Χανιά: Αυτή είναι η κρυψώνα των δυο βαρυποινιτών - Στα χέρια της αστυνομίας και οι πέντε ποινικοί (εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Αυτή είναι η κρυψώνα των δυο βαρυποινιτών - Στα χέρια της αστυνομίας και οι πέντε ποινικοί (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δραπέτες βρίσκονταν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην περιοχή Σόδυ – Κουμπελή Ακρωτηρίου Χανίων, όπου οι αστυνομικοί τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν

Συνελήφθησαν λίγο πριν τις 11:30  το πρωί της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου 2022, οι δύο βαρυποινίτες δραπέτες που διέφευγαν της σύλληψης.

Πρόκειται για τον 34χρονο Πακιστανό, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τρεις ανθρωποκτονίες, και τον 34χρονο Αλβανό, που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν η Ασφάλεια Χανίων, δυνάμεις της ΟΠΚΕ και του τμήματος δίωξης ναρκωτικών ουσίων.

Οι δραπέτες βρίσκονταν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην περιοχή Σόδυ – Κουμπελή Ακρωτηρίου Χανίων, όπου οι αστυνομικοί τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον και οι πέντε ποινικοί που δραπέτευσαν από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων τα ξημερώματα της Δευτέρας, 7 Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται πως την πόρτα της Εισαγγελίας Χανίων, πέρασαν το μεσημέρι της Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, οι τρεις κατηγορούμενοι που πιάστηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου.

Πώς συνέλαβαν τους τρεις δραπέτες

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές Αρχές του νησιού την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου από την απόδραση πέντε βαρυποινιτών από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη τριών εξ αυτών και μάλιστα στο κέντρο του Ηρακλείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εντοπισμός τους έγινε στο δίκτυο πεζοδρόμων πίσω από τη Λότζια και συγκεκριμένα στην οδό Περδικάρη, κάθετη της Δαιδάλου.

Μάλιστα, το δεύτερο όχημα που είχαν αφαιρέσει από ιδιοκτήτη στις Σίσες και χρησιμοποίησαν στη διαφυγή τους βρέθηκε στην οδό Ευαγγελιστρίας, επίσης στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για 43χρονο που εκτίνει ισόβια κάθειρξη για ληστεία μετά φόνου, έναν 32χρονο καταδικασθέντα για ληστείες κι έναν 29χρονο που έχει καταδικαστεί για ναρκωτικά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ κάθε είσοδος και έξοδος του νησιού είχε αποκλειστεί, εκείνοι εντοπίστηκαν στο πιο πολυσύχναστο σημείο του Ηρακλείου, στην “καρδιά” του, να περιφέρονται κατά πληροφορίες άνετοι για να μην κινήσουν υποψίες, οπλισμένοι (με μαχαίρι) και έχοντας ήδη προμηθευτεί ηρωίνη και κάνναβη!

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν και ραντεβού με άγνωστο άτομο, ενώ όταν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς, απλώς παραδόθηκαν (σ.σ. δεν έφεραν καμία αντίσταση). Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, οι “3” οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου.

Η απόδραση των «5» από τα Χανιά, έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, όταν οι πέντε δραπέτες (ένας εκ των οποίων έχει καταδικαστεί σε τρις ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία κατά συρροή) κατάφεραν να αποδράσουν αφού πρώτα έκοψαν - άγνωστο με ποιο τρόπο - τα κάγκελα του παραθύρου της τουαλέτας!

Πρόκειται για 4 υπηκόους Αλβανίας κι έναν Πακιστανό, οι οποίοι διέφυγαν από το υπόγειο, πήδηξαν την εξωτερική καγκελόπορτα και έγιναν “καπνός” με φορτηγάκι το οποίο έκλεψαν. Η απουσία των 5 δραπετών φέρεται να έγινε αντιληπτή από την ΕΛ.ΑΣ. αρκετές ώρες μετά τη διαφυγή τους.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των τριών κακοποιών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και της ΟΠΚΕ Ηρακλείου.

Σε διαθεσιμότητα

Αμέσως μετά την απόδραση, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε ότι διατάχθηκε η διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος συνολικά 5 αστυνομικών του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Χανίων, ενώ τρεις εξ αυτών τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα.

«Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος πέντε (5) αστυνομικών [αξιωματικού και τεσσάρων (4) κατωτέρων] του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Χανίων, σχετικά με περιστατικό απόδρασης πέντε (5) κρατουμένων, που έλαβε χώρα πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, από τα κρατητήρια της συγκεκριμένης Υπηρεσίας. Επιπλέον, σε βάρος τριών εξ αυτών [αξιωματικού και δύο (2) κατωτέρων] ελήφθη το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου

Αμέσως μετά τη σύλληψη των τριών επικίνδυνων κακοποιών κοντά στη Δαιδάλου στο κέντρο του Ηρακλείου, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Βραδινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, στο Ηράκλειο Κρήτης, οι τρεις (3) από τους πέντε (5) κρατούμενους, που είχαν αποδράσει πρωινές ώρες σήμερα από τα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Χανίων. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και της ΟΠΚΕ Ηρακλείου».

Το χρονικό

Η απόδραση έγινε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ώρα. Σύμφωνα, πάντως, με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, από το οπτικό υλικό που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι αστυνομικοί από τις κάμερες ασφαλείας περιμετρικά του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, φαίνεται ότι οι δραπέτες πιθανώς να το «έσκασαν» λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι 5 κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων από την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να μεταχθούν στο κατάστημα κράτησης “Κρήτη 1” της Αγιάς Χανίων. Και οι 5 μεταφέρθηκαν στην Κρήτη από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Διέφυγαν από το παραθυράκι της τουαλέτας

Οι “5” φέρονται να μπήκαν στην τουαλέτα του κρατητηρίου κι αφού έκοψαν με αιχμηρό αντικείμενο τα σιδερένια κάγκελα από παραθυράκι, πήδηξαν ένας-ένας και βγήκαν στο υπόγειο γκαράζ του Αστυνομικού Μεγάρου, στη βορινή πλευρά του κτηρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι δραπέτες φέρονται να το “έσκασαν” από ανασφάλιστη πόρτα του λεβητοστασίου, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ούτε από τον φρουρό των κρατητηρίων, ούτε από τον εξωτερικό φύλακα. Την απουσία των πέντε αντιλήφθηκε ο αστυνομικός της πρωινής βάρδιας, στην καθιερωμένη καταμέτρηση των κρατουμένων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταγωγή των πέντε κρατουμένων στις φυλακές της Αγιάς δεν έγιναν εξαιτίας κάποιος επικείμενης δίκης τους στην Κρήτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “5” παρέμειναν κρατούμενοι στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, καθώς, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου δεν πραγματοποιούνται μεταγωγές.

Ακολούθως, εντοπίστηκε στις Σίσες Μυλοποτάμου εγκαταλελειμμένο ένα κίτρινο φορτηγάκι, το οποίο όπως διαπιστώθηκε ήταν το κλεμμένο όχημα με το οποίο φέρονται να διέφυγαν από τα Χανιά οι δραπέτες (ή κάποιοι εξ αυτών). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες έκλεψαν από τις Σίσες το αυτοκίνητο ντόπιου κατοίκου, με το οποίο κατόπιν φέρονται να διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα λευκό αγροτικό αυτοκίνητο 4x4, μάρκας isuzu, με διπλή καμπίνα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, ωστόσο, με βεβαιότητα ποιοι από τους δραπέτες έφτασαν μέχρι τις Σίσες. Κι αυτό καθώς σε περιπτώσεις που πραγματοποιείται απόδραση με αρκετούς δραπέτες, οι τελευταίοι συνηθίζουν να... διαχωρίζονται σε μικρότερες “ομάδες”, προκειμένου οι κινήσεις τους να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερο αντιληπτές και να μην προκαλούν τα βλέμματα.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ήταν τεράστια, με όλες τις Υπηρεσίες της να βρίσκονται επί ποδός: Αστυνομικοί με συμβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες αλλά και περιπολικά προέβαιναν σε συνεχείς ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο της Κρήτης και μέσα στις πόλεις, ενώ τα στοιχεία των πέντε αλλοδαπών στάλθηκαν άμεσα σε λιμάνια και αεροδρόμια. Για του λόγου το αληθές, χθες το βράδυ λάμβαναν χώρα εξονυχιστικοί έλεγχοι στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας, με στελέχη των ειδικών δυνάμεων να κάνουν “φύλλο και φτερό” ιδιαίτερα τα “βαριά” οχήματα, ψάχνοντας με τους φακούς τους μέχρι και κάτω από τις νταλίκες!

Πάντως, σε συσκέψεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποιήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων εξετάζονταν διεξοδικά όλα τα υφιστάμενα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απόδραση.

Εξάλλου, μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα εγείρονται από την απόδραση των “5”:  Ένα από αυτά σχετίζεται με το γιατί αποφασίστηκε η μεταγωγή των συγκεκριμένων κρατουμένων στο εν λόγω χρονικό σημείο, εφόσον μέσα στο σαββατοκύριακο δε γίνονται μεταγωγές. Επίσης, είναι εύλογο να διερωτάται κανείς για ποιο λόγο μετήχθησαν όλοι οι - μετέπειτα - δραπέτες μαζί, εφόσον ήταν γνωστό ότι επρόκειτο για σεσημασμένους.

Άξιο απορίας είναι ακόμη το πώς γίνεται να μη διαπίστωσε κανείς ότι οι δραπέτες έκοβαν κάγκελα σε παραθυράκι της τουαλέτας, πόσω μάλλον όταν κάτι τέτοιο συνέβη μετά τα μεσάνυχτα. Άλλο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το πού βρήκαν οι δράστες τα εργαλεία για να κόψουν τα κάγκελα, όπως και το πώς βρέθηκε ανασφάλιστη η πόρτα του λεβητοστασίου.

Μεταξύ άλλων, τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφές με “ποινικούς” που είτε κρατούνται, είτε βρίσκονται εκτός φυλακών, και οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο σχέδιο διαφυγής τους.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News