Την περασμένη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο έδωσε στην δημοσιότητα τις κεντρικές κατευθύνσεις του νέου ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, όσοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, είτε είναι στην κατηγορία εκείνων που έχουν ακίνητο σε περιοχή που εντάχθηκε τελευταία στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της τιμής, είτε έχουν ακριβό ακίνητο σε περιοχή με μεγάλη αύξηση την αντικειμενική τιμή.
Από εκεί και πέρα οι βασικές αλλαγές στο νέο σύστημα προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, συνοψίζονται στα εξής:
- Προκύπτει νέα μεσοσταθμική μείωση 13%, η οποία έρχεται να προστεθεί στη μείωση 22% του 2019, ώστε να διαμορφωθεί αθροιστική μείωση σε σχέση με το 2018 της τάξεως του 34% ή 920 εκατ. λιγότερα για τα φυσικά πρόσωπα.
- Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για όλα τα ακίνητα αξίας έως και 400.000 ευρώ.
- Ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για ακίνητα πάνω από 400.000, που στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι μικρότερος από αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι.
- Ο νέος Φόρος θα εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Απριλίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.
Σημαντική μείωση που μπορεί να φτάσει έως και το 80% προβλέπεται για τους κατόχους οικοπέδων, με το σκεπτικό ότι η όποια απόδοση υπάρξει για τους ιδιοκτήτες θα είναι μελλοντική και όχι στην παρούσα στιγμή.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανέρχεται πλέον σε 750 δισ. ευρώ μετά την αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών. Ο συνολικός φόρος που θα βεβαιωθεί φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,233 δισ. ευρώ από 2,587 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε για το 2021. Συνολικά η μείωση ανέρχεται σε 354 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.
Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Υπό καθεστώς νέων αντικειμενικών αξιών τελεί η χώρα από 1.1.2022, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 20% κατά μέσο όρο τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Κρήτη, ενώ η αύξηση «αγγίζει» το 10% στα προάστια του Ηρακλείου.
«Σαν αντιστάθμισμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών», αναφέρει ο Γιώργος Αράπογλου, «λειτουργεί η μείωση φόρου του υπολογισμού κτίσματος και η μείωση φόρου στα οικόπεδα, που συνυπολογίζονται για το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, ο φόρος υπολογισμού κτίσματος υπολογίζονταν με 3,70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλέον θα εκτιμάται προς 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό κτίσματος. Συνεπώς, προκύπτει μείωση 27% του φόρου. Η μείωση φόρου στα οικόπεδα χωρίς κτίσμα, είναι ακόμη υψηλότερη και ανά περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%», συμπληρώνει. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.
«Στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ συνυπολογίζονται 9 συντελεστές, συνεπώς η αύξηση που επιβλήθηκε στις αντικειμενικές αξίες υπό το νέο καθεστώς, δεν οδηγούν και σε αύξηση του λογαριασμού για τον ΕΝΦΙΑ», τονίζει ο κ. Αράπογλου.
Διαβάστε ακόμη:
⇒Το τσιμέντο πνίγει το Ηράκλειο - Τελευταίο στην «πράσινη» λίστα της Ευρώπης
Πώς «μεταφράζονται» οι αλλαγές στις περιοχές της Κρήτης
Μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα λάβουν, όπως ισχύει και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων της Κρήτης.
Προς επίρρωση των παραπάνω στοιχείων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, λειτουργεί ως εξής μέσα από παραδείγματα περιοχών του Ηρακλείου:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό των μειώσεων, όταν λάβουν το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.
Ενδεικτικό παράδειγμα εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ για το Ηράκλειο
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης των ανακοινώσεων για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρέθεσε σχετικά παραδείγματα για το ύψος της μείωσης, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ένα παράδειγμα που προσομοιάζει στα δεδομένα του Ηρακλείου είναι εκείνο που δόθηκε για την Καισαριανή.
Συγκεκριμένα, για ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωσε φόρο το 2021, 310 ευρώ.
Παρά το γεγονός πως το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ.
Δηλαδή, με αύξηση στην αξία του ακινήτου κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 29,05%.
Πού καταγράφεται αύξηση ΕΝΦΙΑ στην Κρήτη παρά τις αντισταθμιστικές ρυθμίσεις
«Χαμένοι» είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές της Κρήτης όπου καταγράφεται «εκτίναξη» αντικειμενικών αξίων, σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που σημειώνεται μεσοσταθμικά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών της Κρήτης, στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτελούν αρχικά η Χερσόνησος, στην οποία καταγράφεται αύξηση αντικειμενικών αξιών που «αγγίζει» ακόμη και το 75%, σε συγκεκριμένες τιμές ζώνης της τουριστικής περιοχής.
Αυξήσεις αναμένεται να δουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Άγιο Νικόλαο, ιδίως στην τιμή ζώνης που βρίσκεται κοντά στην λίμνη αλλά και στην Νέα Αλικαρνασσό, εξαιτίας της επικείμενης απομάκρυνσης του υφιστάμενου αεροδρομίου.
Το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων, θα διαφανεί όταν οι ιδιοκτήτες λάβουν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.
Διαβάστε ακόμη:
⇒Εκτόξευση στην οικοδομική δραστηριότητα - Γιατί είναι απλησίαστα τα ενοίκια στην Κρήτη
«Χαμένοι» οι ιδιοκτήτες σε τουριστικά νησιά – Το ξεχωριστό παράδειγμα της Ιθάκης
Σε πανελλαδικό επίπεδο, σημαντικές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί η Ιθάκη. «Το νησί της Ιθάκης μέχρι 31.12.2021, δεν είχε ενταχθεί στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και σε συνδυασμό με την τουριστική δραστηριότητα, θα υπάρξει ακόμη και διπλασιασμός στις αντικειμενικές αξίες. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ», τονίζει ο κ. Αράπογλου.
Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου στην αναζήτηση ακινήτων
Η αναζήτηση των ακινήτων «συγκεντρώνεται» κυρίως σε περιοχές του Ηρακλείου οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.
Σύμφωνα με τα είχε αναφέρει στο neakriti.gr ο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα.
Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικείμενων οδικών του συνδέσεων.
«Βλέπουν δηλαδή την αγορά ακινήτων στην περιοχή ως επένδυση για το μέλλον και σε αρκετές περιπτώσεις για τουριστική αξιοποίηση».
Μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr δίνεται η γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και μπορείτε να υπολογίσετε την αξία των ακινήτων σας.
Τι λένε εκπρόσωποι της αγοράς
Κωνσταντίνος Κόλλιας Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Εκτός από το πολύ σημαντικό γεγονός της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, η κάλυψη του επιπλέον κόστους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις (έως και 10), συμπληρώνουν το σύνολο της ελάφρυνσης, κυρίως για τη μεσαία τάξη, και ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Επιπλέον, η κίνηση αυτή πρέπει να αποτελέσει την απαρχή - για τη φετινή χρονιά - για τη μείωση και άλλων φόρων, όπως οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, ώστε να ελαφρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τις ανατιμήσεις των προϊόντων, λόγω των αναταράξεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ
«Η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ εκτός από μία μεγάλη ανάσα για τα νοικοκυριά, δίνει και μια μεγάλη βοήθεια στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα με ιδιοχρησιμοποιούμενα ιδιόκτητα επαγγελματικά ακίνητα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος το οποίο υφίσταται το τελευταίο διάστημα. Με την μείωση του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την συνέπεια λόγων και έργων της για σταθερή αθροιστική αποκλιμάκωση των άμεσων και έμμεσων φόρων και εισφορών με στόχο να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, την αγοραστική δύναμη, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Χαιρετίζω τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, όπου ανεξάρτητα με τα αντίμετρα του ΦΜΑΠ στην κατάργηση του άδικου συμπληρωματικού φόρου, τα “συν” είναι σαφώς περισσότερα για 5 εκατ. ιδιοκτήτες, αφού η μείωση θα απαλλάξει όλα τα αδύναμα νοικοκυριά και την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από μία οικονομική επιβάρυνση σε μια χρονική συγκυρία, όπου η αγορά επιζητά τις κατάλληλες οικονομικές παρεμβάσεις, που μπορούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να δημιουργήσουν ανάχωμα στην ακρίβεια.»
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% αποτελεί μία θετική εξέλιξη, όπως εξάλλου κάθε μείωση φόρου. Πρόκειται για μία απόφαση της κυβέρνησης που είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Όμως, σε αυτή τη χρονική στιγμή, με το κύμα της ακρίβειας να πλήττει βάναυσα επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τις συνέπειες της πανδημίας να απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, χρειάζονται και άλλα μέτρα στήριξης. Και μέσω περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά αλλά και στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως η αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120. Έτσι η επιχειρηματική κοινότητα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να αποφευχθούν τα λουκέτα στην αγορά.
(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)
Σχόλια