ΕΛΚΕΘΕ: Αποτύπωμα της μορφολογίας του βυθού της χώρας

Κρήτη
ΕΛΚΕΘΕ: Αποτύπωμα της μορφολογίας του βυθού της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε το 30% με την έννοια της λεπτομερούς βυθομετρίας, πιθανώς και λίγο λιγότερο» ο διευθυντής ερευνών και τομέα θαλάσσιας Γεωλογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ Δημήτρης Σακελαρίου

 Στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» βρέθηκε ο  διευθυντής ερευνών και τομέα θαλάσσιας Γεωλογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ Δημήτρης Σακελαρίου, ο οποίος μίλησε για την μορφολογία του βυθού της χώρας.

«Είναι πάρα πολύ απλό. Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή αποτύπωση της στεριάς της χώρας. Πολλοί λίγοι ξέρουν για τον βυθό της χώρας. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρουμε ποιο είναι το ανάγλυφο το υποθαλάσσιο, ποιος είναι ο βυθός της χώρας.» επισήμανε ο κ. Σακελαρίου.

 Σε ερώτηση σχετικά με το ποσοστό που γνωρίζουμε το βυθό τόνισε: «Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε το 30% με την έννοια της λεπτομερούς βυθομετρίας, πιθανώς και λίγο λιγότερο. Όμως αυτό αφορά μόνο τη βυθομετρία. Είναι πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να μελετήσουμε, γιατί αυτή την στιγμή είμαστε πολύ πίσω.

 Παράλληλα, ο κ. Σακελαρίου μίλησε για τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από την μελέτη του βυθού των ελληνικών θαλασσών:

 «Τα νέα στοιχεία θα μας οδηγήσουν σε πολλές κατευθύνσεις. Αρχικά να πούμε για τη σεισμικότητα και τα ρήγματα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τα υποθαλάσσια ρήγματα, τι σεισμούς αυτά θα δώσουν έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και εμείς τις δραστηριότητες και τα κτίσματα που φτιάχνουμε, ώστε να μπορούν να αντέξουν τους σεισμούς.

Το δεύτερο κομμάτι είναι οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Είναι η νούμερο ένα παράγοντας που ευθύνεται για τα τσουνάμι. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλα τσουνάμι στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά έχουμε μικρά τσουνάμι που είναι κάθε δυο τρία χρόνια. Πρέπει να ξέρουμε τον υποθαλάσσιο βυθό για να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια του όρου. Για παράδειγμα με  ανανεώσιμες πηγές, όχι απαραίτητα τους υδρογονάνθρακες. Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και για το καλό της κοινωνίας και για το καλό του περιβάλλοντος.»

Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σακελαρίου υπογράμμισε:

«Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο του ΕΚΕΕΘΕ έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε κομμάτι- κομμάτι του βυθού των ελληνικών θαλασσών. Αυτό γίνεται με προγράμματα ερευνητικά που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από το εξωτερικό. Δυστυχώς υστερούμε.  Στην έρευνα σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις σκέφτονται διαφορετικά.»

 Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες περιοχές έχουν χαρτογραφηθεί περισσότερο :«Η χαρτογράφηση αφορά τις βαθιές περιοχές. Πολύ καλή χαρτογράφηση υπάρχει του βόρειου Αιγαίου, αρκετά καλή χαρτογράφηση υπάρχει και στα νότια του Αιγαίου. Παράλληλα, υπάρχει καλή χαρτογράφηση και νότια από την Κρήτη και κατά μήκους της ελληνικής τάφρου, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα βάθη. Και σε διάφορες άλλες περιοχές όπως του Ιονίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News