Κρήτη

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Κρήτη

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους περισσότερους δήμους της Κρήτης - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα - Τι ισχύει για τα self test

Για την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο 27 Ιανουαρίου σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, η απόφαση για τη λειτουργία ή μη των σχολείων στην περιφερειακή ενότητα είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων.

Μέχρι αυτή την στιγμή, δεδομένων των έκτακτων καιρικών συνθηκών, αλλά και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει με το πέρασμά της η κακοκαιρία «Ελπίδα», οι κατά τόπους Δήμαρχοι γνωστοποίησαν παρακάτω τις αποφάσεις τους για τη λειτουργία των σχολείων, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Ειδικότερα,

Δήμος Ηρακλείου  

Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της αρμόδιας Αντιδημάρχου Παιδείας Στέλλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη και με την σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, αποφασίζει την παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου έως την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, εξαιτίας των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid – 19.

Σχετικά με την λειτουργία των παιδικών σταθμών διευκρινίζεται ότι θα παραμείνουν κλειστοί την Πέμπτη οι απομακρυσμένοι Παιδικοί Σταθμοί, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. 

Συγκεκριμένα κλειστοί θα παραμείνουν οι Σταθμοί στις περιοχές: 

  • Παλιανή 
  • Ασίτες 
  • Δαφνές 
  • Κυπαρίσσι 
  • Πανεπιστήμιο 

Δήμος Μαλεβιζίου  

Με απόφαση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μαλεβίζι, καθώς και οι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Η απόφαση λήφθηκε λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την κακοκαιρία «Ελπίς». Η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών κατά τη μετακίνηση τους, η αποφυγή ατυχημάτων και η αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID19, λόγω της δυσκολίας εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Παρακαλούνται οι διευθύνσεις των σχολείων να λάβουν υπόψη τους την ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το αν η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιηθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Δήμος Γόρτυνας

Με απόφαση του Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη, λόγω του παγετού και της ολισθηρότητας των δρόμων, που καθιστούν επικίνδυνη την μετακίνηση οχημάτων και πεζών και συνεκτιμώντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του SARS-CoV2, που απαιτεί την διεξαγωγή μαθημάτων με ανοικτά παράθυρα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όλα τα σχολεία του Δήμου Γόρτυνας (Βρεφικός, Παιδικοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια,) θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 27/1/2022.

Διαβάστε επίσης ⇒ Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία μείνουν κλειστά αύριο

Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Αξιολογώντας εκ νέου την κατάσταση και παρακολουθώντας την εξέλιξη της κακοκαιρίας και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας (έντονο ψύχος, χιονόπτωση και παγετός) σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα/ολισθηρότητα των δημοτικών και περιφερειακών οδικών αρτηριών, ως συνέπεια των χιονοπτώσεων που έλαβαν χώρα από τις 23/01/2022 έως και τις 26/01/2022, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, αποφασίζει να παραταθεί και την Πέμπτη 27/01/2022, η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. 

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την πρόληψη ατυχημάτων και την προστασία των παιδιών και όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δήμος Φαιστού

Μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το Δήμαρχο Φαιστού και συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα για την ομαλή προσέλευση εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, με απόφαση του Δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Φαιστού θα παραμείνουν κλειστά και για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Δήμος Ρεθύμνου

Ο Δήμος Ρεθύμνης, το Τμήμα Παιδείας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργαλής και η Κοινωνική Υπηρεσία με αρμόδια  την Αντιδήμαρχο Δρ Αννα Ελευθεριάδου - Γκίκα, ενημερώνουν τους/τις συμπολίτες/τισσες ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης θα λειτουργήσουν κανονικά, από αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2002. 

Η απόφαση λήφθηκε σε συνεργασία με τους  Διευθυντές  Α’ θμιας Εκπ/σης  κ. Λ. Καρβούνη και  Β’ θμιας Εκπ/σης  κ. Ι. Γαζανό, δεδομένης  της ανακοινωθείσας απόφασης της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κας Μαίρης Λιονή, να εκτιμήσει  κάθε Δήμος του Ρεθύμνου ξεχωριστά, ανάλογα με τις επικρατούσες κατά τόπο συνθήκες, για την επαναλειτουργία  των σχολικών μονάδων της γεωγραφικής του επικράτειας. 

Το ίδιο ισχύει και για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς  σταθμούς, τα Κέντρα, Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Ρεθύμνης. Θα επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Σε ότι αφορά  περιφερειακά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης τα οποία  λειτουργούν σε περιοχές που σημειώθηκαν χιονοπτώσεις, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα  ασφαλούς μετακίνησης των μελών της εκπαιδευτικής τους κοινότητας από το Διευθυντή του κάθε σχολείου και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δ/ντή Α’ θμιας και Β’ θμιας και τους γονείς, θα αποφασιστεί εάν θα λειτουργήσουν και με ποιο τρόπο θα διεξαχθούν τα μαθήματα.

Δήμος Ανωγείων

Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας του Δήμου Ανωγείων, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου.

Δήμος Αμαρίου 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρίου την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και την Παρασκευή  28 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας λόγω παράτασης των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. 

Δήμος Μυλοποτάμου

Με απόφαση του Δημάρχου Μυλοποτάμου κ. Δημητρίου Κόκκινου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Μυλοποτάμου, θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Για την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2002 θα εκδοθεί νεότερη απόφαση ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία μείνουν κλειστά αύριο
Σε όσες σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν, οι μαθητές θα προσέρχονται με self-test. 

Δήμος Χανίων

Όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν εκτός απο το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή των Κεραμιών. 

Δήμος Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι από  αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσουν κανονικά οι Υπηρεσίες του Δήμου.

Επίσης  θα λειτουργήσουν  κανονικά τα σχολεία της Α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς  και οι βρεφικοί- παιδικοί σταθμοί του Δήμου Πλατανιά.

Για άλλη μία φορά συνιστούμε την προσοχή των οδηγών, που θα κινηθούν στο οδικό δίκτυο, λόγω και του παγετού, καθώς  και τη συμμόρφωση τους με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Δήμος Σφακίων

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου όλα τα σχολεία του Δήμου Σφακίων θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, εκτός απο τα Νηπιαγωγεία Σκαλωτής και Βουβά τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά. 

Δήμος Αποκόρωνα

Όλα τα σχολεία της περιοχής ανοικτά εκτός απο τα σχολεία στην περιοχή Ασή Γωνιά.

Δήμος Κισσάμου

Από το Δήμο Κισσάμου ανακοινώνεται ότι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην περιφέρεια του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά από αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022.

Με απόφαση του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη, η αναστολή λειτουργίας παρατείνεται για το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο Έλους καθώς οι συνθήκες παγετού, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες, δεν ευνοούν την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Δήμος Οροπεδίου

Με απόφαση του Δημάρχου, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου όσο και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, λόγω του χιονιά.

Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα στους πληγέντες από την κακοκαιρία δήμους της επικράτειας - Τι ισχύει για τα self test

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι «αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων και Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης οδικής κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων».

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου απευθύνει σύσταση προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία να προτιμηθεί η τηλεκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει για όλες τις σχολικές μονάδες πρωινές ώρες (πλην των εσπερινών σχολείων)».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση:

«Αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τι ισχύει για τα self test μαθητών σχολείων που επαναλειτουργούν

«Σε όσες σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν αύριο Πέμπτη 27.1.2022, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self-test σήμερα, Τετάρτη 26.1.2022, και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο. Ομοίως, σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self-test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το επόμενο self-test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή). Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει για όλες τις σχολικές μονάδες πρωινές ώρες (πλην των εσπερινών σχολείων), αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ομοίως, σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το επόμενο self-test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή).

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί,
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19,
  • H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Φωτογραφία:Ιn time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια