Ακατάλληλη διά ανηλίκους η εκπομπή της «ΚΡΗΤΗ TV» για τα Ίμια;

Κρήτη
Ακατάλληλη διά ανηλίκους η εκπομπή της «ΚΡΗΤΗ TV» για τα Ίμια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκπομπή ασχολήθηκε με ένα ιστορικό θέμα και ενώ είχε πετύχει ήδη στα πρώτα δύο 24ωρα στο Youtube εξαιρετικά εντυπωσιακές επιδόσεις ξαφνικά όσοι προσπαθούσαν να μπουν και να τη δουν στο γνωστό ιντερνετικό κανάλι, έβλεπαν μια μαύρη οθόνη και ένα μήνυμα να... επαληθεύσουν την ηλικία τους

Η υπόθεση της λογοκρισίας, με διάφορες αιτίες και αφορμές, συνήθως νεφελώδεις και τουλάχιστον «ύποπτες», στα κοινωνικά δίκτυα, έχει αρχίσει να γίνεται κανονική μάστιγα.

Έχουμε παρακολουθήσει διάφορα δημόσια πρόσωπα να «φιμώνονται», με καταγέλαστες συνήθως αφορμές, ακόμη και να απενεργοποιούνται οι λογαριασμοί τους από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κοινωνικά δίκτυα.

Στην περίπτωση που μας έδωσε την αφορμή για τούτο εδώ το σχόλιο έχουμε όχι απλώς λογοκρισία δημοσίου λόγου, αλλά και φίμωση δημοσιογράφου!

Ο καλός συνάδελφος Γιώργος Σαχίνης παρουσιάζει μία από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες (έχοντας «αντέξει» στην ολοκληρωτική σχεδόν εξαφάνιση του είδους από τις τηλεοπτικές μας οθόνες) πολιτικές εκπομπές διαλόγου όχι μόνο στην περιφερειακή τηλεόραση, αλλά γενικώς στη χώρα.

Η εκπομπή «Αντιθέσεις», που προβάλλεται κάθε βδομάδα στην «ΚΡΗΤΗ TV», έχει κερδίσει με τη συνέπεια και συνέχειά της την αγάπη των τηλεθεατών. Και είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και στα κοινωνικά δίκτυα - λ.χ. πολύ πρόσφατα ξεπέρασε τους 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες στο Youtube, μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή επίδοση.

Την περασμένη βδομάδα, η εκπομπή ασχολήθηκε με ένα ιστορικό θέμα που λόγω της χρονικής εγγύτητας συνεχίζει να «καίει»: τα Ίμια! Οι καλεσμένοι ήταν, ο καθένας τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις απόψεις που εκφράζουν.

Και ενώ η εκπομπή είχε πετύχει ήδη στα πρώτα δύο 24ωρα στο Youtube εξαιρετικά εντυπωσιακές επιδόσεις (πάνω από 60.000 θεάσεις, νούμερο εξωπραγματικό για εκπομπή λόγου και μάλιστα πολύωρη!), ξαφνικά όσοι προσπαθούσαν να μπουν και να τη δουν στο γνωστό ιντερνετικό κανάλι, έβλεπαν μια μαύρη οθόνη και ένα μήνυμα να... επαληθεύσουν την ηλικία τους. Γιατί; Διότι η εκπομπή είχε χαρακτηριστεί “ακατάλληλη για ανήλικους”!!!!! Για την ακρίβεια, είδαν το μήνυμα: «Επιβεβαιώστε την ηλικία σας - Ολοκληρώστε έναν σύντομο έλεγχο για να δείξετε ότι είστε αρκετά μεγάλοι για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο». Επίσης στην περιγραφή αναφέρεται: «Βίντεο ακατάλληλο για ανηλίκους (βάσει των Οδηγιών κοινότητας)».

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για μια απόπειρα λογοκρισίας που δεν μπορεί να είναι τυχαία, που δε δικαιολογήθηκε με κανέναν τρόπο στους δημιουργούς της εκπομπής.

Τι ακριβώς σημαίνει «ακατάλληλη για ανήλικους» όσον αφορά σε μια δημοσιογραφική εκπομπή, στην οποία ούτε βωμολοχίες ακούγονται, ούτε «ακατάλληλο» είναι το θέμα. Ένα θέμα καθαρά πολιτικό.

Είπαμε, δεν είναι «μεμονωμένο» φαινόμενο. Έχουμε δει πολλά παραδείγματα χυδαίας λογοκρισίας από το Facebook, το Twitter, τώρα και το Youtube. Και στην τελευταία περίπτωση μιλάμε και για εξαιρετικά «ύπουλη» λογοκρισία, δεν κατέβασαν το βίντεο, απλώς (!) το χαρακτήρισαν «ακατάλληλο», ώστε να χρειάζεται όποιος θέλει να το δει να περάσει από ολόκληρη διαδικασία. Και φυσικά απαγορεύοντας στους νέους τη δυνατότητα να δουν ένα τέτοιο σημαντικό και ιδιαίτερα ουσιώδες θέμα.

Τους νέους, οι οποίοι όμως την ίδια ώρα μπορούν να παρακολουθούν ανεμπόδιστα τους τράπερς να τραγουδούν για μάγκες νταβατζήδες, που εκμεταλλεύονται πόρνες και κάνουν... χιλιόμετρα τις γραμμές κόκας. Όλα αυτά δεν είναι ακατάλληλα για ανηλίκους, είναι μια εκπομπή που μιλά για τα Ίμια.

Ο φασισμός είναι εδώ, δεν είναι μια προοπτική για το αύριο. Ένας φασισμός που ξεκινά πλέον από τις ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες έχουν εκχωρηθεί τα πάντα και είναι πανίσχυρες, πολύ ισχυρότερες απ' οποιοδήποτε κράτος.

Όπως ήταν φυσικό,  η αίθουσα σύνταξης των «Αντιθέσεων» κλήθηκε να διαχειριστεί βροχή μηνυμάτων, μετά από την απόφαση της πλατφόρμας YouTube να διακόψει την μετάδοση της εκπομπής, προκειμένου να δηλώσουν οι χρήστες εάν είναι άνω των 18 ετών. «Επιβεβαιώστε την ηλικία σας – ολοκληρώστε έναν σύντομο έλεγχο για να δείξετε ότι είστε αρκετά μεγάλοι για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο ακατάλληλο για ανηλίκους (βάσει των Οδηγιών κοινότητας)». Αυτό ήταν το μήνυμα της πλατφόρμας που προκάλεσε αίσθηση.

Να σημειωθεί πως στην εκπομπή βρέθηκαν καλεσμένοι ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ο Μανούσος Παραγιουδάκης, Στρατηγός ε.α / Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Κοσμάς Χρηστίδης, Ναύαρχος ε.α / Επίτιμος Αρχηγός Γ. Ε. Ν., ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. ο Διονύσης Τσιριγώτης, επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Διεθνών Σχέσεων & Διπλωματίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ο Σάββας Καλεντερίδης, Γεωπολιτικός - Στρατιωτικός Αναλυτής, επικεφαλής του «Ινφογνώμων».

Δεδομένου ότι οι προβολές της εκπομπής μέσα σε λίγα 24ωρα είχαν ανέλθει στις 62.000, εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, ποιες πολιτικές και διαδικασίες «παραβίασε» κατά την προβολή του ένα αφιέρωμα στα Ίμια, ώστε να κριθεί ακατάλληλο για ανηλίκους; Πού συνίσταται ακατάλληλο περιεχόμενο σε μία διαχρονικά αμιγώς επιμορφωτική εκπομπή;

Άλλωστε, η συζήτηση για την προστασία της παιδικής ηλικίας από προγράμματα που μεταδίδονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις ευρωπαϊκές χώρες και ο οδικός χάρτης δίνει και παίρνει. Μέχρι και αυτή την στιγμή, μετά και απο την Οδηγία της Επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει παραμένει «θολή», αφού δεν μπορεί ακόμα να εκπαιδευτεί εκέινος ο αλγόριθμος που θα προστατεύει αυτόματα τις «ευαίσθητες ηλικίες» από τηλεοπτικά προγράμματα και βίντεο.

Τι δηλώνει η Google αναφορικά με περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους

Κάποιες φορές το περιεχόμενο δεν παραβιάζει τις πολιτικές μας, αλλά μπορεί να είναι ακατάλληλο για θεατές κάτω των 18 ετών. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να επιβάλουμε περιορισμό ηλικίας στο βίντεο. Η πολιτική αυτή ισχύει για βίντεο, περιγραφές βίντεο, προσαρμοσμένες μικρογραφίες, ζωντανές ροές και κάθε άλλο προϊόν ή λειτουργία του YouTube.

Μάθετε περισσότερα για τον περιορισμό ηλικίας

Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος του περιεχομένου που λαμβάνουμε υπόψη για να θέσουμε περιορισμό ηλικίας. Μπορεί να θέσουμε περιορισμό ηλικίας στο περιεχόμενό σας, αν περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω θέματα. Παρακάτω δώσαμε κάποια παραδείγματα περιεχομένου στο οποίο μπορεί να τεθεί περιορισμός ηλικίας. Κάντε κλικ στις ενότητες πολιτικής για παραδείγματα που επισημαίνουν αυτά τα θέματα. Λάβετε υπόψη ότι η λίστα αυτή είναι ενδεικτική.

Ασφάλεια παιδιών

  • Ένα βίντεο που περιλαμβάνει ενήλικες οι οποίοι συμμετέχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, τις οποίες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να μιμηθούν ανήλικοι, όπως ο χειρισμός εκρηκτικών ή προκλήσεις που προκαλούν τραυματισμούς
  • Ένα βίντεο που προορίζεται για ενήλικες, αλλά μπορεί εύκολα να συγχέεται με περιεχόμενο για οικογένεια.

Επιβλαβείς ή επικίνδυνες δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των ελεγχόμενων ουσιών και των ναρκωτικών

  • Ένα βίντεο με ψεύτικες επιβλαβείς φάρσες το οποίο είναι τόσο αληθοφανές που οι θεατές δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά
  • Ένα βίντεο που προωθεί ένα μέρος διάθεσης κάνναβης

Γυμνό και σεξουαλικά προκλητικό περιεχόμενο

  • Ένα βίντεο που ενθαρρύνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως προκλητικός χορός ή θώπευση
  • Ένα βίντεο όπου το εμφανιζόμενο άτομο ποζάρει ώστε να προκαλέσει σεξουαλικά τον θεατή
  • Ένα βίντεο όπου το εμφανιζόμενο άτομο φοράει ρουχισμό που είναι γενικά μη αποδεκτός σε δημόσιο περιβάλλον, όπως εσώρουχα

Βίαιο ή παραστατικό περιεχόμενο

  • Ένα βίντεο που προβάλλει τα τραύματα επιζώντων σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα
  • Ένα βίντεο που εστιάζει σε βίαιες ή αποκρουστικές εικόνες, όπως με την αποκλειστική εστίαση στο πιο παραστατικό βίαιο μέρος μιας ταινίας ή ενός βιντεοπαιχνιδιού

Άσεμνη γλώσσα

  • Ένα βίντεο που χρησιμοποιεί υπερβολικές βωμολοχίες στον τίτλο, τη μικρογραφία ή τα σχετικά μεταδεδομένα
  • Ένα βίντεο που εστιάζει στη χρήση βωμολοχιών, όπως μία σύνθεση ή αποσπάσματα που απομονώθηκαν από το ευρύτερο πλαίσιο που έλαβαν χώρα

Τι συμβαίνει αν το περιεχόμενο έχει περιορισμό ηλικίας;

Τα βίντεο με περιορισμό ηλικίας δεν εμφανίζονται σε χρήστες ηλικίας κάτω των 18 ετών ή σε όσους έχουν αποσυνδεθεί. Επιπλέον, βίντεο με περιορισμό ηλικίας δεν μπορούν να προβληθούν στους περισσότερους ιστοτόπους τρίτου μέρους. Οι θεατές που κάνουν κλικ σε ένα βίντεο με περιορισμό ηλικίας σε άλλον ιστότοπο, όπως σε ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα περιήγησης, θα ανακατευθύνονται στο YouTube ή στο YouTube Music. Αφού μεταβούν, μπορούν να δουν το περιεχόμενο μόνο αφότου συνδεθούν κι είναι άνω των 18 ετών. Αυτή η διαδικασία βοηθάει να διασφαλίσετε ότι ανεξάρτητα από το πού ανακαλύπτεται το περιεχόμενο, αν ένα βίντεο φιλοξενείται από το YouTube, θα είναι ορατό μόνο στο κατάλληλο κοινό.

Δείτε την εκπομπή στο βίντεο που ακολουθεί:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News