Κρήτη: Τι ισχύει για σχολεία, καταστήματα και εργασία

Κρήτη
Κρήτη: Τι ισχύει για σχολεία, καταστήματα και εργασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανακοινώσεις των Δήμων για το καθεστώς με το οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία - Τι ισχύει για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Δε θα λειτουργήσουν σήμερα διά ζώσης - στη μεγάλη τους πλειονότητα - τα σχολεία στον νομό Ηρακλείου, στον απόηχο του χιονιά που έπληξε τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα την Κρήτη.

Η κακοκαιρία “Ελπίδα” έκανε και χθες ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο νησί, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδεύουν προς σταδιακή αποκλιμάκωση.

Εντούτοις, και σήμερα θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ δε θα λείψουν οι βροχοπτώσεις, το χιονόνερο, αλλά και το χιόνι σε ορεινές περιοχές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο μεταξύ, σύγχυση επικράτησε χθες στους γονείς αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων τη σημερινή ημέρα. Χθες υπήρξε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τις περιφέρειες Κρήτης και Αττικής.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, «ύστερα από συνεννόηση με τις Περιφέρειες, τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν διά ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση. Για το ίδιο χρονικό διάστημα ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και τα Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας».

Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, τη χθεσινή ημέρα ανακοινώσεις κάποιων Δήμων της Κρήτης, οι οποίοι ενημέρωναν ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν σήμερα κανονικά. Ως εκ τούτου, επικράτησε στους γονείς σύγχυση για το αν θα ανοίξουν σήμερα τα σχολεία.

Πάντως, μέσα στη χθεσινή ημέρα ανακοινώθηκε σχετικά με τον νομό Ηρακλείου ότι, «δεδομένου ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να είναι διαφορετικές για κάθε δήμο της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης με έγγραφό του προς τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας καλεί τις κατά τόπους δημοτικές Αρχές να αποφασίσουν για την παράταση ή την άρση της διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, από την Πέμπτη 27/1/2022 (σ.σ. σήμερα)».

* Δήμος Ηρακλείου: Στη μεγάλη τους πλειονότητα, όσον αφορά στον νομό Ηρακλείου, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν διά ζώσης. «Ο Δήμος Ηρακλείου, διά της αρμόδιας αντιδημάρχου Παιδείας Στέλας Καλογεράκη-Αρχοντάκη και με τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, αποφασίζει την παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου έως την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 (σ.σ. σήμερα), εξαιτίας των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19.

Σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών διευκρινίζεται ότι θα παραμείνουν κλειστοί την Πέμπτη οι απομακρυσμένοι παιδικοί σταθμοί για προληπτικούς λόγους ασφάλειας, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί στις περιοχές Παλιανής, Ασιτών, Δαφνών και Κυπαρισσίου καθώς στο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου.

* Δήμος Φαιστού: «Μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον δήμαρχο Φαιστού και συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα για την ομαλή προσέλευση εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, με απόφαση του δημάρχου Φαιστού, κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Δήμο Φαιστού θα παραμείνουν κλειστά και για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού.

* Δήμος Μαλεβιζίου: «Με απόφαση του δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα) όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μαλεβίζι, καθώς και οι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου.

* Δήμος Μινώα: «Αξιολογώντας εκ νέου την κατάσταση και παρακολουθώντας την εξέλιξη της κακοκαιρίας και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στον δήμο Μινώα Πεδιάδας (...), ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, αποφασίζει να παραταθεί και την Πέμπτη 27/1/2022 η αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των βρεφονηπιακών και των παιδικών σταθμών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Μινώνα Πεδιάδος.

* Δήμος Γόρτυνας: «Με απόφαση του δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη, λόγω του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων, που καθιστούν επικίνδυνη τη μετακίνηση οχημάτων και πεζών και συνεκτιμώντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του SARS-CoV2, που απαιτεί τη διεξαγωγή μαθημάτων με ανοικτά παράθυρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όλα τα σχολεία του Δήμου Γόρτυνας (βρεφικός, παιδικοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 27/1/2022».

Τα καταστήματα

Πάντως, εκτός των άλλων, στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου ανέφερε ακόμη ότι:

- Σήμερα και αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

- Σήμερα Πέμπτη τα καταστήματα δύναται να λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

- Σήμερα Πέμπτη δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και courier.

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Την εφαρμογή της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, συνιστά το υπουργείο Εργασίας για σήμερα.

Η σύσταση ισχύει κυρίως για τις επιχειρήσεις που έκαναν εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για όλους τους κλάδους οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν από σήμερα, Πέμπτη, μετά την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας “Ελπίδα”.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα εξής:

  1. «Πέραν των κλάδων που λειτούργησαν κατά τις προηγούμενες ημέρες και προφανώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν, για όλους τους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν από αύριο, όπου είναι εφικτό και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εργασίας κατά περίπτωση, συνιστάται η εφαρμογή της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.
  2. Η σύσταση αυτή ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις επιχειρήσεις εκείνες που έκαναν εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα.
  3. Τέλος, όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, τονίζεται ότι ισχύουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες».

Με τηλεργασία στο Δημόσιο

Με τηλεργασία λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών θα επαναλειτουργήσει σήμερα το Δημόσιο με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως ανακοινώθηκε, η επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους θα γίνει μέσω τηλεργασίας, με το υπουργείο Εσωτερικών να λαμβάνει υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις, συνεπεία της ισχυρής χιονόπτωσης και θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η απόφαση δεν αφορά εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ισχύουν συγκεκριμένοι παράμετροι και προϋποθέσεις για σήμερα:

- «Συνιστάται εντόνως η χρήση της δυνατότητας τηλεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις. Ως εκ τούτου καλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για την έγκαιρη ενημέρωση των υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να μην προβούν σε μετακινήσεις προς την έδρα της εργασίας τους, αλλά και για την υποχρέωσή τους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων.

- Όσοι υπάλληλοι δε δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους θα θεωρηθεί δικαιολογημένη.

- Σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων, καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων στην έδρα της υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας.

- Συνεπώς, παρακαλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για την κατάρτιση πλάνου εργασιών για την αυριανή (σ.σ. σημερινή) ημέρα, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους τους για τον τρόπο παροχής εργασίας τους, προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση την τηλεργασία, καθώς και για τη δικαιολόγηση της βραδείας προσέλευσής τους.

- Οι υπάλληλοι καλούνται να ενημερώσουν εγκαίρως τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσέλευσης.

- Επιπλέον, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

- Τα παραπάνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News