Ηράκλειο: «Ανάσα» για 2.000 εργαζόμενους που επιστρέφουν στα πόστα τους από Δευτέρα

Κρήτη
Ηράκλειο: «Ανάσα» για 2.000 εργαζόμενους που επιστρέφουν στα πόστα τους από Δευτέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Μιχάλης Ριζικιανάκης στη «Νέα Κρήτη» για την επιστροφή των εργαζομένων του Ηρακλείου στην εργασία τους

Δύο χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν στον επαγγελματικό τους χώρο και πιο συγκεκριμένα στους παραγωγικούς κλάδους της εστίασης και του επισιτισμού στον νομό Ηρακλείου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, γεγονός που σημαίνει πως έλαβαν ειδική αποζημίωση από το ελληνικό κράτος. Οι εργαζόμενοι στον χώρο του επισιτισμού και της εστίασης βίωσαν ένα αρκετά άσχημο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, εξαιτίας της λήψης μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, και είναι πλέον έτοιμοι να επιστρέψουν, αρχής γενομένης από Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλοι 2.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΟΑΕΔ στον ν. Ηρακλείου, εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λαμβάνοντας από την Πολιτεία έκτακτο επίδομα. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το μέτρο προσπαθώντας να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, με συνέπεια να προχωρήσει σε μέτρα, όπως το κλείσιμο της εστίασης μετά τις 12 το βράδυ και την παύση της μουσικής.

Ύστερα από ένα σχεδόν μήνα, και πιο συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινάει η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και η επαναλειτουργία της μουσικής σε χώρους εστίασης και επισιτισμού. Αυτό σημαίνει πως επιστρέφει ένας αριθμός εργαζομένων που προσεγγίζει τα 2.000 άτομα σε ολόκληρο τον νομό Ηρακλείου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βίωσαν έναν αρκετά άσχημο τέλος του 2021 και ένα επίσης άσχημο ξεκίνημα του 2022. Οι υψηλοί επιδημιολογικοί δείκτες της μετάλλαξης “Όμικρον” έκαναν πολλούς να αισθανθούν δυσαρέσκεια. Οι εξαγγελίες για άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα έβαλε τέλος στα σενάρια πότε θα επιστρέψει ο κόσμος του επισιτισμού στον επαγγελματικό του χώρου, με μεγάλη μερίδα των ανθρώπων να είναι εξουθενωμένο οικονομικά και ψυχολογικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, Μιχάλη Ριζικιανάκη, ο οποίος ανέφερε πως σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και δε γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν.

«Σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι παίρνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η αλήθεια είναι ότι ζήσαμε δύσκολες καταστάσεις. Υπήρχαν οικογενειάρχες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ζήσουν μ’ ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα. Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν μεγάλες και δύσκολες. Υπήρξε μια τεράστια εξουθένωση σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Εύχομαι οι κυβερνητικοί περιορισμοί, όπως επέβαλε η κυβέρνηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, να είναι οι τελευταίοι. Η εστίαση και ο επισιτισμός πρέπει να ζήσουν. Είναι βασικό πεδίο της οικονομίας και γρανάζι του εργασιακού κόσμου. Ευελπιστούμε ο κόσμος να επιστρέψει στον επαγγελματικό του χώρο.

Ωστόσο, θέλω να τονίσω πως είναι αναγκαίο να μείνει το καθεστώς της ειδικής αποζημίωσης μέχρι να ισορροπήσει η εστίαση. Η εστίαση έχει πολλά “αγκάθια” μπροστά της. Μέχρι να ισορροπήσει και να βρει τα πατήματά της, είναι καλό να παραμείνει το μέτρο της αναστολής εργασίας», ανέφερε ο κ. Ριζικιανάκης.

Επίδομα ανεργίας: Δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον ΟΑΕΔ

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια σημαντική μερίδα εργαζομένων στον χώρο του επισιτισμού και της εστίασης που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τη στιγμή που έκαναν τα χαρτιά τους στη δημόσια υπηρεσία του ΟΑΕΔ για να λάβουν το μηνιαίο επίδομα. Αντίστοιχο πρόβλημα έχει προκύψει στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που η “Νέα Κρήτη” με εκτενή και αναλυτικά ρεπορτάζ έχει αποτυπώσει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Το πρόβλημα όμως αφορά και 2.000 εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού στον ν. Ηρακλείου, με τον αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να κυμαίνεται από 3.500-4.000 άτομα. Το πρόβλημα, όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο Μιχάλης Ριζικιανάκης, σχετίζεται με τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης των δικαιολογητικών που στέλνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, ο οποίος είναι υποστελεχωμένος και γραφειοκρατικός.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 3.500-4.000 εργαζόμενοι στον χώρο του επισιτισμού και της εστίασης, οι οποίοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Ο νομός Ηρακλείου έχει τη... “μερίδα του λέοντος”, με 2.000 εργαζομένους να μην έχουν πληρωθεί ακόμα. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά και περιμένουν ακόμη να πληρωθούν. Βέβαια, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους το πρόβλημα είναι πιο έντονο και ορατό. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, κατόπιν εκτυπώνονται από τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ελέγχουν εκ νέου τα δικαιολογητικά. Πρόκειται για μια αρκετά γραφειοκρατική εργασία. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του υπουργείου Εργασίας», κατέληξε ο κ. Ριζικιανάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει την ευαισθητοποίησή της τόσο στους εργαζόμενους στον χώρο του επισιτισμού, όσο και στον ξενοδοχοϋπαλληλικό κλάδο. Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, με την υγειονομική κρίση να έχει αφήσει έντονα το εργασιακό της αποτύπωμα, είναι αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα να υπάρξει μια φιλοκυβερνητική πολιτική υπέρ των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Ριζικιανάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News