Χανιά: Μετρούν απώλειες από τα χιόνια κτηνοτρόφοι και αγρότες (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Μετρούν απώλειες από τα χιόνια κτηνοτρόφοι και αγρότες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για απώλειες της τάξης του 10 έως 20% στην κτηνοτροφία

Μεγάλες καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο άφησε πίσω του ο χιονιάς που έπληξε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Χανίων. Σημαντικές είναι οι ζημιές στα ελαιόδεντρα όπου η συγκομιδή του ελαιοκάρπου δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ για απώλειες σε νεογέννητα αμνοερίφια εξ αιτίας του ψύχους μιλούν οι κτηνοτρόφοι, που μάλιστα εκτιμούν πως δεν θα έχουν δικαίωμα σε αποζημιώσεις, λόγω της αδυναμίας ακριβούς καταγραφής των νεκρών ζώων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννη Βερικάκη, ο οποίος αναφορικά με τις καταστροφές εξηγεί:

«Αυτή τη στιγμή στα ποιμνιοστάσια είναι ένα 10-20%, ενώ τα νεογέννητα ζώα χάθηκαν από το ψύχος.» 

Οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις για αποζημίωση στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κτηνοτρόφοι: Έως τη Δευτέρα οι αιτήσεις για αποζημίωση από την «Ελπίδα»

Στο μεταξύ ,οι φόβοι των ελαιοπαραγωγών για καταστροφή των ελαιόδεντρων από το βάρος του χιονιού επιβεβαιώθηκαν. Όχι μόνο θα δουν μειωμένη παραγωγή φέτος αλλά είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί και η παραγωγή των επόμενων χρόνων.

Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τον καρπό και στην προκειμένη περίπτωση οι καταστροφές καταγράφονται στα ελαιόδεντρα, το καθεστώς των αποζημιώσεων στους πληγέντες είναι θολό. Με τη σεζόν να εξελίσσεται με συσσωρευμένα προβλήματα ,η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Χανίων καλεί τους αγρότες σε μηχανοκίνητη πορεία τη Δευτέρα στις 11 το πρωί με αφετηρία τον κόμβο Μουρνιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News