Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Καρέ καρέ η τελετή Ενθρόνισης

Κρήτη
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Καρέ καρέ η τελετή Ενθρόνισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απευθείας μετάδοση από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, η τελετή Ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Σεβασμιωτάτου κ. Ευγενίου - LIVEBLOG όλες οι εξελίξεις

Στο Ηράκλειο της Κρήτης και τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2022, η τελετή Ενθρόνισης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

2:45: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μετά την λήξη του ενθρονιστήριου λόγου για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο:

«Ηλιόλουστη και χαρμόσυνη μέρα για το νησί μας. Η Κρήτη υποδέχεται τον νέο της Ποιμενάρχη.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος, είμαι σίγουρος ότι θα είναι άξιος της μακραίωνης και βαριάς παράδοσης της εκκλησίας της Κρήτης.

Θα κομίσει το πνεύμα της ανανέωσης στην εκκλησία, ώστε να αποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή. Θα φέρει ενότητα και αισιοδοξία.

Θα στρέψει το βλέμμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Του εύχομαι καλή δύναμη.

Η πολιτεία θα στέκεται πάντα στην εκκλησία. Όπως είπε, εξάλλου, και ο Αρχιεπίσκοπος, τον ίδιο λαό υπηρετούμε.

Εύχομαι πάντα οι καμπάνες να ηχούν, όσο χαρμόσυνα ηχούν σήμερα».

13:35 Ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ευγενίου

Η στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, καθώς στον ενθρονιστήριο λόγο του ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Μάλιστα ο νέος Αρχιεπίσκοπος, προτού ξεκινήσει τον ενθρονιστήριο λόγο του, ανέφερε:

Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη, αφενός για την κούραση που έχουμε υποβάλλει, αφετέρου για την μικροφωνική εγκατάσταση που δεν βοηθά και πολύ. Κατάλαβα ότι μάλλον, από εκεί πρέπει να ξεκινήσω».

13:00: Προσφώνηση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, στην Εθνρόνιση το Αρχιεπισκόπου Κρήτης

«Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης, κ.κ. Ευγένιε Πρόεδρε της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης

Ως Περιφέρεια Κρήτης, Σας υποδεχόμαστε σήμερα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, έμπλεοι χαράς και συγκίνησης.

Γνωρίζοντας πως πορευθήκατε σε ολόκληρο τον ιερατικό σας βίο με την αγάπη των ανθρώπων και την απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού, χαιρόμαστε που σήμερα βαδίζετε στα βήματα του Αποστόλου Τίτου, αναλαμβάνοντας την διαποίμανση της Εκκλησίας Του.

Καμαρώνουμε με τους πολίτες και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Κρήτης, τη λεβεντιά, την αξιοπρέπεια, την υποδειγματική αφοσίωση, την συνέπειά Σας στο επίταγμα της Αρχιερωσύνης.

Την εορτάσιμη ετούτη μέρα, μεταφέρετε μαζί σας στο Ηράκλειο, τον πλούτο των αρετών σας, αλλά και τις πολύτιμες ευχές του πληρώματος της Εκκλησίας της Κρήτης για υγεία, μακροημέρευση και αγλαόκαρπη διακονία.

Αλλά και τις ευχές που συνοδεύουν την πάνδημη προσφώνηση ΑΞΙΟΣ!, από το πρώτο άγγελμα της εκλογής σας ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης, από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Η δεκαετής συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, υπήρξε απόλυτα αποδοτική προς όφελος της κοινωνίας του Ρεθύμνου.

Συνεργασία που θα συνεχιστεί με ειλικρίνεια και αυταπάρνηση γιατί γνωρίζω πως θα εργαστείτε άοκνα και στο Ηράκλειο, ως πανάξιος διάδοχος της χορείας Άξιων Αρχιεπισκόπων και Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης που επέλεξαν τον δρόμο της προσφοράς και της θυσίας.

Είμαι βέβαιος, πως θα συνεχίσετε, θα συμπληρώσετε και μεγαλώσετε το έργο που επιτέλεσε ο εφησυχάζων σήμερα, προκάτοχος Σας, γέροντας Ειρηναίος.

Έχετε το σεβασμό, την αγάπη, την τιμή κλήρου και λαού να σας στηρίζουν στο έργο Σας.

Διαθέτετε πλούσια εκκλησιαστική και θύραθεν παιδεία, χαρισματική προσωπικότητα και εξαιρετική συγκρότηση, ευρύτητα οριζόντων, για να διαχειριστείτε τις νέες εποχές των ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων, μεγάλη εκκλησιαστική πείρα για να διοικήσετε, δοκιμασμένη αντοχή στις δυσχέρειες, λαμπρή πορεία ενότητας και συναλληλίας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όλα αυτά, προδιαγράφουν μια νέα πορεία αγόγγυστης και δημιουργικής προσφοράς στον συνάνθρωπο, στην εκκλησία και στην κοινωνία της Κρήτης.

Εύχομαι υγεία και μακροημέρευση.

12:45: Διαβάστηκε το πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα καθώς και το προεδρικό Διάταγμα

Ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού θρόνου διάβασε το πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ενώ στη συνέχεια ο επίσκοπος Κνωσσού Πρόδρομος, διάβασε το προεδρικό Διάταγμα που αναφερόταν στην εκλογή και τοποθέτηση του κ. Ευγενίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπούν, δύο Κρήτες στην καταγωγή, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος κ. Θεόδωρος.

12:10: Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: «Αγαπητά μου παιδιά, αδελφοί καστρινοί και φιλοκαστρινοί. έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε.»

Στην αντιφώνησή του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος ευχαρίστησε όλους για τη τιμή που του επιφύλαξαν, αναφέροντας:

«Αγαπητέ μου κ. δήμαρχε σας ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη για την θερμή υποδοχή καθώς και για τους λόγους σας που διαπνέονται για την αγάπη σας στην Εκκλησία και για την αποστολή της, σας ευχαριστώ και για το πολύτιμο δώρο σας. 

Από όσα είπατε τόσο όμορφα φανερώνεται έκδηλα η αρχοντιά και το μεγαλείο αυτού του τόπου. Πιστέψτε με μόνο για την Εκκλησία και την Αγία της παράδοση, δέχτηκα να γίνονται αυτά εδώ. Θα ήθελα να έρθω απλά και σιγανά χωρίς επισημότητες, αλλά αλλιώς σκευλεύουν τα θέσμια και πρέπει να υπακούσω.

Με βαθιά συγκίνηση επανέρχομαι σήμερα στο Ηράκλειο. Σκύβω και προσκυνώ το μυροβόλο χώμα αυτής της πολιτείας, που πριν ακριβώς έναν αιώνα, δέχτηκε την προσφυγική μου οικογένεια.

Προσκυνώ το χώμα αυτής της πολιτείας που πριν από μισό και πλέον αιώνα υποδέχτηκε την γέννησή μου. 

Επιστρέφοντας στο Μεγάλο Κάστρο της Καρδιάς μου, και στον Άγιο Μηνά, αντικρίζω τα πρόσωπά σας, γιατί βλέπω στα βλέμματά σας την αγάπη, την ελπίδα πιστοί στην εκκλησία που μας αναγεννά καθημερινά. 

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας αγκαλιάσω έναν έναν και να σας πω πόσο σας ευχαριστώ. Γνωρίζω από παλιά την ευλάβεια και την φιλοτιμία σας. Είμαι βέβαιος ότι το χέρι του θεού οδήγησε τα βήματά μου εδώ, για να γίνω ο δικός σας άνθρωπος.

Αγαπητά μου παιδιά αδελφοί καστρινοί και φιλοκαστρινοί έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε. 

Ζητώ την συνδρομή των προσευχών σας, με πρώτη αυτή την του προκατόχου μου κ.κ. Ειρηναίου. 

Σας ασπάζομαι όλους με αγάπη πατρική και εύχομαι ο θεός να ευλογεί την αγία συμπόρευσή μας, στην πλατεία στράτα της κοινής μας ζωής η απαρχή της οποίας μόλις έγινε.

Να εύχεστε κι εσείς από καρδιάς!»

12:03 Άξιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος - Η προσφώνηση του από τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό

Η προσφώνηση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο κατά την τελετή ενθρόνισής του

«Καλώς ορίσατε στην Αρχιεπισκοπή, καλώς ορίσατε στο Ηράκλειο.

Σας υποδεχόμαστε όλοι με τιμή και με χαρά και σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία. «ΑΞΙΟΣ»!

Με τα παραπάνω λόγια ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την προσφώνηση του στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, στο πλαίσιο της τελετής ενθρόνισής του, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά και τον προσφώνησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η προσήλωσή σας στις μεγάλες αξίες: της Χριστιανικής Θρησκείας και του Ανθρώπου, από κοινού με την πραότητα, τις συνετές επιλογές σε κάθε ζήτημα, τον ενωτικό σας λόγο, την επίγνωση των απαιτήσεων και των προβλημάτων της εποχής μας, τις θεολογικές σας γνώσεις και την πολύπτυχη εμπειρία σας στα εκκλησιαστικά θέματα, υπήρξαν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την έως σήμερα διαδρομή σας. Τα στοιχεία αυτά προσδιορίζουν εφεξής και την πορεία σας στο υψηλό λειτούργημα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η παρακαταθήκη τού εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Χριστιανοσύνη, όχι μόνο του τόπου μας.

Με πνεύμα ενότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ορθοδοξίας, προβάλλοντας το βαθύτερο νόημα του Χριστιανισμού, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, είναι βέβαιον ότι το έργο σας θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία της Εκκλησίας της Κρήτης, δικαιώνοντας την υψηλή διακονία σας.

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου και όλων των κατοίκων της πόλης μας, σας ευχόμεθα υγεία, φωτεινό και δημιουργικό έργο και πλήρη επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών σας, ως Προκαθημένου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Θα μας βρείτε συμπαραστάτες στο έργο σας, για το καλό του τόπου και των πολιτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια, και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσουν στον δρόμο της προκοπής, της κοινωνικής συνοχής, και της αλληλεγγύης».

12:00: Αφίξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου

11:56: Άφιξη Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως

11:47: Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης

11:45: Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης

11:44: Γιάννης Ραγκούσης - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

11:43: Μανώλης Κεφαλογιάννης - Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία

11:43: Άφιξη Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

11:40: Συγκέντρωση πλήθους στον Άγιο Μηνά

Ακολουθεί η είσοδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά για την Τελετή της Ενθρονίσεως, η διάρκεια της οποίας υπολογίζεται στις δύο ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18:00 θα τελεστεί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου ο Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο, καθώς και η Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας καί Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991.

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» καΙ Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος».Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής.

Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε την 9η Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2010. Από τον Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News