ΕΦΚΑ: Τέλος Ιουνίου η εκκαθάριση του συνόλου των κύριων εκκρεμών συντάξεων στην Κρήτη

Κρήτη
ΕΦΚΑ: Τέλος Ιουνίου η εκκαθάριση του συνόλου των κύριων εκκρεμών συντάξεων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εκκρεμείς συντάξεις στην Κρήτη φτάνουν τις 6.500, όταν τον Αύγουστο του 2021 ''άγγιζαν'' τις 11.000», αναφέρει στο neakriti.gr, ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος - Τι απαντά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βασίλης Κοκκινάκης

Ως μήνας «ορόσημο», προκειμένου να ξεκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων, τοποθετείται στρατηγικά ο Ιούνιος, όπως τονίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο neakriti.gr, αναφέρθηκε στην στρατηγική του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τόσο σε άμεση προτεραιότητα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων προ του 2019, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί ήδη σε ποσοστό άνω του 90%. «Εξαίρεση θα αποτελέσουν λίγες εκατοντάδες συντάξεις για τις οποίες θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αφορούν σε περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία ή σε δικαστική εκκρεμότητα», ξεκαθαρίζει.

Ακολούθως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, «στόχος του ΕΦΚΑ είναι η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων, για τα έτη 2020 και 2021, όπως και για τις συντάξεις του 2022 που θα θεωρούνται ληξιπρόθεσμες μέχρι τα τέλη Ιουνίου», τονίζει ο κ. Τσάπαλος.

Στόχος η έκδοση νέας σύνταξης σε 90 ημέρες

Ως ληξιπρόθεσμες λογίζονται οι συντάξεις που εκκρεμούν για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. «Στόχος του ΕΦΚΑ είναι ο δικαιούχος να λαμβάνει την οριστική και πλήρη σύνταξη, 90 ημέρες μετά την αίτηση του», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου.

«Με βάση την πορεία έκδοσης συντάξεων και την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων, παραμένουμε αισιόδοξοι πως οι στόχοι θα επιτευχθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, οι ληξιπρόσθεμες συντάξεις στην Κρήτη φτάνουν τις 6.500, όταν τον Αύγουστο του 2021 «άγγιζαν» τις 11.000.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, τον Φεβρουάριο του 2021 οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 125.000, ενώ πλέον υπολογίζονται στις 82.000. Το 2021 εκδόθηκαν πάνω από 225.000 νέες συντάξεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ Ηρακλείου: Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βασίλης Κοκκινάκης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ηρακλείου, Βασίλης Κοκκινάκης, μιλώντας στον 98.4, τόνισε ότι μόνο στο Ηράκλειο, οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 10.000-11.000. Μάλιστα, ο κ. Κοκκινάκης εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς το χρονοδιάγραμμα που δίνεται για την έκδοση των συντάξεων: «Ένας εισηγητής που έχει να διαχειριστεί 2.500 εκκρεμείς συντάξεις, θα τις έχει εκδώσει μέχρι το τέλος του μήνα;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, να διευθετηθούν όλες οι υποχρεώσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη, η διεύθυνση του ΕΦΚΑ στον Εσταυρωμένο, που έχει και τις περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις, έχει μείνει χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. «Αυτή την στιγμή εργάζονται πέντε εισηγητές εκ των οποίων, ένας είναι έμπειρος και οι υπόλοιποι τέσσερις, τελείως άπειροι», σημέιωσε χαρακτηριστικά.

«Στα υπόλοιπα υποκαταστήματα έχουν διαμοιραστεί οι εισηγητές του τέως ΤΕΒΕ και στον Εσταυρωμένο δεν έχει έρθει κανείς. Αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο, δεν εκδίδεται ούτε μια σύνταξη του ΤΕΒΕ», τόνισε.

Περίπου 18-20 είναι οι εισηγητές στα υποκαταστήματα ΕΦΚΑ Ηρακλείου, οι οποίοι καλούνται, σύμφωνα με τον «Πύργο Ελέγχου» να ολοκληρώνουν τον φάκελο σε 1.500 εκκρεμείς συντάξεις τον μήνα στην Κρήτη, από 500 που ήταν παρελθόν, σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News