ΤΑΙΠΕΔ: Αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»

Κρήτη
ΤΑΙΠΕΔ: Αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επόμενη εβδομάδα, στις 3 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τον διαγωνισμό τεχνικών συμβούλων

Σε φάση εκκίνησης περνούν πλέον οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» με την επίσημη εκχώρηση, εντός των ημερών, της ωρίμανσης του διαγωνισμού σε ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να καθησυχάσει από την πλευρά της πως η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει συμβουλευτικό καθαρά ρόλο και πως δε θα προχωρήσει κάτι ερήμην Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης.

Ωστόσο, και μόνο ότι η προετοιμασία του διαγωνισμού και ο καθορισμός των πρακτικών όρων της αξιοποίησης της έκτασης των 3.000 στρεμμάτων γίνεται στο πλαίσιο ενός τεχνοκρατικού μηχανισμού, υπό τη σκέπη του αρμόδιου για τις αποκρατικοποιήσεις Ταμείου και χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, εγείρει προβληματισμό και ανησυχίες. Και, αν μη τι άλλο, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο. Ιδίως από τον Δήμο Ηρακλείου, που πέραν του άμεσου ενδιαφέροντος για την τύχη του κορυφαίου αναπτυξιακού «στοιχήματος» για το Ηράκλειο των επόμενων δεκαετιών, είναι - για να μην ξεχνιόμαστε - και συνιδιοκτήτης αυτής καθαυτής της έκτασης του αερολιμένα Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η ωρίμανση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» αναμένεται να εκχωρηθεί στη μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστή και ως Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility - PPF) εντός των προσεχών ημερών.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 3 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τον διαγωνισμό τεχνικών συμβούλων που θα προσλάβει η PPF, το management της οποίας έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, προκειμένου να προχωρήσει στην προετοιμασία των διαγωνισμών που του ανατίθενται από την κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας.

Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης στον αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» μένει να αποσαφηνιστεί μετά και τις εισηγήσεις των συμβούλων της PPF, που θα αναλάβουν ρόλο στην ωρίμανση, αλλά βεβαίως και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να καταρτιστεί σχετικό master plan, το οποίο θα προβλέπει σύνθετες χρήσεις τουριστικής και ψυχαγωγικής εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με εμπορικούς χώρους, οικιστική ανάπτυξη, αλλά και κοινωφελείς χώρους πρασίνου και να ετοιμαστεί ΕΣΧΑΔΑ (το λεγόμενο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου). Κάτι που το έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων κι εδώ στην Κρήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της παραχώρησης 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

Μένει να δούμε επί του πρακτέου, και όχι στα λόγια και στα ευχολόγια, ποια θα είναι η διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής των τοπικών φορέων για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας σε όλες αυτές τις διαδικασίες προετοιμασίας που μπαίνουν πλέον σε φάση εκκίνησης.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News