Κρήτη: Ο τρίτος ψυχρότερος Ιανουάριος της δεκαετίας - Πρώτο το νησί στις αρνητικές αποκλίσεις μέγιστης θερμοκρασίας

Κρήτη
Κρήτη: Ο τρίτος ψυχρότερος Ιανουάριος της δεκαετίας - Πρώτο το νησί στις αρνητικές αποκλίσεις μέγιστης θερμοκρασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέση απόκλιση του μήνα σε όλη τη χώρα, με κατά 1.2°C χαμηλότερες τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της δεκαετίας 2010-2019

Στην Κρήτη καταγράφονται οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τον Κ. Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Κρήτη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μέση απόκλιση του μήνα σε όλη τη χώρα, με κατά 1.2°C χαμηλότερες τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της δεκαετίας 2010-2019. Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει τις αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για τον 3ο πιο ψυχρό Ιανουάριο στην Κρήτη μετά το 2010, πίσω από τους αντίστοιχους του 2017 και 2012.

Η κατάταξη της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας στην Κρήτη από το 2010 και μετά δίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Ο Ιανουάριος του 2021 παραμένει ο θερμότερος Ιανουάριος στην Κρήτη μετά το 2010.

Διαβάστε ακόμη:

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Στα «λευκά» ντύθηκε ολόκληρη η Κρήτη (εικόνες, βίντεο)

Διαβάστε ακόμη:

Η κατάλευκη Κρήτη μέσα από τον φακό των αναγνωστών μας

Δύο ακραία θερμοκρασιακά «πρόσωπα» είχε ο φετινός Ιανουάριος, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Την διπροσωπία του Ιανού εμφάνισε ο Ιανουάριος του 2022. Ξεκίνησε αρκετά θερμός, ιδιαίτερα στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα, όπου τοπικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας την πρώτη εβδομάδα του μήνα ξεπέρασαν τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές κατά 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το δεύτερο όμως δεκαήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από ψυχρές εισβολές και την κακοκαιρία «Διομήδης» και η θερμοκρασία επανήλθε για λίγες μέρες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές. Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφερε πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα μεταφράστηκαν σε αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών έως και -11°C από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo στην Κρήτη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μέση απόκλιση του μήνα, με κατά 1,2°C χαμηλότερες τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τις φυσιολογικές τιμές. Πρόκειται για τον τρίτο πιο ψυχρό Ιανουάριο στα νησιά του Αιγαίου από το 2010, πίσω από τους αντίστοιχους του 2017 (-1,8°C) και 2012 (-2,1°C).

Σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασιών υπήρξαν επίσης στη Στερεά Ελλάδα κατά την κακοκαιρία «Ελπίς», με τον μετεωρολογικό σταθμό στο κέντρο της Αθήνας (Γκάζι) να καταγράφει μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στις 24/01 κατά 11,3°C χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Τέλος, στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοσημείωτο ήταν το πλήθος των ημερών με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, ειδικά στο Κάτω Νευροκόπι (22 ημέρες), καθώς επίσης στον Πολύγυρο και στη Ξάνθη (18 ημέρες).

Ο καιρός σήμερα στην Κρήτη

Νέο κύμα κακοκαρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κρήτη, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τις προγνώσεις σήμερα Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το μεσημέρι προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 και βαθμιαία 7 με 8 και τοπικά έως 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Live η εξέλιξη του καιρού:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News