Κοκκίνη Χάνι: Στοιβαγμένοι οι σπουδαστές της σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων σε καιρό πανδημίας

Κρήτη
Κοκκίνη Χάνι: Στοιβαγμένοι οι σπουδαστές της σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων σε καιρό πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαράδεκτες συνθήκες στο Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων καταγγέλλει το Σωματείο Ζαχαροπλαστών και Μαγείρων ν. Ηρακλείου - «Δεν τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα»

Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο εργαστήρι των πρακτικών μαθημάτων Ζαχαροπλαστικής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ), σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ζαχαροπλαστών και Μαγείρων του ν. Ηρακλείου και γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριου Μωυσάκη, ο οποίος με τα ίδια του τα μάτια διαπίστωσε σκηνές και εικόνες που δεν αρμόζουν σε σπουδαστές. Όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία και ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη Σχολή, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται και στις αίθουσες όπου κάνουν τα πρακτικά μαθήματα οι σπουδαστές Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει όσον αφορά στην αίθουσα όπου διενεργούνται τα πρακτικά μαθήματα ζαχαροπλαστικής στη δημόσια Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι. Είναι μια αίθουσα όπου κυριολεκτικά οι σπουδαστές στοιβάζονται με σκοπό να κάνουν το μάθημά τους. Την ίδια στιγμή, τόσο ο εξοπλισμός όσο και οι πρώτες ύλες είναι μη ικανοποιητικά όσον αφορά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μαθημάτων.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ζαχαροπλαστών και Μαγείρων του ν. Ηρακλείου και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριο Μωυσάκη, ο οποίος επισκέφτηκε τη Σχολή και μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί, λέγοντας: «Πήγαμε ως Σωματείο με σκοπό να επισκεφτούμε τα παιδιά της Σχολής και είδαμε μια τρομακτική κατάσταση. Δεν τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα. Το εργαστήριο ήταν αρκετά μικρό. Ήταν δύο αίθουσες αρκετά μικρές, όπου πραγματικά οι σπουδαστές έχουν κονσερβοποιηθεί για να κάνουν μάθημα. Ουσιαστική πρακτική άσκηση δε γίνεται. Επίσης, είναι απελπιστική η κατάσταση όσον αφορά στον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες. Δεν μπορούν να κάνουν μάθημα σε μια αίθουσα που έχει δύο μάτια κουζίνας και πετρογκάζ. Είναι απαράδεκτο. Και απορώ ποιοι είναι εκείνοι οι υπεύθυνοι που εγκρίνουν τέτοιες αίθουσες, ώστε οι σπουδαστές να κάνουν μάθημα. Κανένας δεν έχει πάει να δει τις αίθουσες. Εάν κάποιος είχε επισκεφτεί τις αίθουσες, θα ήταν αδιανόητο να τις εγκρίνει. Είναι επικίνδυνο να λειτουργούν τέτοιες σχολές από καθαρά υγειονομική άποψη. Είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν 20 άτομα γύρω από μια κουζίνα με δύο μάτια και ο ένας να βρίσκεται δίπλα στον άλλο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μωυσάκης, πριν από μερικά χρόνια είχαν έρθει σε επικοινωνία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και κατόπιν συμφωνίας είχαν δώσει στη Σχολή τις αίθουσες του Επιμελητηρίου που βρίσκονται στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Ωστόσο, η διενέργεια πρακτικών μαθημάτων ζαχαροπλαστικής κάτω από τις δεδομένες υγειονομικές συνθήκες είναι απαράδεκτη, όπως τονίζει ο κ. Μωυσάκης.

Ανακοίνωση

Το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου εξέδωσε και ανακοίνωση, μιλώντας για απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες στο Εργαστήρι. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Μετά από επίσκεψη του Σωματείου μας στον χώρο που γίνονται τα πρακτικά μαθήματα των σπουδαστών της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, με οργή διαπιστώσαμε ότι οι συνθήκες με τις οποίες γίνονται τα μαθήματα είναι απαράδεκτες.

Πρώτον, επουδενί ο χώρος δεν πληροί τις προδιαγραφές εργαστηρίου, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και κατά συνέπεια, να κινδυνεύει η υγεία των ίδιων των σπουδαστών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Δεύτερον, από πλευράς εξοπλισμού κουζίνας, οι παροχές είναι υποτυπώδεις για τον αριθμό των μαθητών, από τις πρώτες ύλες μέχρι και τον επιμέρους εξοπλισμό σε σκεύη και μηχανήματα. Το Σωματείο καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες που γίνονται τα πρακτικά μαθήματα των σπουδαστών και ζητάμε την άμεση διακοπή τους, έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Το Σωματείο έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τοπικούς φορείς του νομού, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να βρεθεί κατάλληλη και αξιοπρεπής λύση στο πολύ σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά θα συναντήσουμε ευήκοα ώτα».

Ερώτηση Κεγκέρογλου και Μπιάγκη

Νέα παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση της Σχολής

Την ίδια στιγμή, είναι άξιο αναφοράς πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις ως προς την απόφαση της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη να μεταφερθεί η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων σε ιδιωτικά χέρια. Οι αντιδράσεις προέρχονται τόσο από τον χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων, όσο και από βουλευτές του ν. Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, με ερώτησή τους προς το υπουργείο Τουρισμού, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Δ. Μπιάγκης ζητούν από την κυβέρνηση να στηριχθούν και να αναβαθμιστούν οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Τουρισμού κ. Ζαχαράκη περί παραχώρησης της λειτουργίας της Δημόσιας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κοκκίνη Χάνι σε ιδιώτη, δημιουργήθηκε ένα έντονο κλίμα απογοήτευσης και αγανάκτησης στο νησί μας.

Επειδή η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο τουρισμός,

Επειδή η Κρήτη συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ μέσω του τουρισμού κι έχει ραγδαία ανάπτυξη στις τουριστικές υποδομές,

Επειδή είναι κατάφωρη αδικία να απαξιώνεται επί σειρά ετών η Δημόσια Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κοκκίνη Χάνι και εν ριπή οφθαλμού να ανακοινώνεται η παραχώρηση της λειτουργίας της σε ιδιώτη,

Επειδή οι ανάγκες εκπαίδευσης είναι άμεση συνάρτηση της μεγάλης ζήτησης σε εξειδικευμένο προσωπικό στην Κρήτη», ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«1) Τι προτίθεστε να πράξετε για την εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση της Δημόσιας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κοκκίνη Χάνι;

2) Τι άλλο προτίθεστε να πράξετε για την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της πραγματικής δωρεάν εκπαίδευσης για τους υποψηφίους Τουριστικών Επαγγελμάτων;

3) Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε εκπαίδευση και επιμόρφωση για τα τουριστικά επαγγέλματα στο νησί;».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News