Κρήτη

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Οδηγίες για να προστατευθούν οι καλλιέργειες από τον παγετό

Παγετός στις καλλιέργειες λόγω της κακοκαιρίας - Χρήσιμες οδηγίες για τους αγρότες από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

Τα εσπεριδοειδή, τα ελαιόδεντρα αλλά και τα θερμοκήπια είναι στο πλαίσιο της μελέτης και ενημέρωσης των αγροτών, από τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, για τις περιπτώσεις των χιονοπτώσεων και των αναπόφευκτων παγετών που θα ακολουθήσουν μόλις αρχίσουν τα χιόνια να λειώνουν. Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” από τα Χανιά έχει εκδώσει χρήσιμες οδηγίες προς τους παραγωγούς, προκειμένου να ακολουθήσουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για να μετριάσουν, όσο βέβαια γίνεται, τις επιπτώσεις των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Αναλυτικότερα, για την προστασία των εσπεριδοειδών διευκρινίζεται ότι «ελαφροί παγετοί συμβαίνουν, όταν η θερμοκρασία κατέβει από 0 βαθμούς Κελσίου μέχρι -2 βαθμούς Κελσίου, οπότε τα εσπεριδοειδή ζημιώνονται συνήθως ελαφρά και ιδιαίτερα οι καρποί. Μέτριοι από -2 βαθμούς μέχρι -4 βαθμούς, οπότε προκαλούν σοβαρές ζημιές στους καρπούς και αρκετές στα φύλλα και στους βλαστούς των δέντρων. Οι ισχυροί παγετοί κάτω των -4 βαθμών καταστρέφουν πλήρως τους καρπούς, μεγάλο τμήμα των δέντρων (κλώνοι - βραχίονες), ίσως δε και ολόκληρα τα δέντρα».

Σε ό,τι αφορά την περιποίηση των εσπεριδοειδών: «Κλάδεμα: Οποιαδήποτε εποχή του έτους, εκτός χειμώνα, κυρίως όμως άνοιξη και θέρος, πρέπει να αφαιρούνται οι ξηροί βλαστοί και κλάδοι. Αυτό ποτέ να μη γίνεται αμέσως μετά τον παγετό. Στην περίπτωση ισχυρών παγετών, συνιστάται το κλάδεμα να γίνεται το καλοκαίρι, με σκοπό να έχουν εκδηλωθεί πλήρως (κατά το δυνατόν) τα ξηρά τμήματα των δέντρων που πρέπει να κοπούν.

Λίπανση στα δέντρα με ελαφριές ζημιές: Εφόσον δεν έχει διαταραχθεί η φυσιολογική ισορροπία μεταξύ ριζών και κόμης, δεν αναπτύσσονται πολλοί λαίμαργοι βλαστοί και η καρποφορία προβλέπεται κανονική. Κατά συνέπεια, η λίπανση θα πρέπει να γίνεται όπως και στα άλλα δέντρα που δε ζημιώθηκαν.

Μέτριες ζημιές: Λιπαίνονται με σαφώς μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων και ιδιαίτερα αζωτούχων.

Σοβαρές ζημιές: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αζωτούχα λιπάσματα. Η γονιμότητα των εδαφών και οι λιπάνσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια επαρκούν για να εφοδιάσουν τα παγετόπληκτα δέντρα με τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία μέχρις ότου αποκατασταθούν.

Μετά τον παγετό, παρατηρούνται συνήθως στα πληγέντα δέντρα τροφοπενίες ιχνοστοιχείων ψευδαργύρου, μαγγανίου και μαγνησίου, οι οποίες πρέπει να θεραπευτούν. Οι τροφοπενίες αυτές με την αζωτούχα λίπανση επικαλύπτονται. Δε θεραπεύονται, όμως, αλλά υπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση. Ιδιαίτερα να προσεχθεί η τροφοπενία μαγνησίου, γιατί η έλλειψη του στοιχείου αυτού έχει μεγάλη σχέση με την ευπάθεια του δέντρου στους παγετούς».

Για τα ελαιόδεντρα, οι οδηγίες μεταξύ των άλλων έχουν ως εξής:

«Πρόληψη: Ο φθινοπωρινός ψεκασμός με χαλκό σκληραγωγεί τη βλάστηση.

Η μείωση των φθινοπωρινών αζωτούχων λιπάνσεων συντελεί στο να μην έχουμε νέα τρυφερή βλάστηση μέσα στον χειμώνα.

Η συγκομιδή του καρπού να γίνεται το αργότερο ως τα τέλη Δεκεμβρίου και για τις περιπτώσεις που η συγκομιδή γίνεται μέσα από τα δίκτυα, αυτή να γίνει πριν από την αναμενόμενη κακοκαιρία.

Χαμήλωμα των δέντρων (4-6 μέτρα ύψος) με κατάλληλο κλάδεμα ανάλογα με την ποικιλία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σπασίματος κλαδιών από δυνατούς ανέμους και χιόνια».

Ζημιές

«Διαχείριση σπασμένων κλαδιών - κλάδεμα: Άμεσα, όταν δουν κλαδιά σπασμένα λόγω του βάρους του χιονιού και των δυνατών ανέμων, να λειάνουν τις τομές που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονο. Έτσι θα σταματήσουν το σάπισμα του δέντρου. Επίσης, είναι αναγκαίο στη συνέχεια να καλυφθεί με ειδική αλοιφή η πληγή που έχει προκληθεί από το σπάσιμο, για να μειωθεί ο κίνδυνος του ξύλου από ασθένειες και σαπίσματος. Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό και άσπρισμα μεγάλων κλαδιών που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Εκτός από τα σπασίματα κλαδιών που είναι οι άμεσες ζημιές, οι ζημιές που θα φανούν αργότερα είναι οι ξηράνσεις κλαδιών από το πάγωμα, που θα μειώσουν την παραγωγικότητα των δέντρων τα επόμενα χρόνια. Την άνοιξη, που θα ξεκινήσει η νέα βλάστηση και θα φανεί ποια κλαδιά είναι ζημιωμένα, να γίνει κλαδοκάθαρος με αφαίρεση ξερών κλαδιών με τομή στο υγιές ξύλο. Στη συνέχεια προτείνεται ψεκασμός των δέντρων με χαλκό».

Στα θερμοκήπια

Αλλά ακόμα και στα θερμοκήπια, τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα. Γι’ αυτό ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” καλεί τους παραγωγούς:

  • Να ελέγχουν τα συστήματα θέρμανσης.
  • Να προμηθεύονται έγκαιρα την πρώτη ύλη για τη θέρμανση των θερμοκηπίων.
  • Να κρατούν τις θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου και στις νέες φυτεύσεις η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου τα καυσαέρια της καύσης να μην επιστρέφουν στον χώρο του θερμοκηπίου.
  • Παράλληλα, τα συστήματα θέρμανσης θα πρέπει να αξιοποιούνται και για τη μείωση της υγρασίας.
  • Είναι αναγκαίο ειδικά στα νεαρά φυτά και στις φυτεύσεις που έχουν γίνει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, αλλά και μετά κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κατά τη διάρκεια των σταδίων ανάπτυξης, οι θερμοκρασίες να είναι λίγο πιο υψηλές και ταυτόχρονα οι παραγωγοί να φροντίζουν να κρατούν στεγνό τον χώρο του θερμοκηπίου.
  • Να διατηρείται ο χώρος καθαρός μέσα και έξω από το θερμοκήπιο».

Τα πολλαπλά οφέλη

«Το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια»

Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και πρόσφατα, «το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια»... Η “Ν.Κ.” είχε δημοσιεύσει τις επιστημονικές αναλύσεις του γεωπόνου-εντομολόγου του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλου Μαυρικάκη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του δάκου.

«Το καλό είναι ότι περιμένουμε αρκετές χαμηλές θερμοκρασίες και από ’δω και πέρα, για τις επόμενες μέρες. Αυτές οι θερμοκρασίες δεν ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων και μειώνεται ο πληθυσμός τους. Έχουμε μεγάλη θνησιμότητα και κατά συνέπεια μια μείωση του πληθυσμού. Για παράδειγμα, ο δάκος ήδη από το καλοκαίρι είχε μειωμένο πληθυσμό. Στο μεταξύ, όμως, είχαμε κάποιο πληθυσμό στο διάστημα των τελευταίων μηνών μέχρι και Δεκέμβριο, αλλά σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Οπότε, μετά το καλοκαίρι δεν είχε προλάβει να ανακάμψει», όπως είχε δηλώσει ο γεωπόνος.

Όπως λέει ο Παύλος Μαυρικάκης, αυτά τα δεδομένα μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με τις σημερινές παγωνιές και με παραπέρα ακόμα πιο βαρύ χειμώνα «θα ξεκινήσουμε την άνοιξη με ακόμα πιο μικρό πληθυσμό»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρύο το σημερινό δεν είναι αρκετό, αλλά είναι η αρχή για να έχουμε τα θετικά αυτά αποτελέσματα. «Ο δάκος επιβιώνει μέσα στον ελαιόκαρπο που είναι στο έδαφος ή που είναι πάνω στο δέντρο. Και μέσα εκεί οι θερμοκρασίες δε μεταβάλλονται τόσο πολύ όσο έξω. Δηλαδή, τώρα, λόγω θερμοκρασιών, μπορεί να μη βλέπουμε ενήλικα έντομα, αφού για να εμφανιστούν αυτά θα πρέπει να ζεστάνει πολύ ο καιρός. Αλλά υπάρχει δάκος στο στάδιο της προνύμφης μέσα στον καρπό τόσο στο έδαφος όσο και πάνω στο δέντρο. Και με αυτές τις θερμοκρασίες δε θανατώνεται μέσα στον καρπό. Όμως σίγουρα καθυστερεί ο επόμενος κύκλος για να βγει το ενήλικο έντομα, αλλά μπορεί και να μην ολοκληρωθεί ποτέ αυτός ο κύκλος για κάποια έντομα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα υπάρχει μείωση του πληθυσμού που θα εμφανιστεί την άνοιξη».

Ανάλογα είναι τα οφέλη και ως προς κουνούπια, μύγες και σφήγκες. «Όσο έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει η ενόχληση από τα έντομα αυτά. Έχουμε αρκετούς πληθυσμούς. Με το που θα πέσουν οι θερμοκρασίες χαμηλά, σταματάνε να κυκλοφορούν. Ψοφάνε. Μιλάμε για μεγάλη θνησιμότητα, όχι όμως σε ποσοστό 100%. Ποτέ δεν έχουμε θνησιμότητα στο 100%».

Όσο για την εξαιρετικά επικίνδυνη και καταστροφική για μας, μύγα της Μεσογείου;

«Ακόμα με τη μύγα της Μεσογείου, που είχαμε μέχρι και τώρα πρόβλημα μεγάλο στα μανταρίνια στο νησί μας, από ’δω και πέρα δε θα μας κάνει νέες προσβολές. Για να ξαναέχουμε νέες προσβολές, πρέπει να έρθει ο Απρίλιος με τον Μάιο. Μέχρι τότε δε θα ξαναέχουμε προσβολές. Διότι, τα ενήλικα έντομα της μύγας της Μεσογείου ή ψοφάνε ή σταματάνε να “κυκλοφορούν” και έτσι δε μας δημιουργούν πρόβλημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια