Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου: Αγωνία για την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων του νομού

Κρήτη
Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου: Αγωνία για την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων του νομού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων ανέπτυξαν τις αντιρρήσεις τους, τα επιχειρήματα και την αγωνία τους για τη δύσκολη επερχόμενη κατάσταση, η οποία θα δημιουργηθεί μετά την εσπευσμένη κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων του νομού

Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον  Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κύριο Θεόδωρο Λιβάνιο αναφορικά με την κατάργηση του έμμισθου και των άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και την  ενσωμάτωσή τους στο  Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης.

Το Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου εκπροσώπησαν η Πρόεδρος κυρία Σοφία Τσαγκαράκη, ο Αντιπρόεδρος κύριος Γεώργιος Καραμανωλάκης και η Γεν. Γραμματέας κυρία Χρυσάνθη Φαρσάρη. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο κύριος Στέφανος Κοτσώλης, Γεν. Διευθυντής του Ν.Π.Δ.Δ.  Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριο Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε για  τα ανωτέρω και θα παράσχει τη συνδρομή του.

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων ανέπτυξαν τις αντιρρήσεις τους, τα επιχειρήματα και την αγωνία τους για τη δύσκολη επερχόμενη κατάσταση, η οποία θα δημιουργηθεί μετά την εσπευσμένη κατάργηση  των Υποθηκοφυλακείων του νομού, χωρίς να έχει γίνει, ούτε καν ξεκινήσει, η ψηφιοποίηση των τίτλων και εγγράφων των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων και χωρίς να έχει καταστεί ακόμη εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση των εγγραπτέων πράξεων και η χορήγηση πιστοποιητικών ή αντιγράφων με ηλεκτρονικά μέσα.

Επιπλέον, τόνισαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν και την ανασφάλεια που δημιουργείται ως προς την κατοχύρωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών και την εν γένει ανασφάλεια των συναλλαγών με δεδομένη και την επικείμενη περάτωση της φάσης της προανάρτησης, με την ακόλουθη ανάρτηση των δικαιωμάτων και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων διόρθωσης αυτών.

Σημειώθηκε δε  πως ταυτόχρονα υποβάλλονται και οι αντιρρήσεις - ενστάσεις των ιδιοκτητών κατά των αναρτηθέντων  Δασικών Χαρτών, ενώ επίκειται και η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων εκτάσεων για την εκτέλεση των εργασιών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Οι προαναφερόμενες διαδικασίες συνδέονται άρρηκτα με τα Υποθηκοφυλακεία και γι΄ αυτό είναι επιτακτική η παράταση της λειτουργίας του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων του νομού και  η αναστολή  κατάργησης τους έως και την ψηφιοποίηση των αρχείων που μέχρι σήμερα τηρούνται.

Δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις πως θα ευρεθούν λύσεις για την εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών, με την απρόσκοπτη καθημερινή λειτουργία των Αρχειοφυλακείων (τέως Υποθηκοφυλακείων), ενώ δεσμεύθηκαν για περαιτέρω απαντήσεις αναφορικά με τη λειτουργία αυτών τις επόμενες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News