Η επόμενη μέρα του χιονιά στην Κρήτη - Στη μάχη 100 μηχανήματα για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Η επόμενη μέρα του χιονιά στην Κρήτη - Στη μάχη 100 μηχανήματα για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επί ποδός βρίσκονται Περιφέρεια και δήμοι για την διάνοιξη των δρόμων σε όλο το νησί, μετά τις έντονες χιονοπτώσεις από την «κακοκαιρία Ελπίδα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίδα» στην Κρήτη, με τα φαινόμενα από τα ξημερώματα να έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό, στα ανατολικά τμήματα του νησιού. Έντονες χιονοπτώσεις καταγράφονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ χιονόνερο κατά διαστήματα πέφτει ακόμη και στα παραλιακά σημεία.

Από νωρίς το πρωί τα συνεργεία της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζουν τον εκχιονισμό, προκειμένου να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Ειδικά στην περιοχή της Βιάννου η χιονόπτωση ήταν έντονη κατά διαστήματα τις προηγούμενες ώρες. Για το λόγο αυτό επιχειρούν συνεχώς γκρέιντερ και εκχιονιστικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, βρίσκονται από τα ξημερώματα σε εξέλιξη, σε περιοχές όπως τα Πραιτώρια, το Χουδέτσι και το Βαθύπετρο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ο δρόμος από Κερά προς Οροπέδιο Λασιθίου, ο δρόμος από Γωνιές προς Ανώγεια, ο δρόμος προς Κρουσώνα και ο δρόμος προς Αγία Βαρβάρα, αλλά και ο δρόμος από Σκαλάνι προς Πεζά και Αρκαλοχώρι, μέχρι τη Βιάννο.

Όπως ανέφερε ο κ. Συριγωνάκης «έχουν φτάσει στα σημεία συνεργεία που έριξαν νωρίτερα και αλάτι για να αποφευχθεί ο πάγος στους δρόμους. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλη την ημέρα και ελπίζουμε να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Κάνω για μια ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να μη μετακινούνται άσκοπα», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.

Στο οδικό δίκτυο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιχειρήσεις εκχιονισμού με την επιτόπου καθοδήγηση αιρετών και υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας και του Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη.

Εντός της ημέρας αναμένεται στο έργο να επιχειρήσει μια αλατιέρα από την Περιφέρεια, ενώ το βράδυ της Τρίτης 25 Ιανουαρίου έριχνε αλάτι μέχρι αργά τη νύχτα η υπηρεσία του Δήμου.

Επιχειρήσεις εκχιονισμού στο νησί

Την γενική κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» περιγράφει o αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης.

«Υπήρξε ένα καλός σχεδιασμός και συντονισμός εξαρχής, δεν είχαμε σε καμία περίπτωση αποκλεισμούς γιατί τα μηχανήματα επιχειρούσαν αδιάκοπα και μπορώ να πως υπήρξε άψογη συνεργασία Περιφέρειας και δήμων», αναφέρει o κ. Λεονταράκης, στο neakriti.gr.

«Αυτή τη στιγμή επιχειρούν σε όλη την Κρήτη 100 μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων και την αποφυγή αποκλεισμών. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και όσοι έχουν κλείσει και δεν επιτρέπεται η διέλευση είναι για λόγους ασφάλειας», ξεκαθαρίζει ο κ. Λεονταράκης

Την κατάσταση στο νομό Ηρακλείου περιέγραψε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν αλλά και την μέχρι στιγμής εικόνα των επιχειρήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=eDioIBb5CHE?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

«Έχουν ξεκινήσει οι επιχειρήσεις του δήμου Ηρακλείου σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας με δέκα μηχανήματα του δήμου και δυο της Περιφέρειας να εκχιονίζουν αδιάκοπα. Προβλήματα υπάρχουν λόγω των χιονοπτώσεων και χιονοστρώσεων, με το κυριότερο να καταγράφεται σε δρόμο που οδηγεί σε κυνοκομείο, όπου τα μηχανήματα δεν μπόρεσαν να επέμβουν και θα ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και θα είμαστε επί ποδός μέχρι το φαινόμενο της κακοκαιρίας να υποχωρήσει πλήρως», περιγράφει ο κ. Παττακός.

Για τις επιχειρήσεις του δήμου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο νομός Λασιθίου, μίλησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός.

«Στις περιοχές της ενδοχώρας επιχειρούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα από το πρωί, χωρίς να αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι μετακινήσεις γίνονται με τα μηχανήματα του δήμου και υπάρχει συντονισμός δήμου και περιφέρειας. Η κατάσταση μέχρι τώρα είναι απολύτως ελεγχόμενη και όλοι οι δρόμοι έχουν εκχιονιστεί», αναφέρει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Το πώς εξελίσσονται τα πράγματα και τι προβλήματα δημιούργησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στα Χανιά περιγράφει ο επικεφαλής αντιπολίτευσης στο δήμο Σφακιών, Γιάννης Ζερβός.

«Με τη μέριμνα της αντιπεριφέρειας το κεντρικό δίκτυο «ΒΟΑΚ-Σφακίων» είναι ανοιχτό, όσον αναφορά τους περιφερειακούς δρόμους υπάρχει πρόβλημα λόγω της έντονης χιονόπτωσης, που συνεχίζεται ακόμα», τονίζει ο κ. Ζερβός.

Η σφοδρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο τον δήμο Σφακίων, πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο μέχρι στιγμής. «Μέχρι τώρα δεν υπάρχει στο σύνολο της επαρχίας ηλεκτροδότηση πάρα τις προσπάθειες της ΔΕΗ και των εργολάβων», ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής αντιπολίτευσης του δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News