Ηράκλειο: «Εμπόδιο» για τις οικοδομές οι ανατιμήσεις - Αυξημένα τα μεροκάματα

Κρήτη
Ηράκλειο: «Εμπόδιο» για τις οικοδομές οι ανατιμήσεις - Αυξημένα τα μεροκάματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με ακρίβεια, ΕΝΦΙΑ και πολύπλοκο ασφαλιστικό σύστημα οι οικοδόμοι

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στον νομό Ηρακλείου, με εκπροσώπους του επαγγέλματος να κάνουν σαφές πως ο κλάδος της οικοδομής βρίσκεται σε απόγνωση.

Ο περιορισμένος αριθμός ατόμων που συμμετέχουν στην οικοδομική δραστηριότητα, η έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών, ο ΕΝΦΙΑ και τα ένσημα είναι βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κατασκευαστικό κλάδο, με τους εκπροσώπους να καλούν την Πολιτεία να σεβαστεί το συγκεκριμένο επάγγελμα, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, οι πρόσφατες ανατιμήσεις έχουν «στεγνώσει» ακόμη περισσότερο την οικοδομή, η οποία καλείται να βρει τα βήματά της στη μετα-COVID εποχή.

Ο παραγωγικός κλάδος που βρίσκεται στην «καρδιά» της εργατικής τάξης είναι ο κατασκευαστικός, ο οποίος περιλαμβάνει πληθώρα επαγγελμάτων, όπως ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους, σοβατζήδες κτλ. Είναι ένας κλάδος που την περίοδο της οικονομικής κρίσης έζησε αρκετά άσχημα, καθώς οι άνθρωποι, εξαιτίας της έλλειψης εισοδημάτων, αποφάσισαν να μην ανεγείρουν καινούργια σπίτια ή χώρους. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια πολλοί οικοδόμοι να μείνουν χωρίς εισόδημα ή να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα.

Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η οικοδομή λειτουργεί σήμερα, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου.

«Αυτή τη στιγμή, τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών στο Ηράκλειο. Ο τεχνίτης παίρνει 50-65 ευρώ μεροκάματο. Ο βοηθός τεχνίτη παίρνει 40-45 ευρώ μεροκάματο και άνθρωποι που θεωρούνται στην οικοδομή παραδοσιακά ως ανειδίκευτα εργατικά χέρια παίρνουν από 30-45 ευρώ. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως μέχρι και πέρυσι είχαμε 3.000 οικοδόμους, που παλαιότερα σχεδόν φτάναμε τους 10.000», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης.

Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου, είναι η ασφάλιση των οικοδόμων. Οι οικοδόμοι έχουν ένα πολύπλοκο ασφαλιστικό σύστημα. «Η ασφάλιση γίνεται από τους εργοδότες, οι οποίοι αναγκάζουν τους εργάτες να τους ασφαλίσουν στα πλαίσια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως πολλοί παίρνουν “μαύρα” χρήματα και γενικότερα η ασφάλεια στον κατασκευαστικό κλάδο είναι τόσο ασαφής και προς όφελος του εργοδότη, που ο εργάτης πραγματικά δυσκολεύεται να τα φέρει εις πέρας», ανέφερε ο κ. Γωνιανάκης.

Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης υποστήριξε: «Έχουμε σοβαρό ζήτημα με τα ένσημα. Δεν μπορεί να επιβιώσει ο κλάδος μας. Είμαστε πραγματικά σε απόγνωση. Όσα παίρνει μεροκάματο ένας εργαζόμενος, τα 35-40 ευρώ πρέπει να τα βάλει για τα ένσημά του. Επίσης, πέραν των ενσήμων, υπάρχει μεγάλο ζήτημα στη φορολογία. Άνθρωποι που παίρνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, φορολογούνται με συντελεστή της τάξης του 15-17%. Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται υπό κατάρρευση. Εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε τα ασφαλιστικά τεκμήρια και με τις υπάρχουσες συνθήκες ο οικοδόμος ζει μ’ ένα αρκετά μικρό. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ασφαλιστικό σύστημα».

ΕΝΦΙΑ

Ως μία σοβαρή εργασιακή παθογένεια αποτυπώνεται στη συνείδηση των οικοδόμων ο ΕΝΦΙΑ, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσιγγένης. Από καθαρά ιστορικής και οικονομικής απόψεως, ο συγκεκριμένος φόρος επιβλήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ως ένα έκτακτο μέτρο, με σκοπό την εξασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουνε στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

Το 2005-2015, ο κατασκευαστικός κλάδος υπολειτούργησε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, αρχές του 21ου αιώνα, πολλοί οικοδόμοι μετέβησαν σε τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό να εξασφαλίσουν ένα στεγαστικό δάνειο. Η κακή οικονομική κατάσταση των οικοδόμων, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων όπως του ΕΝΦΙΑ, δημιούργησαν μια εκτρωματική κατάσταση, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα πολλοί οικοδόμοι του νομού Ηρακλείου να χρωστούν ένα αρκετά μεγάλο ποσό στο Δημόσιο.

«Υπάρχουν οικοδόμοι που χρωστούν 20.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ έχει αφήσει πολλές πληγές στο διάβα του. Πριν το 2005, πολλοί οικοδόμοι είχαν πάρει κάποια στεγαστικά δάνεια, με σκοπό να τα αποπληρώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Από το 2005-2015, η οικοδομή βιώνει μια συνεχή καθίζηση. Δουλειές δεν υπήρχαν. Απεναντίας υπήρχαν νέοι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Από το 2015, πολλοί οικοδόμοι αγνοούν εντελώς τον ΕΝΦΙΑ, γιατί σκέφτονται πώς θα αποπληρώσουν το δάνειο. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί οικοδόμοι να χρωστούν μεγάλα ποσά. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπολογίσει κανείς πως πολλοί συνάδελφοι, που είναι δεκαετίες στον κατασκευαστικό χώρο και βρίσκονται στην ηλικία των 60 ετών, δε βρίσκουν πλέον δουλειά. Δεν μπορεί ένας 60χρονος να βρει εύκολα δουλειά», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τσιγγένης.

Αυξήσεις έως και 100% - «Τα νοικοκυριά αιμορραγούν»

Το μεγάλο κύμα φτώχιας που έφεραν οι ανατιμήσεις είχε ως άμεση συνέπεια να χτυπήσει και τα νοικοκυριά των οικοδόμων. Από τις ανατιμήσεις δεν ξέφυγε και η οικοδομή, καθώς πολλά υλικά της οικοδομής, όπως ο σίδηρος, σημείωσαν αύξηση της τιμής της τάξης του 100%. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια πολλοί πολίτες που ήθελαν να κατασκευάσουν το καινούργιο τους σπίτι να αναθεωρήσουν.

«Αυτή τη στιγμή, οι ανατιμήσεις είναι ένα μόνιμο οικονομικό φαινόμενο, το οποίο υποστηρίζεται από τις μεγάλες βιομηχανίες και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Είναι εις βάρος του κάθε ανθρώπου. Στην οικοδομή, πολλά οικοδομικά υλικά έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης ακόμη και του 100%. Οι άνθρωποι αναθεώρησαν γιατί το κόστος της εργασίας αυξήθηκε. Όταν λοιπόν το κόστος της εργασίας αυξάνεται, μειώνεται η διάθεση να φτιάξεις ένα σπίτι ή να κάνεις κάποια επισκευή. Το αποτέλεσμα είναι πολλά νοικοκυριά να αιμορραγούν», ανέφερε ο κ. Γωνιανάκης, ενώ συνέχισε: «Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί πως στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένα εργατικά χέρια. Η οικοδομή χρειάζεται εξειδικευμένα χέρια. Είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News