τον Απρίλιο του 2021. Οι δικηγόροι των υπευθύνων της δομής έκαναν τότε λόγο για σκευωρία και αβάσιμες καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται πως οι επτά φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι συνελλήφθησαν το πρωί της Τετάρτης (9/2) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, μετά την έκδοση ενταλμάτων από το εισαγγελέα.

Πρόκειται για την

  • 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων,
  • τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια,
  • έναν 50χρονο γενικό γιατρό – υπεύθυνο της μονάδας,
  • ένα 70χρονο ψυχίατρο,
  • δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και
  • ένα 42χρονο νοσηλευτή.

Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Βασανιστήρια, υποσιτισμός και τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής - Πώς οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο θάνατο

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.

Το ψηφιδωτό της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αποκαλούμενης και ως «Άουσβιτς», συνθέτουν αμέτρητες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στην πορεία της μακράς έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ηλικιωμένου που επέστρεψε εγκαίρως στο οικογενειακό του περιβάλλον: «Οι συνθήκες πείνας μού θύμισαν την περίοδο της Κατοχής»!

Άνθρωποι που λάμβαναν χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς να υπάρχει λόγος φάρμακα που χορηγούνται σε βαριές ψυχασθένειες, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον. Παππούδες και γιαγιάδες που σιτίζονταν μέσω σύριγγας με ειδικό σύστημα από τη μύτη, για εξοικονόμηση χρόνου και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πλημμελής καθαριότητα και συνθήκες ατομικής υγιεινής για τους φιλοξενούμενους, που έκαναν μπάνιο μία φορά ανά δεκαπενθήμερο, κι αυτή με κρύο νερό.

Αυτή η «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» είχε τη φήμη της ιδανικής δομής στα Χανιά, γι’ αυτό και σύμφωνα με πηγές ήταν η ακριβότερη.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτριες δέχονταν ακόμη και βαριές περιπτώσεις ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα και υπόσχονταν στους οικείους τους ότι υπάρχει μέριμνα ακόμη και για αποκατάσταση.

Καθηλωμένοι και υποσιτισμένοι

Καθετήρες έβαζαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε όλους ανεξαιρέτως τους τροφίμους, για να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Σε πολλές περιπτώσεις οι τρόφιμοι δένονταν σε καρέκλες! Τα σημάδια στο σώμα τους από τους ιμάντες καλύπτονταν με μακριά ρούχα, ενώ σε κάθε πιθανή επίσκεψη συγγενούς υπήρχε ο χρόνος παρέμβασης από νοσηλευτή για ωραιοποίηση μιας εικόνας, που όπως αποδείχτηκε δε γινόταν αντιληπτή!

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε άθλια μεταχείριση των ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά, ενώ ως δεδομένο θεωρείται από την πλευρά των Αρχών ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με παραλείψεις των υπευθύνων της δομής είναι τουλάχιστον τριάντα! Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, έχει γίνει τουλάχιστον μια εκταφή ηλικιωμένης που πέθανε στον οίκο ευγηρίας.

300 θάνατοι από το 2015

Οι έρευνες, που είναι ενδελεχείς επεκτείνονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου που είναι αρμόδιες για τις άδειες λειτουργίας προνοιακών δομών, στο νοσοκομείο, σε ληξιαρχεία και σε κάθε εμπλεκόμενη Αρχή, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η “βεντάλια” των εμπλεκομένων θα ανοίγει συνεχώς. Οι δε θάνατοι ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη δομή από το 2015 μέχρι το 2021 ανέρχονται σε 300! 

Οι καταγγελίες συσσωρεύτηκαν την περασμένη άνοιξη και το ίδιο διάστημα δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων να ξεκινήσει την έρευνα. Στον πρώτο έλεγχο - που δεν αιφνιδίασε τις ιδιοκτήτριες, μιας και ήδη γνώριζαν για τις καταγγελίες - δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πλην όμως εκφράστηκαν παράπονα από ηλικιωμένους ότι δεν περνάνε καλά. Στην πορεία, όσα άρχισαν να αποκαλύπτονται από καταγγελίες που δε σχετίζονται μεταξύ τους άφησαν έκπληκτους ακόμη και τους αστυνομικούς.

Μπήκε 90 κιλά και μέσα σε λίγο διάστημα πέθανε, έχοντας μείνει 50 κιλά

Μια 60χρονη χωρίς παθολογικά προβλήματα, που εισήλθε στον οίκο ευγηρίας για προβλήματα ψυχικής φύσεως, μπήκε 90 κιλά και μέσα σε λίγο διάστημα πέθανε έχοντας μείνει 50 κιλά. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένου ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση, αυτοεξυπηρετείτο και έχαιρε άκρας υγείας όταν μπήκε στη μονάδα. Μέσα σε δύο εβδομάδες δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Δικηγόρος των Χανίων, που πήγε τον πατέρα της στη μονάδα, αναγκάστηκε να τον πάρει κοντά της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα απεβίωσε λίγες ημέρες μετά.

Πήραν με το ζόρι 82χρονη στη δομή - Βρέθηκε στο υπόγειο από τους συγγενείς

Ενώ η έρευνα των αστυνομικών για τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού γηροκομείου συνεχιζόταν, ένα γεγονός στα τέλη Ιανουαρίου ήρθε να επιβεβαιώσει πως, όχι απλά τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, αλλά η δράση των εμπλεκομένων συνεχιζόταν σε βάρος αθώων ψυχών!

Η 67χρονη, υπεύθυνη του οίκου ευγηρίας, συνελήφθη από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου μετά από καταγγελία συγγενικού προσώπου 82χρονης, την οποία φέρεται να προσέγγισε μαζί με γιατρό του οίκου ευγηρίας. Μαζί, πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και προσπάθησαν να την πείσουν ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στη δομή.

Η 82χρονη αρνήθηκε, παρ’ όλα αυτά η δράστιδα μαζί με γιατρό που τη συνόδευε την πήραν από το σπίτι της και τη μετέφεραν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Για την απομάκρυνσή της από το σπίτι της, η ηλικιωμένη πρόλαβε να ενημερώσει πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος, το οποίο προχώρησε σε καταγγελία στο Α.Τ. Κισσάμου και μετά από εισαγγελική παραγγελία η 67χροχη συνελήφθη κατηγορούμενη για αρπαγή.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι σε έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων στον οίκο ευγηρίας, η ηλικιωμένη βρέθηκε σε χώρο του υπογείου!

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

Συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ Ανακριτή Χανίων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News